Seçim İçin İstifa Edip Aday Olamayan Memurlar Ne Zaman Göreve Dönebilirler

Seçim İçin İstifa Edip Aday Olamayan Memurlar Ne Zaman Göreve Dönebilirler 31.Mart

Seçim İçin İstifa Edip Aday Olamayan Memurlar Ne Zaman Göreve Dönebilirler

Seçim İçin İstifa Edip Aday Olamayan Memurlar Ne Zaman Göreve Dönebilirler 31.Mart

Seçim İçin İstifa Edip Aday Olamayan  Memurlar Ne Zaman Göreve Dönebilirler

Seçim İçin İstifa Edip Aday Olamayan Memurlar Ne Zaman Göreve Dönebilirler


31.Mart tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçiminde aday olmak isteyen bir çok memur görevlerinden istifa etmiş ve adaylık başvurusunda bulunmuşlardır.Aday olmak isteyen memurların bazıları aday gösterilmiş bazıları ise aday olamamıştır.Aday olan veya aday  olamayan memurların memurluğa dönmek isterlerse hangi tarihte başvuru yapacakları idareler arasında tereddütlere neden olmaktadır.Konuya ilişkin yasal mevzuat ile örnek Danıştay Kararı çerçevesinde adaylık için istifa eden memurların memurluğa dönüş işlemleri hakkında açıklamalar yapmaya çalışacağız.


298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun ek 7 nci maddesinde "Yüksek mahkeme üyeleri, hakimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile Subay ve Astsubaylar hariç olmak üzere; milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler." denilmektedir.


Ek md. 7’deki düzenlemeye göre, görevden çekilen kişilerin kamu görevlerine dönmek istemeleri halinde idarenin takdir hakkı yoktur; idare bağlı yetkiye sahiptir ve görevine dönmek isteyen memuru atamak zorundadır. Kişiler talep etmeleri halinde göreve dönebilirler.Ancak burada kanun maddesinde yer alan  “Seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içerisinde müracaat etmek kaydıyla” ibaresi idareler arasında kafa karışıklığına neden olmaktadır.. Bu süre, açıktır ki başvurunun yapılabileceği en son tarihi ifade etmektedir. Ancak bu tarihten öncede adaylık için istifa eden memurlar görevlerine dönebilirlermi ? Aday adayı olup aday olamayan memurların seçim sonuçlarını beklemeden tekrardan memurluğa dönebileceklerine ilişkin daha önceki yıllarda verilmiş danıştay kararı bulunmaktadır.


 Danıştay 12. Dairesi’nin 27.02.2001 tarih ve E. 1997/1057, K. 2001/678 sayılı kararında , aday olamayan
ya da seçilemeyen kişilerin seçim sonuçlarını  beklenmeden göreve dönmek için başvuru yapılabileceği yönündedir.


 

Uygulamada da aday adayı olup aday olmayan memurlar ile seçime katılıp seçilemeyen görevliler seçim sonuçlarını beklemeden idarelerine dilekçe ile başvurup tekrardan göreve dönebilirler.


Aday olan ve seçime katılan memurların ise seçim sonuçlarına göre başvuru yapmaları gerekmektedir.


Seçim için istifa eden memurların memurluğa geri dönmek için en son başvuru yapabilecekleri tarih ise seçim sonuçlarının açıklanmasından sonraki bir aylık sürenin geçmesi ile sona ermektedir.


Konuya ilişkin olarak daha önceki yıllarda verilmiş olan DPB görüşündede seçim için istifa eden kişinin dilekçe vermesi halinde seçim sonuçlarını beklemeden dönüş yapabileceği yönünde görüş verilmiştir.


ÖZET: Askerlik Şubesi Başkanlığında görevli iken 23 üncü dönem milletvekili genel seçimlerine katılmak üzere istifa eden ancak milletvekilliğine aday olamayan …’ un seçim sonuçları açıklanmadan tekrar atanıp atanamayacağına ilişkin 17/07/2007-12573


Askerlik Şubesi Başkanlığında görevli iken 23 üncü dönem milletvekili genel seçimlerine katılmak üzere istifa eden ancak milletvekilliğine aday olamayan …’ un seçim sonuçları açıklanmadan tekrar atanıp atanamayacağı hakkındaki ilgi yazı incelenmiştir.


            Bilindiği üzere, 10.6.1983 tarih ve 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 18 inci maddesinde; “Hakimler ve Savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yüksek öğrenim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu, Radyo Televizyon Üst Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri...genel ve ara seçimlerin başlangıcından bir ay önce seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde yenileme kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler.” ve 24.6.1961 tarih ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun Ek 7 nci maddesinde de; “Subay ve astsubaylar hariç olmak üzere, milletvekili ve mahalli idareler genel ve ara seçimlerinde aday ve aday adayı olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden bir ay içinde müracaat etmeleri kaydıyla eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönebilirler” hükmü yer almakta olup; bu hükümler gereğince, milletvekilliği veya mahalli idareler seçimlerine katılmak amacıyla gerek aday adayı olup aday olmayan, gerekse aday olup seçimi kaybedenlerin, seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulunca ilanını takip eden bir ay içerisinde başvurmaları halinde eski görevlerine veya kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve dönmeleri mümkün bulunmaktadır.


            Diğer taraftan, gerek İdare Mahkemeleri gerekse Danıştay Başkanlığı tarafından, milletvekili genel veya erken seçimlerine katılmak üzere istifa eden, ancak, aday listelerinde yer almamaları sebebiyle aday olamayanların, başvuruda bulunması ve seçime katılmak için ayrıldığı kadronun boş olması halinde, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca kesin seçim sonuçlarının açıklanmasından önce eski görevlerine döndürülebilmelerinin mümkün olacağı yönünde verilmiş kararlar bulunmaktadır.


            Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının 7.10.2002 tarih ve 5767 sayılı yazısında; seçimlerde aday olabilmek için görevlerinden ayrılan Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerinin adaylığı ve seçimi kaybetmeleri halinde göreve döndürülmeleri konusunda kamu görevlileri ile ilgili uyuşmazlıkları çözen Danıştay’ın verdiği kararların uygulamaya ışık tutacağı, Danıştay’ın konuya ilişkin kararları karşısında, adaylığı ve seçimi kaybeden memurların göreve döndürülmesi konusunda Danıştay Kararları doğrultusunda işlem yapılmasının uygun olacağının düşünüldüğü belirtilmektedir.


            Bu itibarla, adı geçen kişinin, seçimlerin sonuçlanmasından önce verdiği dilekçeye istinaden eski görevine veya kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir göreve yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde dönebileceği mütalaa edilmektedir. 


Yine DPB ca 24 Haziran seçimleri için yayımlanmış olan seçim rehberinde İstifa Sonrası Atama Zamanı başlıklı bölümde benzer açıklamalara yer verilmiştir.Rehberin ilgili bölümü aşağıda yer almaktadır.İlgili rehbere buradan ulaşabilirsiniz.


 –İstifa etmiş ancak aday adayı veya aday olmamış kamu görevlilerinden geri dönüş hakkı bulunanlar kurumlarına müracaat etmeleri halinde Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının açıklanması beklenmeksizin atamalarının yapılması mümkün bulunmaktadır.


-İstifa etmiş ancak aday adayı veya aday olmamış ya da aday olmuş ancak seçilememiş kamu görevlilerinden geri dönüş hakkı bulunanlar en son Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının Resmi Gazetede yayımlanmasını müteakip 1 aylık süre içerisinde kurumlarına müracaat etmeleri halinde atamalarının yapılabilecek olup bu süre geçtikten sonra yapılacak başvuruların ise bu kapsamda değerlendirilmesine imkan bulunmamaktadır.



Seçimi Kazanamayan veya Seçimde Aday Gösterilmeyen Memurların Dönüş Dilekçesi


Görevden ayrılış dilekçesinde olduğu gibi göreve dönüş dilekçesinde de şekil zorunluluğu bulunmamaktadır.


Dilekçede; “........................... tarihinde gerçekleştirilecek ...................................Seçiminde aday gösterilmediğim/seçilemediğim için 298 sayılı Kanunun ek 7 nci maddesi hükmü gereğince görevime dönmek istiyorum.” şeklinde bir ifade bulunması yeterli olacaktır.

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2019, 10:19
YORUM EKLE