Personel servisleri kalkıyor mu?

Cumhurbaşkanlığından personel servisleri ile ilgili yazı

Personel servisleri kalkıyor mu?

Cumhurbaşkanlığından personel servisleri ile ilgili yazı

Personel servisleri kalkıyor mu?

Cumhurbaşkanlığından personel servisleri ile ilgili yazı



Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı,  kurumlara personel servisleri ile ilgili yazı gönderdi.  Söz konusu yazıda kamu idarelerinde çalışan personelin işe gidiş- gelişlerinin personel servisi hizmeti ile sağlanması yerine kamu personelinin günlük gidiş-geliş yol masraflarının şehir içi toplu taşıma kartı verilerek karşılanmasının kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ilkesine daha uygun olacağı belirtildi.

Başkanlığın yazısında ayrıca  personel servisi hat uzunluklarının zorunluluk arz eden haller dışında 30 kilometreyi geçmeyecek şekilde uygulanmasının gerektiği de ifade edildi.

T.C.

CUMHURBAŞKANLIĞI

Strateji ve Bütçe Başkanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü

Sayı : 29408908-100.00-E.801

Konu : Personel Servisi 27/02/2020

DAĞITIM YERLERİNE

05/01/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununun 7 nci maddesinde kamu idarelerinin personeline şartlan yerine getirilmek kaydıyla personel servisi sağlayabileceği düzenlenmiştir. Kamu kurumlarımızda personel servisi hizmetleri önemli ölçüde yaygınlaştırmaktadır. Kamu idareleri, özellikle merkez teşkilatlarında çalışan personelinin mesaiye gidiş-gelişleri için kiralık araçlarla personel servisi hizmeti sağlamaktadır. Personel servisi hizmetleri bu yöntemin yanı sıra idare taşıtlarıyla veya toplu taşıma kartı verilmesi suretiyle de sağlanmaktadır. Kamu çalışanlarımızın memnuniyeti açısından bütçe imkanları dahilinde personel taşıma hizmetinin devam ettirilmesi gerekmektedir.

Bazı kamu kurumlarının personel servisi hizmeti sunumunda aynı il sınırları içinde toplu taşıma kartı verilmesi, taşıt kiralanması ve idare taşıtları kullanılarak personelin taşınması yöntemlerini birlikte kullandıkları, dolayısıyla personel servisi hizmet sunumunda bir standart olmadığı görülmektedir.

Son yıllarda özellikle büyükşehirlerimizde toplu taşıma imkanları yaygınlaştınlmakta; metro, hafif raylı sistemler, otobüs gibi farklı vasıtaların bir sistem bütünlüğü içinde çalıştırıldığı görülmektedir. Bunun yanı sıra farklı toplu taşıma araçlarının tek bir taşıma bileti ile kullanılabilmesi sağlanarak bütünleşik taşıma sistemleri hayata geçirilmiş ve bu şekilde ulaştırma esnekliği önemli ölçüde artırılmıştır.

Toplu taşıma sistemleri, emisyon oranlarının düşürülmesi sonucu çevre kirliliğinin önlenmesine de katkı sağlaması, trafik sıkışıklığının azaltılması ve ekonomik olması gibi nedenlerle tercih ve teşvik edilen bir ulaşım yöntemidir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun temel ilkeleri arasında kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması yer almaktadır. 13 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile de kamu harcamalarında tasarruf sağlanması, tutarlı, dengeli ve etkili bir bütçe politikasının yürütülmesi amacıyla gerekli çalışmaları ve koordinasyonu yapma görevi Başkanlığımız görevleri arasında sayılmıştır.

Bu kapsamda bazı kamu idarelerinin personel servisi temin işleri hakkında; servis kullanım oranlan, kişi başına ortalama maliyetler, kent içi ulaşım imkânlan gibi farklı yönleri değerlendiren bir harcama gözden geçirme çalışması yapılmış olup yazı ekinde yer almaktadır. Söz konusu çalışmadan anlaşılacağı üzere personel servisi hizmetinin taşıt kiralama yöntemi yerine toplu taşıma kartı verilerek yürütülmesi, önemli miktarda bir tasarrufun oluşmasını sağlamaktadır. Diğer taraftan personel servis hizmetini kurum araçlarıyla sağlayan idarelerin ekte yer alan çalışmaya benzer şekilde bahse konu yöntemlerin maliyetlerini karşılaştıran bir çalışma yapması önem arz etmektedir. Söz konusu çalışmada sürücü, bakım-onarım, akaryakıt, amortisman, araç muayene ve sigorta giderleri gibi giderlerin dikkate alınarak bulunan kişi başı aylık maliyetin, toplu taşıma kartı verilmesi halinde ortaya çıkacak kişi başı ortalama maliyetle karşılaştırılması gerekmektedir.

Diğer taraftan bazı idare uygulamalarında personel servisi hat uzunluklarının makul seviyelerin üzerinde ihdas edildiği görülmektedir. Servis hat uzunluğunun 30 kilometreyi (kuş uçuşu mesafe alınmaksızın) geçmemesi personel servisi maliyetinin çok yüksek düzeyde olmasına neden olmaktadır. Bu çerçevede personel servisi hat uzunluklarının zorunluluk arz eden haller dışında 30 kilometreyi geçmeyecek şekilde uygulanmasının gerektiği değerlendirilmektedir.

Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde kamu idarelerinde çalışan personelin işe gidiş- gelişlerinin personel servisi hizmeti ile sağlanması yerine kamu personelinin günlük gidiş-geliş yol masraflarının şehir içi toplu taşıma kartı verilerek karşılanmasının kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ilkesine daha uygun olacağı değerlendirilmektedir. Bununla birlikte idarenizin personel servisi temini işlerinin ekte yer alan rapor çerçevesinde tarafınızca yeniden değerlendirilerek, personel servisi temini hizmet sözleşmelerinin bitim tarihlerinden sonra başlamak üzere, personelin işe gidiş-gelişlerinde daha etkin ve ekonomik olan yöntemlerin tercih edilmesi uygun olacaktır.

Bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim.

Naci AĞBAL
Başkan
 

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2020, 09:10
YORUM EKLE
YORUMLAR
turan yılmaz
turan yılmaz - 4 yıl Önce

toplu taşıma kartı verilmesini çok olumlu karşıladım iyi olur zaten halen toplu taşımayı kullanıyorum