KPSS memur atamalarında istenen belgeler hangi tarihte alınmış olmalı

kpss tercihlerinde istenen belgeler başvuru tarihine kadarmı yoksa göreve başlama tarihine kadar mı alınmış olmalıdır

KPSS memur atamalarında istenen belgeler hangi tarihte alınmış olmalı

kpss tercihlerinde istenen belgeler başvuru tarihine kadarmı yoksa göreve başlama tarihine kadar mı alınmış olmalıdır

KPSS memur atamalarında istenen belgeler hangi tarihte alınmış olmalı

KPSS memur atamalarında istenen belgeler hangi tarihte alınmış olmalı

Kpss puanına istinaden ÖSYM tarafından istenen sertifika diploma v.b belgelerin memur adayının başvuru esnasında sahip olması gerektiği son başvuru gününe kadar alınmamış veya sahip olunmayan belge ile memur atamasına başrulması durumunda memur ilgili belgeyi göreve başlayacağı güne kadar almış olsa bile atamasının yapılmayacağı hususunda danıştay kararı yazımız ekindedir.

Danıştay 12. Daire Başkanlığı         2012/9456 E.  ,  2015/4870 K.
"İçtihat Metni"


T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2012/9456
Karar No : 2015/4870

Temyiz İsteminde Bulunan (Davalı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davacı) :
Vekili :
İstemin Özeti : ... İdare Mahkemesince verilen ... tarihli ve E:...; K:...sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : Yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibariyle istenilen (G) sınıfı sürücü belgesine sahip olmayan davacının, tercih hakkının bulunmadığı kadroya atamasının yapılmamasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığndan, aksi yönde verilen İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
Dava; 2011/1 KPSS sonuçlarına göre ... iş makinesi sürücüsü olarak yerleştirilen davacının, son başvuru tarihi itibariyle gerekli belgelere sahip olmadığından bahisle atamasının yapılmamasına ilişkin 09/08/2011 tarihli ve 53281 sayılı işlemin iptali ile açıkta geçirdiği sürelere ilişkin maaş haklarının dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tazminine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince; dava konusu olayda, her ne kadar davalı idare tarafından yerleştirme işlemine son başvuru tarihinin 01.07.2011 tarihi olduğu ileri sürülmekte ise de, anılan tarihin tercihlerin yapılması için belirlenen en son tarih olduğu, anılan tarih ile yerleştirme işlemlerinin son bulmadığı, sadece tercihlerin alındığı ve bu aşamada henüz davacının herhangi bir kuruma yerleştirilmediği, 07.07.2011 tarihinde açıklanan sonuçlara göre davacının ... iş makinası sürücüsü olarak yerleştirildiği, ancak söz konusu yerleştirme sonuçlarından davacının anılan kuruma atamasının yapıldığı anlamının çıkarılamayacağı, zira atama işlemlerinin ÖSYM tarafından yapılmadığı, atama işlemleri için gerekli şartların taşınıp taşınmadığının kurum tarafından yapılan inceleme neticesinde belli olduğu, bu kapsamda kurum tarafından 01.08.2011 tarihinde adayların atanmalarına esas unsurlar hakkında inceleme yapıldığı ve anılan tarihten sonra da şartları taşıyan adayların atamasının yapıldığı, 01.08.2011 tarihi itibariyle de davacının... iş makinesi sürücüsü olarak yerleştirilmesi için gerekli olan (G) sınıfı sürücü belgesine sahip olduğu, zira atama işlemlerinin gerçekleştirileceği son aşamaya kadar yerleştirmeye dair işlemlerin devam ettiğinin kabulü gerektiği sonucuna varıldığından, aksi düşünce ile tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline, davacının açıkta geçirdiği sürelere ilişkin maaş haklarının aynı yerleştirme sonucunda emsallerinin göreve başladığı tarih esas alınarak dava tarihi olan 17.08.2011 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte davalı idarece davacıya ödenmesine karar verilmiştir.
Davalı idare tarafından, Mahkeme kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülerek temyizen incelenip bozulması istenilmektedir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde; "Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır. A) Genel şartlar: 1. Türk Vatandaşı olmak, 2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak, 3. Bu Kanunun 41 inci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak, 4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak, 5.Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak. 6. Askerlik durumu itibariyle; a) Askerlikle ilgisi bulunmamak, b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak, c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak, 7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek ...akıl hastalığı... bulunmamak. B) Özel şartlar: 1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41. maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak, 2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak." hükmüne yer verilmiştir.
KPSS-2011/1 Tercih Kılavuzu'nun, "Tercihlerin Yapılması İle İlgili İşlemler" başlığını taşıyan 1.3.3.1.maddesinde; "Adaylar tercihlerini 20 Haziran–1 Temmuz 2011 tarihleri arasında internet yoluyla ÖSYM’ye gönderebileceklerdir. İnternetten tercih gönderme işlemleri 1 Temmuz 2011 gecesi, saat 00:00’da sona erecektir. Bu süre kesinlikle uzatılmayacaktır.", "Diğer hususlar" başlığını taşıyan 2.3.3.1. maddesinde; "Adayların, diploma veya geçici mezuniyet belgeleri ile tercih edecekleri kadro ve pozisyonların karşısındaki başvuru şartları arasında yer alan; Özel Güvenlik Görevlisi Kimlik Kartı, sürücü belgesi, sertifika vb. diğer belgelere, yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibariyle sahip olmaları gerekmektedir. Sağlık kurulu raporunun ise atama yapılacak kuruma belgelerin teslim edilmesi sırasında alınması yeterlidir.", "Hak İddia Edilemeyecek Durumlar" başlığını taşıyan 7.maddesinde ise; "KPSS'de yüksek puan almak, bu kılavuzda yer alan kadro ve pozisyonlara yerleştirmede tek başına bir hak teşkil etmeyecektir. Yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar ile bilgilerindeki tutarsızlıklar yüzünden yerleştirmesi yapılamayan veya daha alt tercihlerine yerleştirilen adaylar bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyecektir. Kamu kurum ve kuruluşlarının atama için öngördükleri niteliklere sahip olmayan adaylar, yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir." hükümleri yer almıştır.


Dava dosyasının incelenmesinden; davacının iş makinesi kullanma sertifikası (operatörlük belgesi) almak için ... Operatörlük Kursu'na 19.06.2011 tarihinde kayıt yaptırdığı, 02.07.2011 tarihinde anılan kursu başarı ile bitirerek adına 03.07.2011 tarihinde operatörlük belgesinin ve 08.07.2011 tarihinde de (G) sınıfı sürücü belgesinin düzenlendiği, öte yandan KPSS-2011/1 Tercih Kılavuzuna göre adayların tercihlerini 20.06.2011- 01.07.2011 tarihleri arasında internet yoluyla ÖSYM’ye göndermelerinin gerektiği, davacının da öngörülen tarihler arasında tercihlerini yaptığı, 07.07.2011 tarihinde açıklanan sonuçlara göre davacının ... iş makine sürücüsü olarak yerleştirildiği, akabinde atamasının yapılabilmesi için, davalı idare tarafından davacıya yazılan 13.07.2011 tarihli ve 47553 sayılı yazı ile 01.08.2011 tarihinde KPSS-2011/1 Tercih Kılavuzu'nda istenilen belgeler ile bizzat müracaat etmesinin belirtildiği, anılan tarihte davalı idare bünyesi oluşturulan Belge Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan inceleme neticesinde davacıya ait olan (G) sınıfı sürücü belgesinin yerleştirme işlemine son başvuru tarihi olan 01.07.2011 tarihinden sonra alındığının tespit edilmesi nedeniyle davacının atamasının yapılmaması üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Uyuşmazlık konusu olayda, yerleştirme işlemine son başvuru tarihinin 01.07.2011 tarihi olduğu, davacının ise, 02.07.2011 tarihinde anılan kursu başarı ile bitirerek adına 03.07.2011 tarihinde operatörlük belgesinin ve 08.07.2011 tarihinde de (G) sınıfı sürücü belgesinin düzenlendiği, dolayısıyla, yerleştirme işlemine son başvuru tarihi olan 01.07.2011 tarihi itibariyle (G) sınıfı sürücü belgesine sahip olmadığı açıktır.


Bu durumda; yerleştirme işlemine son başvuru tarihi olan 01.07.2011 tarihi itibariyle (G) sınıfı sürücü belgesine sahip olmayan davacının, ... iş makinesi sürücüsü kadrosunu tercih etme hakkının bulunmadığı anlaşıldığından, tercih hakkının bulunmadığı kadroya atamasının yapılmamasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık, aksi yönde verilen İdare Mahkemesi kararında da hukuki isabet görülmemiştir.


Açıklanan nedenlerle, davalı idarenin temyiz isteminin kabulü ile Mahkeme kararının bozulmasına, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın İdare Mahkemesine gönderilmesine, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 29/09/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

YORUM EKLE