Kamuda yetki ve imza devir işlemlerinde dikkat edilecek hususlar

kamuda çalışan yöneticilerin yetkilerini ve imza yetkilerini devir işlemlerini devir işlemlerinde dikkat edilecek hususlar

Kamuda yetki ve imza devir işlemlerinde dikkat edilecek hususlar

kamuda çalışan yöneticilerin yetkilerini ve imza yetkilerini devir işlemlerini devir işlemlerinde dikkat edilecek hususlar

Kamuda yetki ve imza devir işlemlerinde dikkat edilecek hususlar

Kamuda yetki ve imza devir işlemlerinde dikkat edilecek hususlar 

A- Yetki Devri

Yetki devri, kamu kurumlarında  tarafından yürütülen hizmetlerin daha etkin ve süratli biçimde yürütülmesi ve yetkinin daha etkin biçimde kullanılması amacıyla yapılmalı ve yetki devri yapılması ile devredilen yetkinin kullanılmasında aşağıda gösterilen hususlar dikkate alınmalıdır.

  1. Yetki devri kanuna dayanmalıdır. Yetki devri, kanunların izin verdiği hallerde ve yine izin verdiği konularda, hiyerarşik yapıya uygun olmak şartıyla yapılır.
  2. Yetki devrinin sınırları açıkça gösterilmelidir. Yetki devri, bu genelgede belirtilen esaslar çerçevesinde ve devredilen yetkinin parasal tutan ya da konu itibanyla sınırları açıkça gösterilecek şekilde yazılı olarak yapılır.
  3. Yetki devri, devredilen yetkinin önemi ile uyumlu olmalıdır. Yetki devri, devredilen yetkinin önemi dikkate alınarak yapılmalı, kısmi olmalı ve bütün yetkilerin devredilmesi yoluna gidilmemelidir.
  4. Yetki devredilen kamu görevlisi, görevin gerektirdiği bilgi, deneyim ve yeteneğe sahip olmalıdır. Yetki devredilenin bulunduğu idari kademenin, bu yetkinin etkin bir şekilde kullanabileceği düzeyde olması, ayrıca devir yapılacak personelin; görevin gerektirdiği donanım, bilgi, deneyim ve yeteneğe haiz olması gerekmektedir.
  5. Kullanılması kanunla doğrudan bir kamu görevlisine verilmiş olan yetkiler devredilemez. Disiplin soruşturması açılması ve disiplin cezası verilmesi, idari vesayet denetimi, astların değerlendirilmesi ve terfii gibi yetkiler devredilemez.
  6. Yetki devredilen personel, yetkinin kullanımına ilişkin olarak belli dönemlerde yetki devredene bilgi vermeli, yetki devreden ise bu süreci kontrol etmelidir.

        7.Birimler yetki devredilen personel tarafından yetkiyi devredene belirli dönemlerde bilgi verilmesini sağlayacak rapor formatmı geliştirmeli, raporlamalar bu format üzerinden yapılmalıdır.

       8.Yetki devri, devredilen yetkinin içeriğinde yapılacak değişiklikler ve yetki devrinin iptali “onay” veya “iç genelge” ile yapılmalı ve ilgililere duyurulmalıdır.

         9.Yetkiyi devredenin yetkilerinin konu ve kapsam yönünden artması, devredilen yetkilerin kapsamını ve konusunu kendiliğinden genişletmez. 

İmza Devri

İmza devri, kamu kurumlarında  yürütülen hizmetlerin daha etkin ve süratli biçimde yürütülmesi amacıyla yapılmalı ve imza devri yapılması ile devredilen imza yetkisinin kullanılmasında aşağıda gösterilen hususlar dikkate alınmalıdır.

  1. İmza devrinin, yetki devrinde olduğu gibi kanunla düzenlenmesi zorunlu değildir.
  2. İmza devri, bu genelgede belirtilen esaslar çerçevesinde ve sınırlan açıkça gösterilecek şekilde yazılı olarak yapılır.
  3. İmza devri, devredilen yetkinin önemi ile uyumlu olmalı ve kısmi yapılmalı, bütün yetkilerin devredilmesi yoluna gidilmemelidir.
  4. imza devredilen kamu görevlisi, görevin gerektirdiği bilgi, deneyim ve yeteneğe sahip olmalıdır.
  5. Kurul üyelerinin imza yetkileri, karar alma süreci içinde farklı idari makamlann belli bir sıra takip ederek iradelerini açıkladıklan işlemlerdeki imza yetkileri gibi yetkilerle kanunen idari makamlann bizzat yapması gereken işlemlerdeki imza yetkileri devredilemez.
  6. İmza devri, imza devrindeki değişiklikler ve imza devrinin iptali “onay” veya “talimatname/yönerge” ile yapılmalı, ilgililere duyurulmalıdır.
  7. İmza yetkisini devreden makam, yetkilerini her zaman muhafaza ettiğinden, devrettiği yetkiyi dilediği zaman bizzat kullanabilir. Bir başka deyişle imza yetkisinin devri, bu yetkinin devreden tarafından kullanılmasını engellemez.

İmza devri kişisel olarak belli bir görevliye yöneldiği için, imza yetkisini devreden veya devralanın makamdan sürekli olarak ayrılması imza devrini sona erdirir

YORUM EKLE