DPB, Ohal İnceleme Komisyonunca Başvurusu Kabul Edilenlerle İlgili Açıklama Yayımladı

DPB, Ohal İşlemlerini İnceleme Komisyonunca başvurusu kabul edilenlerle ilgili açıklama yayımladı. Açıklamaya göre;

DPB, Ohal İnceleme Komisyonunca Başvurusu Kabul Edilenlerle İlgili Açıklama Yayımladı

DPB, Ohal İşlemlerini İnceleme Komisyonunca başvurusu kabul edilenlerle ilgili açıklama yayımladı. Açıklamaya göre;

DPB, Ohal İnceleme Komisyonunca Başvurusu Kabul Edilenlerle İlgili Açıklama Yayımladı

DPB, Ohal İnceleme Komisyonunca Başvurusu Kabul Edilenlerle İlgili Açıklama Yayımladı

DPB, Ohal İşlemlerini İnceleme Komisyonunca başvurusu kabul edilenlerle ilgili açıklama yayımladı. Açıklamaya göre;

-Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü hâlinde karar, Devlet Personel Başkanlığına değil, kurumuna  gönderilecek.

-Komisyonca görevine iade edilmesine karar verilenlerin atamaları eski kadro veya pozisyonlarına yapılacak. Müdür yardımcısı ve üstü görevdeyken ihraç edilip mesleğe geri dönenlerin atamalarında ise yöneticilik görevinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanları dikkate alınarak atamaları yapılacak.

- Görevlerine yeniden atananlara, kamu görevinden çıkarılma tarihlerini takip eden aybaşından göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenecektir.

-Kurumlar bildirim tarihini takip eden 30 gün içerisinde atama işlemlerini tamamlayacaklar.

7145 SAYILI KANUN KAPSAMINDA OHAL İŞLEMLERİ İNCELEME KOMİSYONUNCA BAŞVURUSU KABUL EDİLENLERİN ATAMA SÜRECİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

31/7/2018 tarihli ve 30495 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 25/7/2018 tarihli ve 7145 sayılı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 22, 23 ve 24 üncü maddeleri ile 1/2/2018 tarihli ve 7075 sayılı “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun”un 10 uncu maddesi değiştirilmiş, 10 uncu maddeden sonra gelmek üzere 10/A maddesi eklenmiş ve mezkur Kanuna geçici 3 üncü madde eklenmiştir.

Söz konusu düzenlemeden önce, 7075 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi gereğince; kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin OHAL Komisyonunca alınan başvurunun kabulü kararına istinaden; Devlet Personel Başkanlığına bildirilen personelin atama teklifleri; statüleri, unvanları ve yürüttükleri görevler itibarıyla başka kurumlarda görevlendirilmeleri mümkün olmayanlar hariç olmak üzere daha önce istihdam edildikleri kurumlar dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında eski statülerine ve unvanlarına uygun kadro ve pozisyonlara Devlet Personel Başkanlığı tarafından ikamet ettikleri il dikkate alınarak on beş gün içinde yapılmakta, yöneticilik görevinde bulunmakta iken kamu görevinden çıkarılmış olanların bu madde kapsamında gerçekleştirilen atamalarında yöneticilik görevinden önce bulundukları kadro ve pozisyon unvanları dikkate alınmakta ve ilgililere geçmişe dönük mali ve sosyal haklarının ödenip ödenmeyeceğine ilişkin açık bir hüküm bulunmamaktaydı.

  7145 sayılı Kanunun 22 nci maddesi ile yapılan düzenleme uyarınca;

- Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılan ya da ilişiği kesilenlere ilişkin başvurunun kabulü hâlinde karar, Devlet Personel Başkanlığına değil, sadece kadro veya pozisyonunun bulunduğu kuruma, yükseköğretim kurumlarında kamu görevinden çıkarılan öğretim elemanları için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirilecektir. Bu personele ilişkin iade bilgilerinin DPB e-uygulama sisteminden (OHAL Komisyonu Göreve İade Kararı Bildirim Formu) girişlerinin yapılması önem arz etmektedir. Giriş yapılmadığı takdirde ilgililere ilişkin mağduriyetler (pasaport, lisanslar vb.) yaşanacaktır.
- Komisyonca görevine iade edilmesine karar verilenlerin atamaları eski kadro veya pozisyonlarına yapılacak, ancak müdür yardımcısı veya daha üstü ile bunlara eş değer yöneticilik görevinde bulunmakta iken kamu görevinden çıkarılmış olanların atamalarında yöneticilik görevinden önce bulundukları kadro veya pozisyon unvanları dikkate alınarak atamaları gerçekleştirilecektir.
- 31/7/2018 tarihinden itibaren kurumlara iletilen OHAL Komisyonunun kabul kararları ilgili kurumlar (yükseköğretim kurumlarının akademik personeli hariç olmak üzere) tarafından uygulanacaktır.
- OHAL Komisyonunun kabul kararının kurumlara bildirim tarihini takip eden 30 gün içerisinde atama işlemlerinin tamamlaması gerekmektedir. Atama emri, ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ilgililere tebliğ edilecektir. Tebliğ tarihini takip eden on gün içerisinde göreve başlamayanların bu maddeden doğan atanma hakkı ile mali hakları düşecektir.
- Bu kapsamda yer alan personele ilişkin kadro ve pozisyonlar, ilgililere ilişkin atama onaylarının alındığı tarih itibarıyla diğer kanunlardaki hükümlere bakılmaksızın ve başka bir işleme gerek kalmaksızın ilgili mevzuatı uyarınca ihdas, tahsis ve vize edilmiş sayılacaktır. Söz konusu kadro ve pozisyonlar, herhangi bir şekilde boşalmaları hâlinde başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacaktır.
- Kamu kurum ve kuruluşları ile yükseköğretim kurumları atama ve göreve başlatma işlemlerinin sonucunu, işlemlerin tamamlanmasını takip eden on beş gün içinde Devlet Personel Başkanlığına bildireceklerdir.
- Bu kapsamda göreve başlayanlara, kamu görevinden çıkarılma tarihlerini takip eden aybaşından göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenecektir. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacaktır.
- İlgililerin kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin kanun hükmünde kararname hükümleri, bu fıkrada belirtilen kişiler bakımından tüm hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkmış sayılacaktır.

  7145 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi ile yapılan düzenleme uyarınca;

- 31/7/2018 tarihine kadar OHAL Komisyonu tarafından bildirilenlerden atama teklifi yapılmamış olan kişiler Devlet Personel Başkanlığınca kurumlarına bildirilecek ve bunların atama işlemleri Devlet Personel Başkanlığının bildirim tarihinden itibaren otuz gün içinde kurumlarınca gerçekleştirilecektir.
- Devlet Personel Başkanlığı tarafından kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte kadro veya pozisyonunun bulunduğu kurumdan başka bir kuruma atama teklifi yapılanlar hakkındaki teklif işlemleri iptal edilerek, kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte kadro veya pozisyonlarının bulunduğu kurumlara atama teklifleri yeniden yapılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları atama ve göreve başlatma işlemlerinin sonucunu, işlemlerin tamamlanmasını takip eden on beş gün içinde Devlet Personel Başkanlığına bildireceklerdir. Bu kapsama giren personelin kamu görevinden çıkarılma tarihlerini takip eden aybaşından göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte kadro veya pozisyonlarının bulunduğu kurumlarca ödenecektir. Bu personele göreve başladıkları tarihi takip eden hizmetleri karşılığında yapılan ödemeler, kurumlarınca yapılacak toplu ödeme tutarından mahsup edilecektir.
- Devlet Personel Başkanlığınca kamu görevinden çıkarıldıkları tarihte kadro veya pozisyonlarının bulunduğu kurumlara atama teklifleri yapılanlar hakkında anılan Başkanlıkça herhangi bir işlem tesis edilmeyecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2019, 15:37
YORUM EKLE