DPB, İdari Destek Personelinin Sendika Üyeliği Hakkında Görüş Verdi

DPB, "idari büro görevlisi” ve "idari destek görevlisi" unvanlı sözleşmeli personelin kamu görevlileri sendikalarına

DPB, İdari Destek Personelinin Sendika Üyeliği Hakkında Görüş Verdi

DPB, "idari büro görevlisi” ve "idari destek görevlisi" unvanlı sözleşmeli personelin kamu görevlileri sendikalarına

DPB, İdari Destek Personelinin Sendika Üyeliği Hakkında Görüş Verdi

DPB, "idari büro görevlisi” ve "idari destek görevlisi" unvanlı sözleşmeli personelin kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecekleri yönünde görüş verdi.


T.C.


DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI


Sayı : 55921223-045.00-11.1849


Komi : Sendika Üyeliği                                                                                                                                                                  12.03.2019


MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA


İlgi : 14.02.2019 tarihli vc 28892082-915.99-E.329844I sayılı yazı.


Bakanlığınız bünyesinde 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kumlu Kararı ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ek 9 uncu maddesi çerçevesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında sözleşmeli olarak istihdam edilen personelin. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu kapsamında sendika üyesi olup olamayacakları hususunda görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.


Bilindiği üzere, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendinde; "özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen ve 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de bu fıkra kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilir. Bu kapsamda istihdam edileceklerin sayısı, öğrenim durumlarına göre çalışma şartları ve bunlara ödenecek ücretler ile diğer hususlar Cumhurbaşkanınca belirlenir." hükmü yer almaktadır.


Diğer taraftan 4688 sayılı Kanunun "Kapsam" başlıklı 2 nci maddesinde; "Bu Kanun. Devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin yürütmekle görevli oldukları kamu hizmetlerinin görüldüğü genci, katma ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri vc belediyeler ile bunlara bağlı kuruluşlarda kamu İktisadî teşebbüslerinde, özel kanunlarla veya özel kanunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan banka ve teşekküller ile bunlara bağlı kuruluşlarda ve diğer kamu kurum veya kuruluşlarında işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlileri hakkında uygulanır." hükmüne.


"Tanımlar" başlıklı 3 üncü maddesinde ise; "Kamu görevlisi: Bu Kanun kapsamında yer alan kurum ve kuruluşların kadro veya pozisyonlarında istihdam edilenlerden işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlilerini... ifade eder." hükmüne yer verilmiştir.


Yukarıdaki hükümler çerçevesinde. 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi vc 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ek 9 uncu maddesi kapsamında kamu kurum vc kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilen ve işçi sayılmayan "idari büro görevlisi” vc "idari destek görevlisi" unvanlı sözleşmeli personelin kamu görevlileri sendikalarına üye olabilecekleri değerlendirilmektedir.


Arz ederim.

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2019, 12:54
YORUM EKLE