Doğuma bağlı aylıksız izinlerin memurun hizmetinden sayılması

doğum nedeniyle aylıksız ücretsiz izin alan memurların izin süreleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilir mi?

Doğuma bağlı aylıksız izinlerin memurun hizmetinden sayılması

doğum nedeniyle aylıksız ücretsiz izin alan memurların izin süreleri kazanılmış hak aylığında değerlendirilebilir mi?

Doğuma bağlı aylıksız izinlerin memurun hizmetinden  sayılması

Doğuma bağlı aylıksız izinlerin memurun hizmetinden  sayılması 

Memurların kazanılmış hak aylığına sayılan hizmetlere ilişkin düzenleme 657 sayılı kanunun 36 maddesinde ayrıntılı olarak anlatılmıştır.Bu durumlardan biriside memurun doğum nedeniyle almış olduğu ücretsiz izinlerdir.

36/C-8 Madde hükmü; “108. maddenin (B) fıkrası uyarınca kullanılan aylıksız izin süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.” şeklindedir.

Söz konusu 108. maddenin (B) fıkrası ise şu şekildedir. “Doğum yapan memura, 104. madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin veya aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir.” 131

Doğum yapan memur ile eşi doğum yapan memura istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilecektir. Doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi, doğum sonrası analık izni süresinin64 veya yararlanılması halinde 657 sayılı Kanunun 104. maddesinin (F) fıkrası uyarınca verilen izin süresinin65 bitimi; eşi doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi ise doğum tarihidir.

Eşi doğum yapan memura, eşinin Devlet memuru olup olmadığına bakılmaksızın isteği halinde yirmidörtaya kadar aylıksız izin verilecektir. Eşlerin her ikisinin de memur olması halinde, doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, süreleri içerisinde her iki eşe aynı dönemde veya birbirini takip edecek şekilde kullandırılması mümkündür.

Doğum sebebiyle verilen aylıksız iznin, yirmidört aylık sürenin aşılmaması kaydıyla, kısım kısım kullanılması mümkündür. İşte bu şekilde kullanılacak ücretsiz izinde geçen her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilmesi öngörülmektedir.

663 sayılı Kanun’un 5. maddesi ile 36. maddenin “Ortak Hükümler” bölümünün (C) fıkrasının (8) numaralı bendine eklenen hüküm ile getirilen düzenleme yürürlüğe girdiği 10.2.2016 tarihinden sonra 108. maddenin (B) fıkrası kapsamında aylıksız izne ayrılanlar hakkında uygulanacaktır. Bu durum 657 sayılı Kanun’un Geçici 42. maddesinde “36 ncı maddenin “Ortak Hükümler” bölümünün (C) fıkrasının (8) numaralı bendi hükmü, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra 108 inci maddenin (B) fıkrası kapsamında aylıksız izne ayrılanlar hakkında uygulanır. Anılan tarihte bu şekilde aylıksız izin kullananlar ise kalan izin süreleri bakımından söz konusu bent hükmünden yararlandırılır.” şeklinde ifade edilmiştir.

YORUM EKLE