Memurun garson olarak görevlendirilmesi yargıdan döndü

Memurun garson olarak görevlendirilmesi yargıdan döndü

Memurun garson olarak görevlendirilmesi yargıdan döndü

Memurun garson olarak görevlendirilmesi yargıdan döndü

Memurun garson olarak görevlendirilmesi yargıdan döndü

Memurun garson olarak görevlendirilmesi yargıdan döndü

Adana 3. İdare Mahkemesi, memur kadrosunda görevli personelin garson olarak görevlendirilmesi işleminin yürütmesini durdurdu.

T.C.

ADANA

3. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/704

KARAR NO : 2020/14

DAVANIN ÖZETİ                 : .......Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde hizmetli kadrosunda görev yapan davacının 27.03.2018 gün ve 30373 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamalerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa ile 2828 sayılı Sosya Hizmetler Yasası'na eklenen Geçiçi 16.maddesi kapsamında öğrenim durumuna tekabül eden ve münhal bulunan veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni veya memur kadrosuna atamasının yapılması istemi ile yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin; anılan yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle memur kadrosuna atanmaya hak kazandığı öne sürülerek iptali istenilmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Davacının memur kadrosuna atanması ile ilgili Devlet Personel Başkanlığından görüş sorulduğu, gelecek görüş doğrultusunda işlem tesis edileceği, davacıya yönelik tesis edilen işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığından davanın reddi savunulmaktadır.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren, Adana 3. İdare Mahkemesi'nce, dava dosyası incelenerek, işin gereği görüşüldü;

Dava; ...............i Mühendislik Fakültesinde hizmetli kadrosunda görev yapan davacının 27.03.2018 gün ve 30373 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamalerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa ile 2828 sayılı Sosya Hizmetler Yasası'na eklenen Geçiçi lö.maddesi kapsamında öğrenim durumuna tekabül eden ve münhal bulunan veri hazırlama, bilgisayar işletmeni veya memur kadrosuna atamasının yapılması istemi ile yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Yasasına 3413 Sayılı Yasa İle eklenen ek 1. maddede (3413 saydı Kanun ile eklendiği ilk hâliyle)', "Kamu Kurum ve Kuruluşları, reşit olana kadar Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bakılan ve korunan çocuklar için, her yılbaşındaki hangi statüde olursa olsun, serbest kadro mevcutlarının binde biri nispetindeki kısmını ayırarak bu çocuklar arasında yapılacak giriş sınavlarında başarılı olanlar arasından atama yaparlar. Bu maddeden yararlanmak isteyenler, 18 yaşını tamamladıkları tarihten itibaren, Kamu Kurum ve Kuruluşlarına; Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü vasıtasıyla başvurmak zorundadırlar." hükmüne yer verilmiştir.

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Yasası'na 7103 sayılı Yasa'nın 25. maddesiyle eklenen Geçici 16. maddesinde "Bu Yasanın ek 1. maddesi kapsamında ataması yapılan ve fiilen görevde bulunanlar kurumların kadroları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanlara atanırlar. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce hak sahibi olanlardan daha önce istihdam hakkından yararlanmamış olanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde Bakanlığa başvurmaları halinde ek 1. maddede yer alan istihdam hakkından maddede belirtilen diğer şartları taşımaları kaydıyla yararlanabilirler." hükmüne yer verilmiştir.

18.04.1999 gün ve 23670 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin "Öğrenim düzeyi" başlıklı 5.maddesinin (c) bendinde; "memur" kadrosuna atanabilmek için en az orta öğrenim görmüş olmanın şart olduğu öngörülmüştür.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacının 2828 sayılı Yasa'nın Ek 1. maddesi kapsamında "hizmetli" unvanı ile "açıktan atama" suretiyle ve 26.01.1993 günü davalı idare bünyesinde göreve başladığı, davacı tarafından davalı idareye, 27.3.2018 gün ve 30373 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7103 sayılı Yasa ile değişik 2828 sayılı Yasa'nın geçici 16. maddesi gerekçe gösterilerek veri hazırlama, bilgisayar işletmeni veya memur kadrosuna atamasının yapılması istemiyle 21.06.2019 günlü dilekçeyle başvurulduğu, davacının başvurusunun davalı idarece reddedilmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Uyuşmazlık konusu olayın çözümünde dikkate alınacak olan 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Yasası'na 7103 sayılı Yasa'nın 25. maddesiyle eklenen geçici 16. maddesinden yararlanmak için; 1) Kişinin 2828 sayılı Yasa'nın ek 1. maddesi kapsamında atanmış olması ve fiilen görevde bulunması, 2) Kurumların kadroları ve ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulması, 3) Talep edilen unvanın, maddenin yürürlüğe girdiği tarih ve öğrenim durumları itibarıyla ihraz edilmiş olması şartlarının sağlanması gerektiğinin belirtilen yasada emredici olarak düzenlendiği görülmektedir.

Bu kapsamda, davalı idarenin kadro ve ihtiyaç durumunun tespiti amacıyla mahkememizce yapılan 21.11.2019 günlü ara karar ile, dava konusu işlemin tesis edildiği tarih itibariyle ve ayrıca hali hazırda davacının atanmak istediği veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni ve memur kadrolarının boş-dolu kadro cetvellerinin ne durumda oldukları, hususlarının davalı idareden sorulduğu, ara karar üzerine davalı idarece sunulan, ......... Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kadroların dolu-boş sayılarını gösterir çizelge içeriği incelendiğinde, bilgisayar işletmeni boş norm kadro sayısının "4", veri hazırlama ve kontrol işletmeni boş norm kadro sayısının "1" ve memur boş norm kadro sayısının ise "4" olduğu görülmekle, davacının başvuru ve dava tarihi itibariyle .................. Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde boş norm kadroların bulunduğu ve de davacının Lisesi'nden 1979 günü mezun olduğunu gösterir diploma kaydının dosyada yer aldığı anlaşılmaktadır.

Bu durumda, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Yasası'na 7103 sayılı Yasa'nın 25. maddesiyle eklenen geçici 16. maddesi'nin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle, davalı idare bünyesinde fiilen görev yapmakta olan ve memur kadrosuna atanma şartlarını öğrenim durumu itibariyle ihraz etmiş olan davacının,................. Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde atanabileceği boş norm kadroların da bulunduğu dikkate alındığında, yasal koşulların oluşması halinde davacının durumuna uygun kadrolardan birine atama konusunda bağlı yetki içerisinde olan davalı idare tarafından, davacının, münhal bulunan veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni veya memur kadrosuna atanmasına yönelik isteminin reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline,....

YORUM EKLE