Memura Anne ve Babasının Hastalığı Nedeniyle Muvafakat Verilmesi Danıştay Kararı

Memurların anne ve babalarının hastalığı nedeniyle başka kuruma geçmek istemeleri durumunda memura muvafakat verilmesi gerektiği yönünde danıştay mesal

Memura Anne ve Babasının Hastalığı Nedeniyle Muvafakat Verilmesi Danıştay Kararı

Memurların anne ve babalarının hastalığı nedeniyle başka kuruma geçmek istemeleri durumunda memura muvafakat verilmesi gerektiği yönünde danıştay mesal örnek kararı

Memura Anne ve Babasının Hastalığı Nedeniyle Muvafakat Verilmesi Danıştay Kararı

Memura Anne ve Babasının Hastalığı Nedeniyle Muvafakat Verilmesi Danıştay Kararı 

Kamuda memur olarak görev yapan kişilerin kurumlar arası nakil olabilmeleri için kurumlarından 657 sayılı yasanın 74. maddesine göre muvafakat almaları gerekmektedir. Kurumlar başka kurumlara naklen gitmek isteyen memurların bu isteklerini bazı durumlarda personel eksikliği nedeniyle kabul etmemektedirler. Memurlar bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin sağlık nedenleri ilede naklen tayin talebinde bulunabilmektedirler. Yazımız ekinde yayınlamış olduğumuz danıştay kararında  annesinin hastalığı sebebiyle tayin isteyen memura kurumunca verilmeyen muvafakat işlemi  danıştayca iptal edilmiştir. Memurun annesine bakabilme gerekçesi kabul edilerek memurun naklen geçişine onay verilmiştir.

DANIŞTAY

2. DAİRE

Esas No : 2016 / 5955

Karar No : 2016 / 6069

Karar Tarihi : 19.12.2016

İlgili Mevzuat : İsteğin Özeti : Davalı Üniversitede bilgisayar işletmeni olarak çalışan davacının, ... Üniversite Rektörlüğü emrine atanmasına muvafakat verilmemesine dair ... günlü, ... sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davada, davanın reddi yolunda Zonguldak İdare Mahkemesince verilen 25/12/2013 günlü, E:2013/650, K:2013/1607 Sayılı kararın onanmasına dair Danıştay Beşinci Dairesinin 15/12/2015 günlü, E:2014/962, K:2015/10442 Sayılı kararının, davacı tarafından, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesi uyarınca düzeltilmesi istenilmektedir.

Cevabın Özeti : Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hâkimi Düşüncesi : Karar düzeltme istemi kabul edilerek Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmüştür.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İkinci Dairesi'nce; Danıştay Beşinci Dairesi tarafından, Danıştay dava daireleri arasındaki işbölümünün belirlendiği Danıştay Başkanlık Kurulu'nun 01/08/2016 gün ve K:2016/32 Sayılı kararına istinaden Dairemize iletilen dosyada işin gereği düşünüldü:

KARAR : Dava, ... Üniversitesinde bilgisayar işletmeni olarak görev yapan davacının, ... Üniversitesi Rektörlüğü emrine atanmasına muvafakat verilmemesine dair işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

Zonguldak İdare Mahkemesi'nce verilen 25/12/2013 günlü, E:2013/650, K:2013/1607 Sayılı kararla; her ne kadar davacının, %98 oranında ağır özürlü olan annesinin davacının bakımına muhtaç olduğu açık ise de; davacının görev yaptığı Karabük ilinde bakıma muhtaç aile fertlerinin hastalığının takip ve tedavisinin mümkün olmadığı yönünde iddianın bulunmaması ve salt annesinin davacının bakımına ihtiyacının bulunmasının da muvafakat verilmesini gerektirecek bir sebep olmaması karşısında, muvafakat verme konusunda takdir yetkisine sahip olan ve bu husustaki başvuruları olumlu sonuçlandırma yönünde işlem tesis etmeye yargı kararı ile zorlanamayacak olan idare tarafından kadro, ihtiyaç ve hizmet gerekleri dikkate alınarak, davacının ... Üniversitesine atanmasına muvafakat verilmemesine dair davaya konu işlemde kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.

Davacının temyiz başvurusu üzerine Danıştay Beşinci Dairesinin 15/12/2015 günlü, E:2014/962, K:2015/10442 Sayılı kararıyla İdare Mahkemesi kararı onanmıştır.

Davacı, davaya konu işlemin hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, Danıştay Beşinci Dairesince verilen kararın kaldırılarak İdare Mahkemesi kararının bozulmasını istemektedir.

Kararın düzeltilmesi dilekçesinde ileri sürülen nedenler, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 54. maddesi hükmüne uygun bulunduğundan, karar düzeltme isteminin kabulüyle Danıştay Beşinci Dairesince verilen 15/12/2015 günlü, E:2014/962, K:2015/10442 Sayılı karar kaldırılarak uyuşmazlığın esasına geçildi:

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 74. maddesiyle memurların kurumlararasında naklen atanmaları konusunda idareye tanınan takdir yetkisinin, mutlak ve sınırsız nitelik taşımadığı, kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlı ve bu açıdan yargı denetimine tabi olduğu İdare Hukukunun bilinen ilkelerindendir.

Dosyanın incelenmesinden, %98 oranında engelli, haftada üç kez diyalize girecek derecede ağır kronik böbrek yetmezliği, hipertansiyon, diyabet ve katarakt hastalıkları sebebiyle bakıma muhtaç olan davacının annesinin, günlük aktivitelerini yerine getirmede güçlük çektiği, yaşı sebebiyle de alışkın olduğu çevre dışında bakımının son derece zor olduğu ve yaşamını sürdürebilmesi için tek bekar kız çocuğu olan davacının bakımına ihtiyaç duyduğu anlaşıldığından, davacının ... Üniversitesi Rektörlüğü emrine atanmasına muvafakat verilmemesine dair davaya konu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddine dair İdare Mahkemesi kararında ise hukuki isabet görülmemiştir.

SONUÇ : Açıklanan nedenlerle, davacının temyiz isteminin kabulüyle, Zonguldak İdare Mahkemesi'nin 25/12/2013 günlü, E:2013/650, K:2013/1607 Sayılı kararının, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun temyize konu kararın verildiği tarih itibariyle yürürlükte olan haliyle 49. maddesinin 1/b fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 Sayılı Kanunla değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkemeye gönderilmesine, 19.12.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

YORUM EKLE