Muvafakat Talebi İçin Örnek Dava Dilekçesi

Kurumlar arası nakil talebinde bulunup kurumundan muvafakat alamayan kişiler kurumlarının muvafakat taleplerini red etmesi üzerine ida

Muvafakat Talebi İçin Örnek Dava Dilekçesi

Kurumlar arası nakil talebinde bulunup kurumundan muvafakat alamayan kişiler kurumlarının muvafakat taleplerini red etmesi üzerine ida

Muvafakat Talebi İçin Örnek Dava Dilekçesi
Kurumlar arası nakil talebinde bulunup kurumundan muvafakat alamayan kişiler kurumlarının muvafakat taleplerini red etmesi üzerine idare mahkemesine dava açamaları gerekmektedir.Muvafakat için dava açmak isteyen kişiler için örnek mahkeme dilekçesini yazımız ekinde yayımlıyoruz.Muvafakat alamayan memurlar ilgili dilekçeyi kendi durumlarına göre uyarlayarak dava açabilirler.Muvafakat talebi kabul edilmeyen memur red yazısından itibaren idari yargıda 60 gün içinde dava açmalıdır.

.................. İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

(YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİDİR)

DAVACI : .........

DAVALI : Dava Edilecek Kurum Adı ve Adresi Yazılacak

DAVA KONUSU : Davalı idarenin, .../.../ 200. tarih ve ..... sayılı muvafakat verilmemesine ilişkin işleminin öncelikle yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesi, bilahare iptali  istemleridir.

TEBLİĞ TARİHİ : …..

AÇIKLAMALAR : …. … tarihinde .............. mezunu olarak .... ........... İl Müdürlüğünde göreve başladım. … tarihinde ..... Üniversitesi ................. Fakültesi ................ Bölümünü başarı ile bitirdim. .... yılında yapılan KPSS sınavına girerek sınıf öğretmenliği için yeterli puanı aldım. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı …. Tarih ve sayılı yönetmeliği uyarınca öğretmenliğe naklen geçiş başvurusu yapabilmem için öncelikle çalışmakta olduğum kurumumdan muvafakat almam gerekmektedir.( Bu bölüme hangi gerekçe ile muvafakat talebinde bulunulduğu yazılması gerekir eş durumu eğitim durumu sağlık durumu v.b)

Bu amaçla halen çalışmakta olduğum Kuruma …. Tarih ve sayı ile yaptığım muvafakat istem talebim, kurumsal yarar ve diğer öğretmen adaylara da aynı şekilde muvafakat verilmediği gerekçeleriyle reddedilmiştir. Ancak idarenin muvafakat vermeme işleminde kamu yararı, hizmet gerekleri olmadığı ve 657 sayılı Kanun ve Anayasanın 10 uncu maddesi hükümlerine aykırı davranıldığını düşünmekteyim.

Şöyle ki:

1- Anayasanın Kişi Haklarını düzenleyen İkinci Bölümünde yer alan 18. madde gereğince; “Hiç Kimse Zorla Çalıştırılamaz. Angarya Yasaktır.” hükmü yer almaktadır. Ayrıca anayasanın 48. maddesinde; “Herkesin Dilediği Alanda Çalışma Hürriyetine Sahip Olduğu” hükme bağlanmıştır.

2- Devlet Memurları Kanunu’nun 74. maddesinin birinci fıkrası gereğince “Memurların bu kanuna tabi kurumlar arasında kurumların muvafakati ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68. maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibarıyla girebilecekleri sınıftan bir kadroya nakilleri mümkündür…” hükmü yer almaktadır.

3- Mezkur madde ile kurumlar arası nakillerin idarenin muvafakat vermesine bağlı olduğu sarihtir. Ancak benimle aynı durumda olan …. isimli personellere daha önce Kurumca muvafakat verilmiştir. (adı geçen personellerin muvafakat yazıları idareden temin edilebilir) Aynı kurumda aynı görevde bulunan kişilerden bazılarına muvafakat verilip bazılarına verilmemesi, Anayasa ve Yasalarda yer alan Eşitlik ilkesiyle de bağdaşmamaktadır. İdare muvafakat verme husussundaki takdir yetkisini hizmet gerekleri ve kamu yararını gözeterek kullanmak zorundadır. İdare memurları arasında ayrımcılık yapamaz. 657 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin 2 nci fıkrası "Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır." hükmü gereğince hareket etmesi gereklidir.

4- Ayrıca her ne kadar davalı  kadro sıkıntısı nedeniyle muvafakat istemimi reddetmişse de, kamu hizmetlerinin bütünlüğü ve devamlılığı ilkesi gereğince kamu görevlilerinin özel koşullarına göre verimliliklerinin en yüksek olduğu ve hizmetlerden en yüksek oranda yararlanılacak bir birimde ve gördükleri eğitime uygun bir biçimde istihdam edilmelerinin ve kamu hizmetinin, konusunda eğitim görmüş, uzman personelce yürütülmesinin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olacağı açık olduğundan ve eğitimime uygun bir yerde çalışmam durumunda daha fazla aylık alma imkanı sayesinde maddi ve manevi varlığımın gelişmesine olumlu katkı sağlayarak kamu hizmetinden beklenen fayda artacaktır. Ayrıca Anayasanın 49. maddesinde, çalışmanın herkesin hakkı ve ödevi olduğunun, Devletin çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek, çalışanları korumak ve çalışmayı desteklemek, elverişli ekonomik ortam yaratmak için gerekli tedbirleri alacağının; 13. maddesinde; temel hak ve hürriyetlerin kamu düzeninin ve kamu yararının korunması amacıyla Anayasanın sözüne ve ruhuna uygun olarak Kanunla sınırlanabileceğinin kurala bağlandığı; 657 sayılı Yasanın 74. maddesinde ise kurumlararası naklen atanmaya ilişkin ilkelerin belirlendiği;ayrıca ........... tarihli kararlarda ................... gerekçesi ile kararlar verildiği görülmektedir.(Duruma uygun mahkeme kararları bu kısma ek olarak eklenebilir)

Bu nedenle yakında açılacak öğretmenlik başvurularına yetişebilmesi için, muvafakat verilmeme işleminin YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASINA bilahare İPTALİNE karar verilmesini talep ederim.

HUKUKİ NEDENLER : T.C. Anayasası, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu,

DELİLLER : Muvafakatin reddi yazısı, diğer deliller

SONUÇ VE TALEP : Yukarda arz ve izah ettiğim nedenlerle ve re’sen mahkemece tespit edilecek sair iptal nedenleri ile maddi ve manevi tazminata ilişkin haklarım saklı kalmak üzere ....................Müdürlüğünün  .../.../200. tarih ve ..... sayılı muvafakat vermeme işleminin İPTALİNE ve yakında açılacak öğretmenlik başvurularına yetişebilmesi için, YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA ve karar verilmesine ve yargılama giderlerinin davalı taraflara yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. … / … / 200....

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2019, 15:15
YORUM EKLE