Müfettiş ve Uzmanların yeterlilik sonrası bir derece alması

Kamu kurumlarında kariyer meslek olarak görev yapan müfettiş ve uzmanlar yeterliliklerini aldıktan sonra 657 sayılı yasanın 36 a 11 maddesine göre 1 derece

Müfettiş ve Uzmanların yeterlilik sonrası bir derece alması

Kamu kurumlarında kariyer meslek olarak görev yapan müfettiş ve uzmanlar yeterliliklerini aldıktan sonra 657 sayılı yasanın 36 a 11 maddesine göre 1 derece alırlar?

Müfettiş ve Uzmanların yeterlilik sonrası bir derece alması

Müfettiş ve Uzmanların yeterlilik sonrası bir derece alması  

Kamuda müfettiş  yardımcısı ve uzman yardımcısı  olarak çalışan kişiler yardımcılık sonrası yapılan sınav sonrasında yeterliliklerini verdiklerinde yardımcılık kadrosundan uzman ve müfettiş kadrolarına atanırlar. Müfettiş ve uzman kadrolarına atananlara bir seferliğine olmak üzere 1 derece verilir.Kariyer meslek mensuplarının bir derece hakkından faydalanabilmesi için aşağıda yer alan şartları taşımaları gerekmektedir.

36/A-11 Bu bent kısaca kamuda kariyer meslekler olarak adlandırılan kadrolar için getirilmiş ilave derece uygulamasıdır. Söz konusu madde hükmünde yer alan ilave dereceden yararlanabilmek için: 
- Mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınma,  

- Başbakanlık, Bakanlık, Müsteşarlık ve bağımsız genel müdürlükler müfettiş yardımcıları ile… (Madde içerisinde sayılan mesleklerden birinde çalışıyor olmak şarttır.)

- Özel yeterlik sınavı yönetmeliklerine göre yapılacak yeterlik sınavlarında başarı göstermek,

- Müfettişliğe, Kaymakamlığa, Kamu Denetçiliği Kurumu Uzmanlığına, Başbakanlık Uzmanlığına… (Maddenin devamında sayılan mesleklerden birine yeterlik almak.) Suretiyle atanma şarttır. 


Bu kişilere atanmaları sırasında ve bir defaya mahsus olmak üzere haklarında ayrıca bir derece yükselmesi uygulanır. 


Madde içerisinde yer alan kadrolar yasal bir düzenleme olmaksızın yorum yoluyla genişletilemez. Ayrıca kişilerin; her halde mesleğe özel yarışma sınavı ile girmesi ve yapılacak yeterlik sınavı sonrasında yardımcılık veya stajyerliklerinin kalkması gerekmektedir.

Bazı kurumlar tarafından yapılan kurum içi uzmanlık sınavları ile uzman olanların 36 a 11 maddesinde yer alan şartları taşımamaları nedeniyle 1 derece hakkından faydalanmaları mümkün değildir

YORUM EKLE