Öğretmenlerin yaz tatilleri yeniden düzenleniyor

Öğretmenlerin normal öğretim döneminde  salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşullan gibi nedenlerle eğitim öğretim faaliyetinin iki haftadan

Öğretmenlerin yaz tatilleri yeniden düzenleniyor

Öğretmenlerin normal öğretim döneminde  salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşullan gibi nedenlerle eğitim öğretim faaliyetinin iki haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde telafi eğitimi yapılması

Öğretmenlerin yaz tatilleri yeniden düzenleniyor

Öğretmenlerin yaz tatilleri yeniden düzenleniyor

8 Nisan 2020 tarihinde Ak Parti tarafından TBMM'ye sunulan "Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile öğretmenlerin yaz tatiline ilişkin düzenleme yapılıyor.Öğretmenlerin normal öğretim döneminde İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşullan gibi nedenlerle eğitim öğretim faaliyetinin iki haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde öğretmenler yazın telafi eğitimi yapılması için öğretmenlerin tatilleri kısaltılabilecek.

Yapılan değişikliğe ilişkin kanun maddesi 

14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa 50 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 50/A maddesi eklenmiştir.

“IX - Öğretmenlerin izin ve tatilleri:

MADDE 50/A- Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ancak bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmeliğinde saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.

Rehberlik öğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders seçimi, öğrenci tamlama sürecine bağlı olarak yapılacak çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde izin ve tatil dönemlerinde de görevlendirilebilir. Bu durumda rehberlik öğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamaz.

İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşullan gibi nedenlerle eğitim öğretim faaliyetinin iki haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlannın ders yılı içerisinde tamamlanamadığı durumlarda yaz tatilinde yapılacak eğitim ve öğretim faaliyetleri nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin izinleri kısaltılabilir. Bu durumda öğretmenlerin izinleri bir aydan az olamaz.

Kendilerine ikinci görev olarak okul/kurum yöneticiliği verilenler ve yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlannda görevli öğretmenler ile Bakanlık merkez teşkilatı ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen (yöneticilik dahil) öğretmenler yıllık izinlerini 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesi ve 103 üncü maddesinin birinci fıkrası hükümlerine göre kullanır. Okul müdürleriyle müdür yardımcıları tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve düzenlemek şartı ile, sıra ile izinlerini kullanırlar.”

Öğretmenlerin yaz tatili ile ilgili yapılan düzenlemenin madde gerekçesi 

MADDE 22- Madde ile, öğretmenlerin izin ve tatillerine ilişkin 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa 50/A maddesi eklenmektedir. Öğretmenlerin yaz tatili içerisinde aralıksız iki ay izinli oldukları ancak bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmelikle saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlü tutulabilecekleri, rehberlik öğretmenlerinin öğrencilerin tercihlerine yardım etmeleri için yaz tatilinde görevlendirilebilmeleri, Ülkemizde meydana gelen deprem, salgın hastalık ve elverişsiz hava koşullan gibi olağan dışı hallerde eğitim öğretim faaliyetlerine uzun süreli ara verilmesi gereken durumlarda telafi amacıyla yapılacak eğitimlerin ders yılında tamamlanamaması durumunda yaz tatilinde eğitim öğretime devam edilebilmesi veya telafi eğitimi yapılabilmesi, yapılan görevlendirmelerle okul/kurum yöneticiliği verilenler ve yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlannda görevli öğretmenlerin yıllık izinlerini 657 sayılı Devlet Memurlan Kanunu hükümlerine göre kullanmasına yönelik düzenleme yapılmaktadır.

YORUM EKLE