Eğitime Hazırlık Ödeneğinin Miktarı ve Kapsamı Değişti

Eğitime Hazırlık Ödeneğinin Miktarı ve Kapsamı Değişti, 2020 eğitim ödeneği tutarları, 2021 eğitime hazırlık ödeneği

Eğitime Hazırlık Ödeneğinin Miktarı ve Kapsamı Değişti

Eğitime Hazırlık Ödeneğinin Miktarı ve Kapsamı Değişti, 2020 eğitim ödeneği tutarları, 2021 eğitime hazırlık ödeneği

Eğitime Hazırlık Ödeneğinin Miktarı ve Kapsamı Değişti

2020 ve 2021 Yıllarında Ne Kadar Eğitime Hazırlık Ödeneği Kimlere Ödenecek 

Kamu çalışanlarından bazılarına verilen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin miktarı artırılırken, bu ödenekten yararlanabilecek olanların kapsamı da genişletildi.

Kamu görevlilerinin 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarında bazı düzenlemeler içeren 28 Ağustos 2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı ile; hazırlık ödeneğinin miktarı artırılırken, bu ödenekten yararlanabilecek olan kamu görevlilerinin kapsamı da genişletildi.

Hazırlık ödeneği alanlar

Bu ödenek, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür ve müdür yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları da dahil) ödenmektedir.

Ayrıca, Diyanet İşleri Başkanlığında Kur’an kursu öğreticisi pozisyonlarında sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden fiilen öğreticilik yapanlara da, toplu sözleşme hükümlerine istinaden öğretmenlerle aynı şekilde öğretim yılına hazırlık ödeneği verilmektedir.

Öte yandan, Kamu Hakem Kurulu Kararına göre;

**Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında öğretmen kadrosunda bulunup ve fiilen öğretmenlik görevi yapan personele,

**T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve bağlı ortaklıklarında öğretmen pozisyonunda fiilen öğretmenlik görevi yapan personele

de, 2020 ve 2021 yıllarında öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenecek.

Hazırlık ödeneğin miktarı

Her yıl sadece bir defa ödenen “öğretim yılına hazırlık ödeneği”nin, brüt olarak belirlenen miktarı üzerinden sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

4.Dönem Toplu Sözleşmede belirlenen 2019 yılına ilişkin hazırlık ödeneğinin brüt miktarı ile Kamu Hakem Kurulu Kararında belirlenen 2020 ve 2021 yıllarına ilişkin hazırlık ödeneğinin brüt miktarları ve ele geçen net miktarları şöyle:

2019 Yılı Net Ödenecek Tutar  1.171 TL


2020  Yılı Net Ödenecek Tutar  1.201 TL

2021  Yılı Net Ödenecek Tutar  1.241  TL

Ödenekten yararlanma zamanına göre miktarı

Öğretim yılına hazırlık ödeneği, öğretim yılının başladığı ay içerisinde ödenmektedir. Ödemenin yapılacağı tarih ise Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenmektedir.

Ancak, çeşitli sebeplerle (yasal izinlerin kullanılması veya ilk defa ya da yeniden atanma gibi) öğretim yılının başladığı aydan sonra (Eylül ayından sonra) ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara öğretim yılına hazırlık ödeneğinin %75’i; birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise öğretim yılına hazırlık ödeneğinin %50’si tutarında ödeme yapılmaktadır.

Öğretim yılına hazırlık ödeneğini aldıktan sonra, öğretim yılı bitmeden; emeklilik, aylıksız izin, naklen başka kuruma geçme, istifa ve ya ölüm hallerinin ortaya çıktığı durumlarda, ödenmiş olan öğretim yılına hazırlık ödeneği ilgililerden (veya mirasçılarından) geri alınmamaktadır.

Kaynak:  Memurunyeri.com

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2019, 09:30
YORUM EKLE