E devlet üzerinden evrak sorgulama doğrulama nasıl yapılır?

kamu kurumlarının yazılarını yazı altında yer alan doğrulama kodu ile e devlet üzerinden sorgulama doğrulama işlemlerinin nasıl yapıldığının resimli

E devlet üzerinden evrak sorgulama doğrulama nasıl yapılır?

kamu kurumlarının yazılarını yazı altında yer alan doğrulama kodu ile e devlet üzerinden sorgulama doğrulama işlemlerinin nasıl yapıldığının resimli anlatımı

E devlet üzerinden evrak sorgulama doğrulama nasıl yapılır?

E devlet üzerinden evrak sorgulama doğrulama nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı , Sağlık Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve diğer bakanlıklara ait e imza ile imzalanmış evrakların e devlet üzerinden sorgulama ve doğrulama işlemlerinin nasıl yapıldığını resimlerle anlatmaya çalışacağız.

Evrak doğrulama hizmeti 17/05/2018 tarihinden itibaren e-Devlet (https://www.turkiye.gov.tr) üzerinden sunulmaya başlanmıştır.

e-Devlet üzerinden belge doğrulama hizmetine birden fazla yoldan ulaşılabilir. Kolay bir erişim için şu yol izlenebilir: E devlet üzerinden evrak sorgulama doğrulama işlemini örnek olması açısından Milli Eğitim Bakanlığına ait bir evrakın doğrulanması işlemini resimlerle anlatmaya çalışalım.

Ana sayfada kurumlar butonuna tıklanır

Kurum listesi penceresi açılır.

Burada Milli Eğitim Bakanlığına ait hizmetlere ulaşmak için 1 nolu alanda yer alan“M” harfine tıklanır. Böylece sayfanın alt kısmında “M” harfi ile başlayan kurumlar listelenir. 2 nolu alanda Milli Eğitim Bakanlığı linkine tıklanır.

Açılan sayfada Milli Eğitim Bakanlığına ait hizmetler listelenir.

Açılan pencerede evrak doğrulaması yapmak için “Elektronik Belge Yönetim Sistemi Evrak Doğrulama” linkine tıklanır.

Açılan pencerede doğrulama yapılacak evrakın teyit kodu 1 nolu (Evrak Doğrulama Kodu) alana yazılır. Evrak sayısı 2 nolu (Evrak Sayısı) alana (“E.” İbaresinden sonraki kısım sadece sayı olacak şekilde) yazılır. Güvenlik karakterleri de yazıldıktan sonra “Sorgula” butonuna tıklanır.

Yapılan sorgulama sonucunda bulunan evrak ve varsa ekleri aşağıda olduğu gibi tablo halinde gösterilir

Evrakı ve ekleri görüntülemek veya indirmek için “İndir” butonuna tıklanır.

Not: Sistemimizde oluşturulan evrak udf uzantılıdır. Bu nedenle görüntülenebilmesi için udf editörün bilgisayarda kurulu olması gereklidir. Sayfanın alt kısmında yer alan “UDF uzantılı belgeleri görüntülemek için tıklayınız” linkine tıklayarak yapılması gereken işlemlere bakabilirsiniz. Ekler farklı formatlarda olabilir. Bu eklerin açılması için de bilgisayarınızda ilgili programların yüklü olması gerekmektedir.

“İndir” butonuna tıkladıktan sonra belge “Aç”  ya da “Kaydet” işlemi seçilir.

Udf  Editör yüklü ise “Aç” butonuna tıklanınca evrak görüntülenir.

YORUM EKLE