Cumhuriyet Bayramında ek ders ödenir mi?

Cumhuriyet Bayramında ek ders ödenir mi?, 29 Ekimde öğretmenlere ek ders ödenir mi?

Cumhuriyet Bayramında ek ders ödenir mi?

Cumhuriyet Bayramında ek ders ödenir mi?, 29 Ekimde öğretmenlere ek ders ödenir mi?

Cumhuriyet Bayramında ek ders ödenir mi?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramında ek ders ücreti ödenir mi?

Önümüzdeki günlerde Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95 üncü yıldönümünü kutlayacağız. Cumhuriyet Bayramının yaklaştığı şu günlerde öğretmenlerimizin merak ettiği hususlardan bir tanesi de Milli Bayram sebebiyle tatil edilen günlerde ek ders ücreti ödenip ödenmeyeceğidir. Çalışmamızda merak edilen bu sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

Öncelikle, Milli Bayram kavramına hangi günlerin girdiğine dair mevzuatta yer alan hükümlere bakalım. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günleri Hakkında Kanunda yer alan düzenlemeye göre, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Zafer Bayramı, 23 Nisan, ve 19 Mayıs günleri bizim ulusal bayramlarımız kabul edilerek tatil edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın “Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Hâller” başlıklı 16. Maddesinde; “ …

İl düzeyinde millî ve mahallî bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, millî ve mahallî bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile millî bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde(1) ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki karar hükmünden anlaşılacağı üzere, ek ders görevinin yapılmış sayılacağı haller milli ve mahalli bayramlara denk gelmelidir. Bunun dışında kalan, örneğin yılbaşı ya da 1 Mayıs günü için ek ders görevinin yapılmış sayılmasına imkan bulunmamakta olup bu günler için kişilere ek ders ücreti ödeme şansı bulunmamaktadır.

Milli bayramlara denk gelen günlerde ise ders görevini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenlerin üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacağı mevzuatta yer almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken iki husus var. Birincisi resmi tatil ilan edildiği günde kişinin uhdesinde ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevinin olması gerektiğidir. Eğer tatile denk gelen günde bu görevlerden herhangi birisi yok ise kişiye ek ders ücreti ödeme imkanı bulunmamaktadır. İkincisi ise, milli bayramlarda görev yapması sebebiyle öğretmenlere ilave ek ders ödenme imkanının bulunmamasıdır.

Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2019, 08:13
YORUM EKLE