Zarar Eden Sosyal Tesislerle İlgili İşlem Yapılmalı mı?

Zarar Eden Sosyal Tesislerle İlgili İşlem Yapılmalı mı?, Zarar Edilen Sosyal Tesislerle İlgili Mali Sürdürülebilirliği

Zarar Eden Sosyal Tesislerle İlgili İşlem Yapılmalı mı?

Zarar Eden Sosyal Tesislerle İlgili İşlem Yapılmalı mı?, Zarar Edilen Sosyal Tesislerle İlgili Mali Sürdürülebilirliği

Zarar Eden Sosyal Tesislerle İlgili İşlem Yapılmalı mı?

Soru: Üniversitemize ait sosyal tesislerden bazıları zarar ediyor. Bu konuda yapmamız gereken bir çalışma var mı? 

Cevap: 5018 sayılı Kanun her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanların, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu olduğunu hükme bağlamıştır. 

Maliye Bakanlığı tarafından idarelere ait sosyal tesislerin etkili, ekonomik ve verimli işletilmesine, güçlü bir idari ve mali yapının oluşturulmasına yönelik tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla 2017-6 sayılı Kamu Sosyal Tesislerinin İşletilmesine İlişkin Tebliğ yayımlanmıştır. Söz konusu Tebliğ'de tesislerin işletilmesi, atıl kapasite ve ihtiyaç fazlası mal ve malzemenin değerlendirilmesi ve tesislerin mali sürdürülebilirlikleri ile hükümler yer almaktadır.

Tebliğe göre, idarelere ait sosyal tesislerden zarar edenlerin mali sürdürülebilirliği konusunda çalışma yapılması ve bu tesislerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde işletilmesine yönelik önlemleri içeren bir eylem planı yapılması gerekmektedir. 2017-6 sayılı Kamu Sosyal Tesislerinin İşletilmesine İlişkin Tebliğ'in Mali sürdürülebilirlik” başlıklı 7’nci maddesinde;

“(1) Mali açıdan sürdürülebilir olmadığı tespit edilen sosyal tesislerin mali tabloları her yılın Şubat ayı sonuna kadar idarelerce incelenir ve Mart ayı sonuna kadar mali sürdürülemezliğin nedenlerini ve alınacak önlemleri içeren rapor üst yöneticiye sunulur.

(2) İdareler, mali sürdürülebilirliği olmayan sosyal tesislere ilişkin olarak 5 inci maddede yer alan tedbirlere ilaveten, sosyal tesislerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde işletilebilmesi için gerekli her türlü tedbirleri alırlar.”

hükmü yer almaktadır.

Buna göre, üniveristeniz bünyesinde bulunan ve mesajınızda belirttiğiniz sosyal tesislerin mali açıdan sürdürülebilirliğini araştırılarak alınacak önlemlerle ilgili üst yöneticinize raporlama yapmanız gerekmektedir. Ayrıca, bu tesislerin işletilmesine yönelik Tebliğ’in 5’inci maddesinde sayılan önlemlerin görüşülerek tesislerin etkili, ekonomik ve verimli işletilmesine yönelik tedbirler almalısınız.

Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2019, 10:16
YORUM EKLE