Torba yasada vergi müfettişleri ile ilgili düzenleme yapıldı

7194 sayılı yasada vergi müfettişleri ile ilgili düzenleme yapıldı

Torba yasada vergi müfettişleri ile ilgili düzenleme yapıldı

7194 sayılı yasada vergi müfettişleri ile ilgili düzenleme yapıldı

Torba yasada vergi müfettişleri ile ilgili düzenleme yapıldı

Torba yasada vergi müfettişleri ile ilgili düzenleme yapıldı


Çeşitli yasalarda ve konularda düzenleme yapan torba yasa Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa ile yapılan düzenlemelerden birisi de Vergi Müfettişlerini yakından ilgilendiriyor. 375 sayılı KHK'nın ek 32 inci maddesi değiştirilerek yeniden düzenlendi. 7194 sayılı torba yasada vergi müfettişleri ile ilgili yapılan düzenleme aşağıda yer almaktadır.

Vergi Müfettişleri, en az dört yıllık yükseköğretim veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından  atanabilecek.  Bu okullardan mezun olan adaylar kurum tarafından açılacak özel yetenek sınavında başarılı olduktan sonra Bakan onayı ile Vergi Müfettiş Yardımcılığı kadrolarına artanarak mesleğe başlayacaklar. Adayların sınavlara katılabilmesi için sınavın yapıldığı tarih itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olması şartı aranacak. 

Vergi Müfettiş Yardımcıları, fiilen üç yıl çalışmak ve yardımcılık döneminde performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartıyla yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanacaklar.  Yeterlik sınav konuları ile sınava ilişkin diğer usul ve esasları belirleme yetkisi yönetmeliğe bırakılmıştır.   Yapılacak yeterlik sınavında başarılı sayılabilmek için yeterlik sınavında alınan puanın yüz puan üzerinden en az altmış beş puan olması gerekecek. Yeterlik sınavında başarılı olanlar Vergi Müfettişi olarak atanacak. Yeterlik sınavında başarılı olamayanlar ise Hazine ve Maliye Bakanlığında derecelerine uygun memur kadrolarına atanacaklar. Kanunda yeterlilik sınav sayısı ile düzenleme de yapılmamıştır.

Yardımcılık dönemi dahil Vergi Müfettişi olarak en az on yıl çalışan ve Vergi Müfettişliğine atanma tarihi sonrasında en az altı yıl performans değerlendirmesinde başarılı olanlar, Vergi Başmüfettişi kadrolarına atanacaklar.

Performans değerlendirme sistemi, Vergi Müfettişlerinin mesleki yeterlik ve yetkinliklerinin objektif, nesnel ve mukayeseli bir şekilde değerlendirilmesi için görev yaptıkları süre içindeki sınavlarda elde ettikleri başarı derecesi, görev yaptıkları başkanlıkların Vergi Müfettişlerinin iş performansına ilişkin değerlendirmeleri, düzenledikleri vergi inceleme raporları hakkında rapor değerlendirme komisyonları tarafından yapılan değerlendirmeler, düzenledikleri diğer inceleme, araştırma, görüş, denetim ve soruşturma raporları hakkında yapılan değerlendirmeler, lisansüstü eğitim düzeyleri ve benzeri kriterler esas alınarak oluşturulacak. Vergi Müfettişlerinin performans değerlendirmesi takvim yılı itibarıyla yapılacak.

Performans değerlendirme sisteminin oluşturulması ve yönetimi ile Vergi Müfettişlerinin görev, yetki ve sorumlulukları, mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, yeterlikleri, yükselmeleri, görevlendirilmeleri ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek.

7194 sayılı yasayla  giriş sınavındaki başarı sırasına göre en başarılı yüzde beş adayın Büyük Ölçekli Mükellefler, Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele ve Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar grup başkanlıklarında görevlendirilmesine dair hüküm yürürlükten kaldırıldı. 

Yeterlilik sınavında başarılı sayılmak için alınması gereken puan 70 iken 65 olarak değiştirildi. Ayrıca, yeterlilik sınavında başarılı sayılabilmek için hesaplama yapılırken giriş sınavında alınan puan da hesaplamaya katılıyordu. Düzenleme ile giriş sınavında alınan puanın yeterlilik sınavı başarı puanı hesaplanmasına katılması da yürürlükten kaldırılmış oldu.

Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2019, 11:15
YORUM EKLE