Sayıştay İlamlarında tespit edilen kamu zararlarının tahsil zorunluluğu

Sayıştay İlamların tespit edilen kamu zararlarının tahsil zorunluluğu , sayıştay denetimleri sonucu tespit edilen ve kesinleşen kamu zararları ilgili

Sayıştay İlamlarında tespit edilen kamu zararlarının tahsil zorunluluğu

Sayıştay İlamların tespit edilen kamu zararlarının tahsil zorunluluğu , sayıştay denetimleri sonucu tespit edilen ve kesinleşen kamu zararları ilgili idarece tahsil edilmelidir.

Sayıştay İlamlarında  tespit edilen kamu zararlarının tahsil zorunluluğu

Sayıştay İlamlarında  tespit edilen kamu zararlarının tahsil zorunluluğu 

6085 sayılı Sayıştay Kanunu'nun 53'üncü maddesinde 

(1) Sayıştay ilamları kesinleştikten sonra doksan gün içerisinde yerine getirilir. İlam hükümlerinin yerine getirilmesinden, ilamların gönderildiği kamu idarelerinin üst yöneticileri sorumludur.

(2) İlamlarda gösterilen tazmin miktarı hüküm tarihinden itibaren kanuni faize tabi tutularak, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre tahsil olunur. denilmektedir.

Aynı Kanunun 9'uncu maddesinde ise “…Hesabı bu Kanun hükümlerine göre zamanında ve tam olarak vermeyen sorumlular veya diğer ilgililer ile Sayıştay denetimine giren kamu idareleri görevlilerinden, denetleme ve yargılama sırasında, istenilen her çeşit bilgi, belge ve defterleri vermeyen ve denetleme ve yargılamayı güçleştirenlerin aylıkları, Sayıştayın istemi üzerine ilgili kamu idarelerince, hesabı veya istenen bilgi, belge ve defterleri eksiksiz verinceye kadar yarım olarak ödenir.

Yarım aylık kesilmeye başlandığı tarihten itibaren muhasebe yetkilileri en çok üç ay, diğer görevliler ise Sayıştayca belli edilen süre içinde yine hesabı veya istenilen bilgi, belge ve defterleri vermez veya denetleme ve yargılamayı güçleştiren sebepleri ortadan kaldırmazlarsa, bu defa ilgili kamu idarelerince mevzuatındaki usule göre görevden uzaklaştırılarak haklarında gerekli soruşturma veya kovuşturma yapılır. Sayıştay ilamlarının infazını izlemeyen ve gereklerini yerine getirmeyenler hakkında da üçüncü fıkradaki hükümler uygulanır.” denilmektedir.

YORUM EKLE