Müfettiş tarafından tespit edilen kamu zararının tahsili

Kamu zararları yönetmeliğine göre Kontrol, denetim veya inceleme sonucunda müfettişlerce tespit edilen kamu zararlarının tahsil işlemleri için yapılması

Müfettiş tarafından tespit edilen kamu zararının tahsili

Kamu zararları yönetmeliğine göre Kontrol, denetim veya inceleme sonucunda müfettişlerce tespit edilen kamu zararlarının tahsil işlemleri için yapılması gerekenler

Müfettiş tarafından tespit edilen kamu zararının tahsili

Kontrol, denetim veya inceleme sonucunda tespit edilen zararın değerlendirilmesi

Kamu kurum ve kuruluşlarına gelen müfettişlerce düzenlenen raporlar neticesinde tespit edilen kamu zararlarının tahsil işlemlerinin yapılabilmesi için tespit edilen kamu zararının harcama yetkilisininde görüşünü içeren kamu zararı değerlendirme formu ile üst yöneticinin onayına sunulması ve tespit edilen zararın kamu zararı olarak üst yönetici tarafından  onaylanması gerekmektedir. Yapılacak olan kamu zararının onaylanması işlemlerinin 60 günlük süre içinde tamamlanması gerekmektedir. Kamu zararları yönetmeliğinde yer alan mevzuat hükümlerine aşağıda yer verilmiştir.

MADDE 7/A- (Ek:RG-15/6/2019-30802-C.K.-1147/3 md.)

(1) Kontrol, denetim veya inceleme sonucunda tespit edilen zarara ilişkin hususlar, ilgili harcama yetkilisinin görüşünü de içeren ve harcama birimi tarafından düzenlenen Ek-1’deki Değerlendirme Formu ile birlikte merkezde üst yöneticinin, taşrada ise idarenin taşrada bulunan en üst yöneticisinin değerlendirmesine sunulur. Merkezde üst yönetici, taşrada ise taşrada bulunan idarenin en üst yöneticisi gerek görmesi halinde hukuk biriminin görüşüne, sorumluların ve/veya ilgililerin bilgisine başvurabilir. Değerlendirme altmış gün içerisinde sonuçlandırılır.

(2) Taşrada bulunan idarenin en üst yöneticisi ile harcama yetkilisi görevinin aynı kişide birleşmesi halinde değerlendirme, taşra biriminin bağlı olduğu merkezdeki ilgili harcama biriminin üst yöneticisi tarafından yapılır. Bununla birlikte, taşrada en üst yönetici ile harcama yetkilisi görevinin aynı kişide birleştiği ancak tespit edilen zararın harcama yetkilisinin karar veya onayı ile meydana gelmediği durumda değerlendirme, taşrada bulunan en üst yönetici tarafından yapılır.

(3) Kamu zararına ilişkin tespitlerin değerlendirilmesinde aşağıda yer alan hususlar birlikte dikkate alınır:

a) Kamu görevlilerinin mevzuata aykırı karar, işlem veya eyleminin varlığı

. b) Mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemden bir kamu zararı oluşması.

c) Sorumlu ve ilgililerin belirlenmesi.

ç) Kamu zararının; sorumlunun kasıt, kusur veya ihmalinden kaynaklandığına ilişkin illiyet bağının kurulması.

(4) Üst yönetici veya idarenin taşrada bulunan en üst yöneticisi tarafından yapılan değerlendirmede, kamu zararının oluştuğuna karar verilmesi halinde Değerlendirme Formu ile zararın tespitine ilişkin belgeler takibe yetkili birime gönderilir.

(5) Tespit edilen zararın, sorumlular ve/veya ilgililerce defaten ödenmesi veya ödeneceğinin yazılı olarak taahhüt edilmesi halinde söz konusu alacak, yukarıdaki fıkralarda belirtilen işlemlere gerek kalmaksızın borç tahakkuk kaydı yaptırılarak tahsil edilir. (6) Kontrol, denetim veya inceleme sonucunda tespit edilen zararın, yapılan değerlendirme sonucunda kamu zararı niteliği taşımamakla birlikte, tahsili gereken bir alacak olduğuna karar verilmesi halinde bu alacak genel hükümlere göre takip ve tahsil edilir.

YORUM EKLE