Hizmet içi eğitim veren memura ek ders ödenir mi?

Hizmet içi eğitim veren memura ek ders ödenir mi?

Hizmet içi eğitim veren memura ek ders ödenir mi?

Hizmet içi eğitim veren memura ek ders ödenir mi?

Hizmet içi eğitim veren memura ek ders ödenir mi?

Hizmet içi eğitim veren memura ek ders ödenir mi?

Soru: Kamu Kurumlarında Aday Memurlara Verilen Eğitimlerde Veya Hizmet İçi Eğitimlerde Eğitici Olarak Ders Veren Memura 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na Göre Ek Ders Ücreti Ödenebilir Mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ‘Ders görevi’ başlıklı 89. maddesinde;

"Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir.

            Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı,ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar Cumhurbaşkanı kararı ile tespit olunur." hükmü, aynı Kanun’un ‘Ders ve konferans ücretleri’ başlıklı 176. maddesinde ise;

"Bu Kanunun 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere, ders saati başına gündüz öğretimi için 140, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yarıyıl ve yaz tatillerinde, cumartesi ve pazar günleri ile saat 18.00'den sonra başlayan öğretim faaliyetleri için 150 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.

            Bu ücretler, özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine ve cezaevlerinde görevli öğretmenlere %25, Millî Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında görev alan yönetici ve öğretmenlere %100 fazlasıyla ödenir.

            Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir.

            Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir.." hükmü yer almaktadır.

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi Ve Kontrol Kanunu’nda bütçenin genel ilkelerini, Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu yapım süreçleri vb. konular hakkında düzenlemeler yer almaktadır. Yine Kanun’un ‘Ödeneklerin kullanılması’ başlıklı 20. maddesinde bütçe ödeneklerinin kullanılmasında uyulacak esaslar düzenlenmiş ve Kamu idareleri, bütçelerinde yer alan ödeneklerin üzerinde harcama yapamayacağı, bütçeyle verilen ödenekler, tahsis edildikleri amaçlar doğrultusunda kullanılacakları düzenlemelerine yer vermiştir.

7197 Sayılı 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu eki ‘K-CETVELİ’ nin ‘I. EK DERS ÜCRETİ’ başlıklı bölümünde ders verilecek yerler ile buralarda ders verip ek ders ücreti verilecekler sayılmıştır. Bu bölümde hizmet içi eğitim ve kurslarda ek ders ücreti ödenmeyeceği düzenlenmemiş ve aynı Kanun’un eki ‘K-CETVELİ’ nin ‘II.KONFERANS ÜCRETİ’ başlıklı bölümün ‘2’ numaralı bendinde ise, “Hizmet içi eğitim ve kurslarda konferans ücreti ödenmez.” düzenlemesi yapılarak hizmet içi eğitim ve kurslarda ek ders ücreti vb. ücretlerin ödenmesinin yolunu kapatmıştır.

Yukarıda yer verilen mevzuat ve açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde, eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda ders verilir ise ve ilgili kamu kurumu bütçesinde memura ek ders ücreti kalemi yer alıyor ise memura ek ders ücreti verilebileceği, ancak hizmet içi eğitim ve kurslarda ek ders ücreti vb. ücretlerin ödenemeyeceği değerlendirilmiştir.

Sonuç olarak;

-  657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre, memurun hizmet içi eğitim ve kurslarda ders vermesi halinde memura ek ders ücreti vb. ücretlerin ödenemeyeceği, ancak memur eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda ders verir ise, 657 sayılı Kanun, yılı Bütçe Kanunu ve bütçe uygulama talimatları çerçevesinde memura ek ders ücreti ödenebileceği değerlendirilmiştir.

Fatih ÜNAL

  İç Denetçi

Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

YORUM EKLE