Elektrik bedeli ödemelerinden damga vergisi kesilecek mi?

Elektrik bedeli ödemelerinden damga vergisi kesilecek mi?

Elektrik bedeli ödemelerinden damga vergisi kesilecek mi?

Elektrik bedeli ödemelerinden damga vergisi kesilecek mi?

Elektrik bedeli ödemelerinden damga vergisi kesilecek mi?

Elektrik bedeli ödemelerinden damga vergisi kesilecek mi?

Soru:....... idaresinin mutemetlik işlerini ben yapıyorum. Muhasebe birimimiz tarafından ..... elektirik dağıtım aş'ye yapılan elektirik giderlerinden damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. Ancak firma buna itiraz ediyor. Fatura bedelinin herhangi bir kesintiye tabi tutulmadan ödenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Nasıl bir işlem yapmam gerekiyor?"

Cevap:  Bildindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun 1’inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 2’nci maddesinde, vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin damga vergisine tabi olacağı; 3’üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu ve resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 4’üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı verginin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda ise üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 8’inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 10’uncu maddesinde, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı ve nispi vergide kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide ise kağıtların mahiyetlerinin esas olduğu ve belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade ettiği, 26’ncı maddesinde, resmi dairelerin ilgili memurlarının kendilerine ibraz edilen kağıtların damga vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermekle mükellef oldukları, 27’nci maddesinin son fıkrasında, vergisi ödenmemiş veya noksan ödenmiş kâğıtların usulüne uygun olarak vergi ve cezası ödenmedikçe işleme konulamayacağı, vergi ve cezası ödenmeden bu kâğıtları işleme koyan kişi ve kuruluşlardan, kâğıdın mükelleflerinden alınacak ceza tutarınca ayrıca ceza alınacağı hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun “IV. Makbuzlar ve diğer kağıtlar” başlıklı bölümünün 1’inci sırasının (a) bendinde; resmî daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler (avans olarak yapılanlar dahil) nedeniyle kişiler tarafından resmî dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin resmî daireler nam ve hesabına, kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledilmesini veya emir ve havalelerine tediyesini temin eden kâğıtlar”ın binde 9,48 oranında damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.

Dolayısıyla, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca belediyenizin ödemesini yaptığı elektrik faturalarından damga vergisi kesintisi yapması gerektiği anlaşılmaktadır.

YORUM EKLE