Sözleşmeli Personel Belediyelerde Şube Müdürlüğüne Vekalet Edebilir mi?

Sözleşmeli Personeller Şube Müdürü Olabilirmi Müdürlüğe Vekalet Edebilirmi 4 b sözleşmeli personel belediyede memur kadrolarına vekalet edebilir mi?

Sözleşmeli Personel Belediyelerde Şube Müdürlüğüne Vekalet Edebilir mi?

Sözleşmeli Personeller Şube Müdürü Olabilirmi Müdürlüğe Vekalet Edebilirmi 4 b sözleşmeli personel belediyede memur kadrolarına vekalet edebilir mi?

Sözleşmeli Personel Belediyelerde  Şube Müdürlüğüne Vekalet Edebilir mi?

Sözleşmeli Personeller Şube Müdürü Olabilirmi Müdürlüğe Vekalet Edebilirmi

Bazı belediyelerde sözleşmeli olarak çalışan mühendis ve diğer personellerin belediye bünyesinde çeşitli birimlerde görevlendirme veya vekalet yolu ile müdürlük kadrolarında çalıştıkları bilinmektedir.Bu şekilde belediyelerde sözleşmeli olarak işe alınan ve müdürlük kadrolarına vekalet eden personellerin bu görevi yürütüp yürütemeyeceğini mevzuat hükümleri doğrultusunda açıklamaya çalışalım.

Bilindiği üzere  5393 sayılı belediye kanununun 49‟uncu maddesinin 3‟üncü fıkrasında kimlerin uzman ve teknik personel olarak yıllık sözleşme ile çalıştırılabileceği belirtilmiş olup, söz konusu hüküm ile belediyelerde sözleşmeli olarak istihdam edilecek personelin unvanları belirtilmiştir.İlgili kanunun 49. maddesinde sayılan unvanlara bakıldığında ilgili unvanlar arasında müdürlük kadrolarının olmadığı görülmektedir.

Ancak bazı belediyelerde sözleşmeli personel şeklinde istihdam edilen personellere yapılan görevlendirmelerle müdürlük görevi verilebilmektedir.

Belediyelerde görevli sözleşmeli personelin müdür kadrolarına vekaleten veya görevlendirme yolu ile yürütmeleri de 657 sayılı devlet memurları kanununun 86‟ncı maddesi ve 4‟üncü maddesi ve 4‟üncü maddenin ikinci fıkrası hükmü uyarınca 06.06.1978 tarih ve 7/15754 sayılı bakanlar kurulu kararı kararlaştırılan 28.6.1978 tarih ve 16330 sayılı resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar”ın hükümlerine aykırı bulunmaktadır.

Belediyelerin genel idare esaslarına göre yürüttükleri asli ve sürekli kamu hizmetlerinin yerine getirilmesiyle görevli birim yetkililerinin 657 sayılı kanuna tabi devlet memuru olmaları gerektiğinden bu kadrolarda sözleşmeli personel çalıştırılamayacağı, mühendis, mimar ve tekniker gibi kadro unvanlarına ilişkin görevlerde tam zamanlı sözleşmeli personel olarak istihdam edilen kişilerin ayrıca birim müdürü ve üstü yönetici kadroları tarafından yürütülmesi gereken işlerde görevlendirilemeyeceği, kendilerine birim müdürü ve üstü yönetici kadrolarına ilişkin imza yetkisinin verilemeyeceği ve bu yöndeki ihtiyaçlarının 5393 sayılı kanunun 49‟uncu maddesinin altıncı fıkrası kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memurlar arasından yapılacak geçici görevlendirmeler yoluyla karşılanması gerektiği düşünülmektedir.

 Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza üye Olabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2020, 18:42
YORUM EKLE