Sosyal Denge Tazminatında Sendika Üyesi Olmayanların Aidatı

Sosyal Denge Tazminatında Sendika Üyesi Olmayanlardan Alınacak Aidat  Sendik

Sosyal Denge Tazminatında Sendika Üyesi Olmayanların Aidatı

Sosyal Denge Tazminatında Sendika Üyesi Olmayanlardan Alınacak Aidat  Sendik

Sosyal Denge Tazminatında Sendika Üyesi Olmayanların Aidatı

Sosyal Denge Tazminatında Sendika Üyesi Olmayanlardan Alınacak Aidat 

Sendika üyesi olmayan kamu görevlilerinin sosyal denge tazminatından faydalanması hususunda yerel yönetim hizmet koluna ilişkin toplu sözleşmede daha önceki toplu sözleşmelerden farklı bir düzenlemeye gidilmiştir. Sosyal denge sözleşmesi imzalayan sendikanın üyesi olmayan kamu görevlilerinden aynı unvanlı personelden alınacak aidatın iki katına kadar taraf sendika sosyal denge sözleşmesi aidatı alınabileceğine dair düzenleme yapılmıştır.

Fakat uygulamada, sözleşmeye taraf yetkili sendikalar tarafından, taraf olmayan sendika üyelerinden ya da hiçbir sendikaya üye olmayan memur çalışanlardan yapılacak kesintiler kapsamında farklı uygulamalara rastlanmaktadır. Sendika aidatları sendikanın iç tüzüğü ve ilgili bakanlığın çıkardığı yönetmeliklerle belirlenmektedir. Bu kapsamda sendika, kendi üyeleri için tüzüğünde belirlediği kesintilerden daha düşük kesintiler yapabilmektedir.

Sendika Üyesi Olmayanlardan Alınacak Sendika Aidatına İlişkin Mevzuat

Devlet Personel Başkanlığı’nın yayınladığı, Kamu Görevlilerinin Geneline Ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali Ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme’nin Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme başlığının 1. Maddesinin 2 numaralı bendinde “(2) Sosyal denge sözleşmesi imzalayan sendikanın üyesi olmayan kamu görevlilerinden aynı unvanlı personelden alınacak aidatın iki katına kadar taraf sendika sosyal denge sözleşmesi aidatı alabilir. Bu aidatı ödeyen kamu görevlileri söz konusu sözleşmeden aynı usul ve esaslar dahilinde yararlanır.”  denilmektedir. Burada açıkça “kendi üyelerinden alınabilecek” değil alınacak ibaresi kullanılmıştır. Dolayısı ile yetkili sendikanın yapabileceği kesinti, kendi üyelerinden aldığı fiili kesintinin en fazla 2 katına kadardır.

Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir.

Diğer güncel makalelerimizden haberdar olmak için Facebook Grubumuza üye Olabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2022, 08:55
YORUM EKLE