Sosyal denge sözleşmesinin mahalli idare seçimlerini geçecek şekilde imzalanması

Sosyal denge sözleşmesinin mahalli idare seçimlerini geçecek şekilde imzalanması

Sosyal denge sözleşmesinin mahalli idare seçimlerini geçecek şekilde imzalanması

Sosyal denge sözleşmesinin mahalli idare seçimlerini geçecek şekilde imzalanması

Sosyal denge sözleşmesinin mahalli idare seçimlerini geçecek şekilde imzalanması

Sosyal denge sözleşmesinin mahalli idare seçimlerini geçecek şekilde imzalanması 

Soru: ................. belediyesinde görev yapıyorum. Sosyal denge tazminatı konusunda aklıma takılan bir mesele var. Biz geçen yıl mahalli idareler seçiminden önce imzaladığımız toplu sözleşme ile personelimize ödenecek sosyal denge tazminatını belirledik. Toplu sözleşme süresi mahalli idareler genel seçimini geçecek şekilde belirlendi. Kurum içinden toplu sözleşmenin mahalli idareler genel seçimini geçemeyeceğine dair itirazlar var. Bizim ne yapmamızı tavsiye ediyorsunuz?

Cevap:

Bildiğiniz üzere, kamu personelinin toplu sözleşmesi ve sendikal faaliyetleri 4688 sayılı yasa ile düzenlenmiştir. Bu Kanun ile kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve meslekî hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi için oluşturdukları sendika ve konfederasyonların kuruluşu, organları, yetkileri ve faaliyetleri ile sendika ve konfederasyonlarda görev alacak kamu görevlilerinin hak ve sorumluluklarını belirlemek ve toplu sözleşme yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenlenmesi amaçlanmaktadır. 

Devletin veya diğer kamu tüzel kişilerinin yürütmekle görevli oldukları kamu hizmetlerinin görüldüğü genel, katma ve özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı kuruluşlarda kamu iktisadî teşebbüslerinde, özel kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle ya da bunların verdiği yetkiye dayanarak kurulan banka ve teşekküller ile bunlara bağlı kuruluşlarda ve diğer kamu kurum veya kuruluşlarında işçi statüsü dışında çalışan kamu görevlileri hakkında  mezkur Kanun hükümleri uygulanmaktadır. 

4688 sayılı Kamu görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun ‘Mahalli İdarelerde Sözleşme İmzalanması’ başlıklı 32 inci maddesinde; “27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilcisi ile belediyelerde belediye başkanı, il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabilir.

Bu sözleşme bu Kanunun uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılmaz ve bu kapsamda Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamaz.

Yapılacak sözleşme, toplu sözleşme dönemi ile sınırlı olarak uygulanır ve sözleşme süresi hiçbir şekilde izleyen mahalli idareler genel seçimi tarihini geçemez. Mahalli idareler genel seçim tarihini izleyen üç ay içerisinde de toplu sözleşme dönemiyle sınırlı olmak üzere sözleşme yapılabilir. Bu sözleşmeye dayanılarak yapılan ödemeler kazanılmış hak sayılmaz.” denilmektedir.

Mevzuatın ilgili hükmünden anlaşıldığı üzere mahalli idarelerin imzalandığı toplu sözleşme süresi hiçbir şekilde izleyen mahalli idareler genel seçimi tarihini geçemez. Dolayısıyla idarenizin yapmış oluğu toplu sözleşme ile mevzuatta belirtilen süre kısıtına riayet edilmemiştir. İmzalanan toplu sözleşme süre yönünden açıkça mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. Bu sözleşme hükümlerine göre yapılan sosyal denge tazminatı ödemesi de mevzuata aykırıdır. 

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere idarenizin bir an evvel yeni bir toplu sözleşme imzalaması ve sosyal denge tazminatlarını da imzalanan yeni toplu sözleşmeye göre yapması gerekmektedir. 

Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2020, 11:37
YORUM EKLE