Belediyelerde taşıt bağışı işlemleri

belediyelerin taşıt bağışı kabul etmesi , belediyelere yapılan taşıt bağışlarında meclis kararı alınması gerekir mi, 5393 sayılı kanuna göre

Belediyelerde taşıt bağışı işlemleri

belediyelerin taşıt bağışı kabul etmesi , belediyelere yapılan taşıt bağışlarında meclis kararı alınması gerekir mi, 5393 sayılı kanuna göre belediye araç bağışı

Belediyelerde taşıt bağışı işlemleri

Belediyelerde taşıt bağışı işlemleri 

Belediyelere gerek şartlı olarak gerekse şartsız olarak bağış işlemleri yapılmaktadır. Belediyelere yapılacak olan taşıtlara ilişkin belediyelerce yapılacak olan işlemlerle alakalı mevzuat hükümlerini açıklamaya çalışalım.

5393 sayılı Belediye Kanun’un 15’nci maddesine göre bağış kabul etmek belediyenin yetki ve imtiyazları arasında sayılmıştır. Aynı Kanunun 18/g maddesine göre şartlı bağışları kabul etmek belediye meclisinin görev ve yetkileri arasında sayılırken 38/l ’nci maddesine göre  ise şartsız bağışları kabul etmek belediye başkanının görev ve yetkileri arasındadır. 237 sayılı Taşıt Kanunu’nun 1’nci maddesine göre belediyelerin kullanacakları taşıtlar bu Kanun hükümlerine tabidir.

Aynı Kanunun 10’ncu maddesine göre ise belediyeler Bütçe Kanununa ekli “T” işaretli cetvelde gösterilen Taşıt Kanunu kapsamına giren taşıtları kendi meclislerinin kararı ile edinebilirler. 237 Sayılı Taşıt Kanunu Kapsamında Edinilecek Taşıtların Menşei, Silindir Hacimleri ve Diğer Niteliklerinin Belirlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararının “taşıtların nitelikli” başlıklı 1’nci maddesinde; “5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununa ekli (1) sayılı Cetvelde ve son iki sırasında belirtilenler hariç olmak üzere (2) sayılı Cetvelde yer alan makamlar ile güvenlik önlemli (zırhlı) araçlar, koruma altına alınanlarla ilgili yönetmelik hükümlerine göre tahsis olunanlar ve idarelerin yurt dışı teşkilatları için yabancı menşeli binek veya station-wagon cinsi taşıt edinilebilir. Bunların dışında hibe dâhil her ne suretle olursa olsun yabancı menşeli binek veya station-wagon cinsi taşıt edinilemez. (2) Birinci fıkra kapsamındaki makam ve hizmetler hariç olmak üzere, edinilecek binek veya station-wagon cinsi taşıtların silindir hacimleri 1.600 cc’yi geçemez. (3) Yerli muhteva oranı % 50’nin altında kalan taşıtlar yabancı menşeli sayılır.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, Taşıt Kanunu kapsamına giren taşıtların bağış yoluyla edinilmesinde 5393 sayılı Belediye Kanunun 18/g ve 38/l maddelerinde belirtilen şartlı veya şartsız bağışlarla ilgili hükümler Taşıt Kanun'u kapsamında edinilen taşıtlar için geçerli değildir. Bu sebeple şartlı veya şartsız olup olmadığına bakılmaksızın tüm taşıt edinimleri için belediye meclis kararı alınması gerekmektedir. Ayrıca aynı mevzuat hükümlerine dayanılarak hibe dâhil her ne suretle olursa olsun yabancı menşeli binek veya station-wagon cinsi taşıt edinimine belediyeler için izin verilmemektedir.

YORUM EKLE