Belediyelerde banka faiz tutarlarının muhasebe işlemleri

Mahalli idarelerde belediyelerde Mevduat Faiz Gelirlerinin Muhasebeleştirilmesi belediyelerce mevduat faiz oranlarının muhasebe işlemlerinde gelirler ve giderler

Belediyelerde banka faiz tutarlarının muhasebe işlemleri

Mahalli idarelerde belediyelerde Mevduat Faiz Gelirlerinin Muhasebeleştirilmesi belediyelerce mevduat faiz oranlarının muhasebe işlemlerinde gelirler ve giderler ayrı ayrı gösterilmelidir.

Belediyelerde banka faiz tutarlarının muhasebe işlemleri

Belediyelerde mevduat banka faiz tutarlarının muhasebe işlemleri 

Belediyelerde sayıştay başkanlığınca yapılan denetimlerde en fazla tenkit edilen hususlardan biriside Mevduat Faiz Gelirlerinin Net Tutar Üzerinden Muhasebeleştirilmesi konusudur. Konuya ilişkin mevzuat hükümlerinde aşağıda yer alan düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre belediyelerce mevduat faiz oranlarının muhasebe işlemlerinde gelirler ve giderler ayrı ayrı gösterilmelidir.

Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği'nin “Gayri Safilik İlkesi” başlıklı 39’uncu maddesinde; “Gelir ve giderler, herhangi bir düzenleme veya standart ile aksi kararlaştırılmadıkça netleştirilmeden kaydedilir” hükmü yer almaktadır. Aynı Yönetmelik'in “Faaliyet Sonuçları Tablosu İlkesi” başlıklı 6’ncı maddesinin (a) fıkrasında, “Kamu idarelerinin faaliyetlerine ilişkin gelir ve gider işlemleri, tahakkuk esasına dayalı olarak gelir ve gider hesaplarında izlenir. Gelir ve gider hesapları, bütçe ile ilgili olsun veya olmasın, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri gereği tahakkuk eden her türlü gelir ve giderin kaydına mahsustur.” hükmü yer almaktadır. Buna göre, tahakkuk eden faiz gelirlerinin stopaj kesintisi yapılmadan önceki brüt tutar üzerinden 600.05.01.09.03 Gelirler Hesabında, buna ilişkin olarak stopaj yapılan vergi ve benzeri giderlerin de 630.03.04.03.01 Vergi Ödemeleri ve Benzeri Giderler Hesabında muhasebeleştirilmesi gerekmektedir.

YORUM EKLE