Belediyeler kira süresi dolan taşınmazın kira süresini ihalesiz uzatabilir mi?

Belediyeler tarafından 2886 sayılı kanuna göre kiraya verilen taşınmazın kira süresi dolması halinde encümen kararı ile kira süresi uzatılabilir mi?

Belediyeler kira süresi dolan taşınmazın kira süresini ihalesiz uzatabilir mi?

Belediyeler tarafından 2886 sayılı kanuna göre kiraya verilen taşınmazın kira süresi dolması halinde encümen kararı ile kira süresi uzatılabilir mi?

Belediyeler kira süresi dolan taşınmazın kira süresini ihalesiz  uzatabilir mi?

Belediyeler kira süresi dolan taşınmazın kira süresini ihalesiz  uzatabilir mi?

Sayıştay başkanlığınca yapılan denetimlerde  belediyeler tarafından yapılan işlemler arasında en sık sorgu maddesi çıkarılan konulardan biriside kira süresi dolan taşınmazların yeniden kiralama ihalesi yapılmadan kira bedelinde belli bir artış yapılarak kiralama işlemine devam edilmesidir. Mevzuat çerçevesinde belediyelerce yapılan bu işlemin açıklamaya çalışalım.

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun Kapsam başlıklı 1’inci maddesi ile belediye mülkiyetindeki taşınmazların ancak bu Kanun hükümlerine göre kiraya verilebileceği, kiralarda sözleşme süresi başlıklı 64’üncü maddesi ile belirli istisnalar haricinde, kiraya verilecek taşınmazların kira süresinin on yıldan çok olamayacağı ve taşınmazların üçüncü kişilere kiralanması işlemlerinin ise aynı Kanun’un 35’inci maddesinde sayılan ihale usulleri çerçevesinde yürütülmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75’inci maddesinde; kamu idarelerine ait taşınmazların kira sözleşmelerinin bitim tarihinden itibaren, işgalin devam etmesi halinde, işgal edilen taşınmaz malın idarenin talebi üzerine bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edileceği ve kira sözleşme bitim tarihi ile tahliye tarihi arasında ecrimisil alınacağı hüküm altına alınmıştır.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesinde; 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75’inci maddesi hükümlerinin belediye taşınmazları hakkında da uygulanacağı ifade edilmiştir. Belediyelerin gayrimenkullerinin kiralanması 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 1’inci maddesi gereği ihale edilmek suretiyle yapılması gerekmektedir.

5393 sayılı Kanun’un ilgili hükümlerine göre, taşınmazların 3 yıla kadar belediye encümeni kararıyla ihale edilerek kiraya verilmesi mümkündür. 3 yılı aşan kiralamalarda ise belediye meclisinin kararı gereklidir. Kira süresi biten taşınmazlar için yeniden kiralama ihalesine çıkılmalıdır.

Söz konusu mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere; kanun koyucu, Belediye taşınmazlarının bu kanuna göre kiraya verilmesi gerektiği noktasında iradesini ortaya koymuştur. Bu itibarla Kurum mülkiyetindeki taşınmaz malları kiraya verme işleri 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'ndaki ihale usullerine göre yapılmalı ve sözleşme süresinin bitiminde aynı taşınmaz malın kiraya verilebilmesi için yeniden 2886 sayılı Kanundaki belirtilen usullerden biriyle ihaleye çıkılmalıdır. Kira süresi sonunda işgal devam ederse, sözleşmede aksine hüküm yoksa ecrimisil alınmalı; işgalin devam etmesi durumunda Kanunun 75’inci maddesi gereği taşınmazın tahliyesi için ilgili mülki amire talepte bulunulmalıdır

YORUM EKLE