Sağlık Bakanlığı, 4/C'den 4/B'ye Geçenlere Döner Sermaye Ödemesi Yapacak

Sağlık Bakanlığı, daha önce 4/C statüsü görev yapmaktayken 4/B statüsüne geçenlerin Döner Sermaye ödemeleri hakkı

Sağlık Bakanlığı, 4/C'den 4/B'ye Geçenlere Döner Sermaye Ödemesi Yapacak

Sağlık Bakanlığı, daha önce 4/C statüsü görev yapmaktayken 4/B statüsüne geçenlerin Döner Sermaye ödemeleri hakkı

Sağlık Bakanlığı, 4/C'den 4/B'ye Geçenlere Döner Sermaye Ödemesi Yapacak

Sağlık Bakanlığı, daha önce 4/C statüsü görev yapmaktayken 4/B statüsüne geçenlerin Döner Sermaye ödemeleri hakkında bilgi notu yayımladı. Söz konusu bilgi notunda, geçici işçi olarak çalışmaktayken sözleşmeli personel statüsüne atananlara %20 oranında sabit ek ödeme yapılması, sabit ödemenin mahsubu yapıldıktan sonra da performansa dayalı ek ödeme yapılması gerektiği ifade edildi.


Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bir düzenleme yapmasının ve yapılan düzenlemeyi gerek yazı yoluyla gerekse resmi internet sitesinden yayımlamasının daha doğru olduğu görüşündeyiz. Sitemizin 4-C'den 4-B statüsüne atanan personele performansa dayalı ödeme yapılması konusundaki görüşünü linke tıklayarak okuyabilirsiniz.


BİLGİ NOTU


657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin (C ) fıkrası Hükmüne istinaden istihdam edilen geçici personel, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 18 inci maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna eklenen Geçici 43 uncu madde de yer ala hüküm kapsamında. 02 Nisan 2018 tarihinden itibaren 4 üncü maddenin B fıkrası kapsamında istihdam edilmeye başlanan personelin döner sermaye ek ödemesine ilişkin olarak;


Bakanlığımız Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Maliye Bakanlığı Bütçe ve Malı Kontrol Genel Müdürlüğüne görüş sorulmuş olup, anılan Genci Müdürlükten Resmi olarak görüş henüz gelmemekle birlikte şifahi olarak verilen görüş doğrultusunda aşağıda yer alan;


•03/01/2012 tarihli vc 2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personele Ek Ödeıne Yapılmasına Dair Karar a Hkli Sözleşmeli Personel I. Ödeme Oranları Cctvcli'nin 18 inci sırasına eklenen Anketör, İdari Büro Görevlisi. İdari Destek Görevlisi için belirlenen % 20 oranındaki sabit ek ödemenin döner sermaye bütçesinden ödeneceği,


•  4. Dönem Toplu Sözleşmeden kaynaklı ek ödemenin 02 Nisan 2018 tarihi itibariyle yürürlüğünün sonlandığı.


•   % 20 oranındaki ck ödemenin Bakanlığımız taşta teşkilatındaki personele 209 sayılı Kanunun 5 inci maddesi uyarınca ödeneceği için gelir vergisine tabı olacağı,


•     Anılan personele diğer personelimizde olduğu gibi sabit ek ödeme mahsubu yapıldıktan sonra performansa dayalı ek ödeme yapılması gerektiği.


hususları belirtilmiştir.


Bu kapsamda. İl Sağlık Müdürlükleri vc birimlerinde İdari Büro Görevlisi, İdari Destek Görevlisi unvanındaki personel istihdam edilmekte olup. Ek ödeme Tahakkuk menüsünde sö/ konusu personelin sabit ödemesi tanımlanmıştır. Ancak söz konusu personel hâlihazırda maaşlarını çalıştıktan sonra aldığı için kullanıma haziran ayı başında açılacaktır.


Diğer taraftan ek ödeme tavan matrahı hesaplaması için emsali personelin matrahı esas alınacak olduğundan söz konusu personelin emsaline ilişkin olarak;


İdari Büro Görevlisi için genci idari hizmetler sınıfı personelden yeni memuriyete başlamış Memur unvanlı personel emsal alınacak olup. Lisans mezunu personelde 9. derecenin I. kademesindeki emsali, yüksekokul (önlisans) mezunu personelde 10. derecenin 2. kademesindeki emsali esas alınacaktır.


İdari Destek Görevlisi için yardımcı hizmetler sınıfı personelden yeni memuriyete başlamış hizmetli unvanlı personel emsal alınacak olup, ilkokul mezunu personelde 15. derecenin I. kademesindeki emsali, ortaokul mezunu personelde 14. derecenin 2 kademesindeki emsali, lise mezunu personelde 13. derecenin 3. kademesindeki emsali vc mesleki vc teknik lise mezunu personelde 12. derecenin 2. kademesindeki emsali esas alınarak hesaplaması gerektiği Bakanlığımızca mütalaa edilmiştir.


Bu esaslar dahilinde söz konusu personelin Nisan 2018 dönemi performans ck ödemesine dahil edilmesi gerekmektedir.


Şayet söz konusu personele 02-14 Nisan ile 15 Nisan -14 Mayıs tarihlerine ilişkin sabit ödeme yapılmış ise 02-30 Nisan dönemine ilişkin performans ödemesinden mahsup edilmesi gerekmektedir.


Nisan 2018 dönemine mahsus olmak üzere; söz konusu mahsup tutarlarının dı> sabit ck ödeme alanına giriş yapılarak mahsubunun yapılması gerekmektedir.


Bu itibarla, söz konusu personelin ödeme evrakları kontrol edildikten sonra mahsuba ilişkin tutarın bulunması, şayet 02 Nisan-15 Mayıs dönemine ilişkin sabit ödeme yapılmamış ise performansa dayalı ck ödemenin tamamının ödenmesi, izin, rapor vb nedenlerle performansı olmayan ya da sabit ödeme için belirlenen tutarın altında kalan personele söz konusu tutarın ya da fark tutarının ödenmesi gerekmektedir.


Bunların dışında, 02-14 Nisan arasındaki döneme ilişkin olarak sabit ödeme tutarı şayet genel bütçeden yapılmış ise, söz konusu tutar damga vergisi ve gelir vergisi eklenmek suretiyle brüt tutara çevrildikten sonra mahsubunun yapılması gerekmektedir. Şayet bu şekilde işlem tesis edilmez ise personelin farklı tutarlarda ek ödeme almasına ve 209 sayılı Kanuna aykırı  işlem tesis edilmesine neden olunacaktır.
[embeddoc url="https://mevzuatinyeri.com/wp-content/uploads/2018/05/bilgi-notu.pdf" download="all" viewer="google"]

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2018, 08:47
YORUM EKLE