Eşi İhraç Edilen Memur Aile Yardımı Alabilir mi?

Soru: Memur olarak görev yapıyorum. Eşim KHK ile ihraç edildi. Hiçbir işte çalışmıyor. Sosyal güvenc

Eşi İhraç Edilen Memur Aile Yardımı Alabilir mi?

Soru: Memur olarak görev yapıyorum. Eşim KHK ile ihraç edildi. Hiçbir işte çalışmıyor. Sosyal güvenc

Eşi İhraç Edilen Memur Aile Yardımı Alabilir mi?

Soru: Memur olarak görev yapıyorum. Eşim KHK ile ihraç edildi. Hiçbir işte çalışmıyor. Sosyal güvencesi de yok. Ohal Komisyonuna iade için başvurdu. Konuya ilişkin iki sorum olacak;


1-Eşim çalışmadığı için aile yardımı alabilir miyim?
2-Eşim görevine iade edilirse aldığım aile yardımları ne olacak?


Cevap: Sorularınıza teker teker cevap verelim.


1-Öncelikle aile yardımı ödemesinden faydalanıp faydalanamayacağınız konusuna cevap vermeye çalışacağız.


Eş için aile yardımı ödemesi, her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık alamayanlara ödenir. Eş için aile yardımı, 2134 gösterge rakamı ile memur maaş katsayısının çarpımı sonucunda bulunur. Eşin boşanması, menfaat karşılığı çalışmaya veyahut herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş almaya başlaması halinde aile yardımı ödeneği kesilir.


Yukarıda yer alan hükümlere baktığımızda, herhangi bir menfaat karşığı çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşinizden dolayı aile yardımından faydalanabilirsiniz.


2-Eşinizin göreve iadesi halinde ise aldığınız aile yardımlarını geri ödemeniz gerektiği kanaatindeyiz. Görevine iade edilen personele geçmiş döneme ait tüm mali hakları ödenmekte olup, çalışmadığı dönemde aldığı aile yardımının gerekçesi ortadan kalkmaktadır. Çünkü, eşinizin menfaat karşılığı çalışmadığı döneme ait tüm mali hakları kendisine ödenir.


Bu açıklamalar ışığında, eşinizin göreve iade edilmesi halinde, eşinizin çalışmadığı dönemde almış olduğunuz aile yardımını kurumunuza iade etmeniz gerektiğini düşünüyoruz.


Bu yazının tüm hakları Mevzuatinyeri.com’a aittir. 5856 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca alıntılanamaz. Aktif link verilmek suretiyle paylaşılabilir

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2018, 07:30
YORUM EKLE