Memur Yıllık İzni Bitmeden Göreve Başlayabilir mi?

Memur Yıllık İzni Bitmeden Göreve Başlayabilir mi?, yıllık izin yarıda kesilerek memur göreve başlamak isterse nasıl bir işlem yapılmalı

Memur Yıllık İzni Bitmeden Göreve Başlayabilir mi?

Memur Yıllık İzni Bitmeden Göreve Başlayabilir mi?, yıllık izin yarıda kesilerek memur göreve başlamak isterse nasıl bir işlem yapılmalı

Memur Yıllık İzni Bitmeden Göreve Başlayabilir mi?

Memur Yıllık İzni Bitmeden Göreve Başlayabilir mi?

Kamu kurumlarında görev yapan memurların 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan düzenlemeler çerçevesinde yıllık izin hakları bulunmaktadır.İlgili kanunda yer alan hükme göre memurlar yıllık izinlerini amirlerinin uygun gördüğü zamanlarda kullanabilmektedirler.Yıllık izinde olan memur  hizmetine ihtiyaç duyulduğu veya kurumu tarafından yürütülen iş ve işlemlerde meydana gelebilecek aksamalar gerekçe gösterilerek,amirleri tarafından çağrılabileceği  gibi yıllık izin alan memur çeşitli nedenlerle yıllık iznini yarıda keserek göreve başlamak isteyebilir. Memur yıllık izine  ayrılırken ve yıllık izindeyken tekrardan göreve çağrılırken amirinin takdir hakkı söz konusudur.

Yıllık izindeyken iznini yarıda keserek göreve başlamak isteyen memurun göreve başlamak istemesi halinde amirinin onayına ihtiyaç varmıdır.?Bu hususla alakalı olarak Devlet memurları kanununda açık bir düzenleme bulunmamaktadır.

Konuya ilişkin olarak Devlet Personel başkanlığınca verilmiş olan bir görüşte ilgili duruma açıklık getirilmiştir.Devlet Personel Başkanlığının 29.04.2016  ve 2635 sayılı görüşünde

" Yıllık iznin amirin uygun bulacağı zamanlarda verileceği hususu göz önünde bulundurulduğunda, yıllık iznini yarıda keserek göreve dönmek isteyen memurun talebinin karşılanmasında da amirin takdir yetkisinin bulunduğu, mütalaa edilmektedir." şeklinde görüş verilmiştir.

İlgili görüşe göre yıllık iznini yarıda keserek göreve başlayan memurun izin bitmeden göreve başlayabilmesi izin vermeye yetkili amirinin yetkisindedir.İzin vermeye yetkili amir memurun yıllık iznini yarıda keserek göreve başlamasına onay vermez ise memur göreve başlayamayacak ancak yıllık iznini bitirdikten sonra göreve başlayabilecektir.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2020, 10:27
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mustafa Balık
Mustafa Balık - 12 ay Önce

1.Yıllık izin kullanımında idarenin takdir hakkı ancak çalışmasına ihtiyaç bulunması yani personel ihtiyacı söz konusu ise hizmet gereği olarak uygun görmeme hakkı vardır. Sadece personel ihtiyacı bulunması durumunda izin vermeyebilir. Bu tüm yıl içinde vermeyebilir demek değildir. Onun dışında takdir hakkı denilerek izin vermemek hukuka aykırıdır. Vermeme gerekçesi somut ve kabul edilebilir bir gerekçeyle cevaplanması zorunludur.
2.İdare memurun kaç gün izin isteyeceğine, izin dilekçesine karışamaz. Memurun talep ettiği izni ancak personel ihtiyacı gözetilerek azaltabilir. Kısaca 20 gün izin isteyene 15 veya 10 gün olarak uygun görebilir ki gerekçesini de belirterek.
3.Talep edilen izni az alabileceği fakat daha çok izin yazması, 3 gün izin talep eden memura en az 5 veya daha fazla izin talep edersen uygun görürüm deme hakkı kesinlikle yoktur.
4. Yine, yıllık izin vermemeye personel ihtiyacı gerekçesiyle takdir hakkı varsa da, iznini bitirmeden göreve dönmek isteyen memura takdir hakkı gerekçesiyle kabul etmiyorum diyemez. Bu konuda yasada açık bir hüküm bulunmamakla birlikte olmayan bir konuda aleyhe işlem yapılması hukuka aykırı olacaktır. Bunun mantıklı hakkaniyete uygun bir açıklamasını kimse yapamaz. Somut bir gerekçe gösteremez. Tek diyecekleri takdir hakkım olacaktır.