Yemek alım ihalelerinde hangi yemek için hangi analizlerin yapılacağı belirtilmeli midir?

Yemek alım ihalelerinde hangi yemek için hangi analizlerin yapılacağı belirtilmeli midir?

Yemek alım ihalelerinde hangi yemek için hangi analizlerin yapılacağı belirtilmeli midir?

Yemek alım ihalelerinde hangi yemek için hangi analizlerin yapılacağı belirtilmeli midir?

KİK, Teknik Şartname’de yemeklerden ve yemeklerde kullanılacak malzemelerden numune alınıp analiz yapılacağı ve analiz maliyetlerinin yükleniciye ait olacağının düzenlendiği, ancak hangi yemeklerde hangi analizlerin yapılacağı, analizlerin hangi sıklıkla yapılacağı ve hangi laboratuvarda yapılacağı hususunun düzenlenmediği, söz konusu düzenlemeler esas alınarak sağlıklı teklif oluşturulmasının mümkün olmadığı iddiasıyla yapılan başvuruyu yerinde bulmamıştır.

Toplantı No : 2020/040
Gündem No : 3
Karar Tarihi : 11.09.2020
Karar No : 2020/UH.I-1502

BAŞVURU SAHİBİ:

Etçiler Turizm İnşaat Otomotiv Hayvancılık Gıda Tarım Nak. Tic. ve San. Ltd. Şti., 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/106734 İhale Kayıt Numaralı “Yemek Hazırlama Dağıtım ve Sonrası Temizlik Hizmet Alımı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından 03.04.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Yemek Hazırlama Dağıtım ve Sonrası Temizlik Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Etçiler Turizm İnşaat Otomotiv Hayvancılık Gıda Tarım Nak. Tic. ve San. Ltd. Şti.nin 10.03.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 11.03.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 23.03.2020 tarih ve 14970 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 23.03.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur. 26.08.2020 tarihli ve 2020/MK-222 sayılı Kurul kararı gereğince yapılan incelemeye aşağıda yer verilmiştir.

Başvuruya ilişkin olarak 2020/547-01 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

...

2) Teknik Şartname’de yemeklerden ve yemeklerde kullanılacak malzemelerden numune alınıp analiz yapılacağı ve analiz maliyetlerinin yükleniciye ait olacağının düzenlendiği, ancak hangi yemeklerde hangi analizlerin yapılacağı, analizlerin hangi sıklıkla yapılacağı ve hangi laboratuvarda yapılacağı hususunun düzenlenmediği, söz konusu düzenlemeler esas alınarak sağlıklı teklif oluşturulmasının mümkün olmadığı,

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde “25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince yapılacak ulaşım, sigorta, vergi, resim , harç ve vb. giderler

25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.

25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:

25.3.1.

25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.

25.5. Kısa vadeli sigorta prim oranları belirtilecektir.

% 2” düzenlemesi yer almaktadır.

Birim fiyat teklif cetveli aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

A

B

Sıra No

İş Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması 6

Birimi

Miktarı

Teklif Edilen4 Birim Fiyat

Tutarı

1

Yemek Hazırlama, Dağıtım ve Sonrası Temizlik Hizmet Alımı

Adet

340.000

 

 

TOPLAM TUTAR  (K.D.V Hariç)

 

Teknik Şartname’nin 2.27’nci maddesinde “Yüklenici tarafından steril kaplarda günlük olarak alınan yemek örnekleri 72 saat  saklanmak suretiyle yönetim tarafından talep edildiğinde  analiz edilmeye hazır bulundurulacaktır. Bu analiz için yapılan harcamalar yüklenici tarafından karşılanacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.

Söz konusu Teknik Şartname düzenlemesine göre yüklenici tarafından yemek örneklerinin steril kaplarda günlük olarak alınacağı ve 72 saat saklanacağı, idare tarafından talep edildiğinde bu yemek örneklerinin analiz edileceği, analiz için yapılacak harcamalardan ise yüklenicinin sorumlu olacağı düzenlenmiştir.

Yemek hizmeti alımı ihalelerinde, yüklenici tarafından taahhüt edilen edimin ilgili sözleşme ve eklerinde belirtilen şartlara uygun olarak yerine getirilip getirilmediğinin tespiti amacıyla analiz istenilmesi idarenin kontrol ve denetim yükümlülüğünün bir gereğidir. Yemek hizmeti alımlarında sözleşmesinin ifası sürecinde yapılacak analizler, belli bir olay ile bağlantılı olarak ortaya çıkan durumlarda (örneğin bir çalışanın zehirlenmesi, hastalanması vb.) istenilebileceği gibi rutin denetim maksadıyla da istenilebilir. İlk durumda istenilecek analizlerin idare tarafından önceden bilinmesi söz konusu olmadığından buna ilişkin bir düzenleme yapılmasının idareden beklenmeyeceği açıktır. İkinci durumda, diğer bir ifadeyle rutin denetim maksadıyla yapılacak analizlere gelince, Teknik Şartname’de yükleniciden hangi sıklıkla analiz istenileceği hususu ile analizin kapsamının ne olduğu ve bu analizlerin hangi laboratuvarda yaptırılacağı hususunda herhangi bir düzenleme yer verilmediğinden, sözleşme hukukuna hakim olan ilkeler gereği, bu düzenleme dikkate alınarak ihale konusu iş standardında bir işte hangi sıklıkta ve hangi analizler istenmesi gerekiyorsa ancak bu nitelikteki analizlerin istenebileceği, analizin yaptırılacağı laboratuvarın da benzer nitelikteki bir iş standardında başvurulan bir laboratuvar olabileceği, katılım ve yeterlik kriterlerini karşılayarak ihale üzerinde bırakılan, dolayısıyla bu alanda tecrübe sahibi olan yüklenicinin ihale konusu işin uzmanı ve basiretli bir tacir olduğu, dolayısıyla yüklenicinin de ihale konusu iş standardında bir işte hangi analizlerin hangi sıklıkta yapılması gerekiyorsa bu analizleri bilebilecek durumda olduğu anlaşılmış olup, dolayısıyla idare tarafından istenilecek analizlerin yaptırılacağı ortalama bir laboratuvarda bu işin ne kadarlık fiyata yaptırıldığını tespit edebilecek nitelikte olduğunun kabulü gerekmektedir. Bu çerçevede, incelemeye konu düzenlemenin teklif fiyatının oluşturulmasına engel nitelikte olmadığı sonucuna varılmış olup, bu itibarla başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

 

YORUM EKLE