Marka Belirtilen İhalelerde 'Veya Dengi' İfadesi Yerine 'Vb' İfadesi Kullanılması

teknik standartların bulunmadığı veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmadığı hallerde, 'veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla

Marka Belirtilen İhalelerde 'Veya Dengi' İfadesi Yerine 'Vb' İfadesi Kullanılması

teknik standartların bulunmadığı veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmadığı hallerde, “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilmektedir. KİK, yapılan bir ihalenin şartnamesinde "veya dengi" ifadesi yerine “vb” ifadesinin kullanılmasını mevzuata bir aykırı bulmadı.

Marka Belirtilen İhalelerde 'Veya Dengi' İfadesi Yerine 'Vb' İfadesi Kullanılması

Marka Belirtilen İhalelerde 'Veya Dengi' İfadesi Yerine 'Vb' İfadesi Kullanılması

Kamu ihale Kanunu ve yönetmeliklerde yer alan hükümler gereğince, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmadığı veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmadığı hallerde, “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilmektedir. KİK, yapılan bir ihalenin şartnamesinde "veya dengi" ifadesi yerine “vb” ifadesinin kullanılmasını mevzuata bir aykırı bulmadı.

Toplantı No : 2019/028
Gündem No : 7
Karar Tarihi : 30.05.2019
Karar No : 2019/UM.I-646

BAŞVURU SAHİBİ:

Öz-Sel Ecza Depoları Ticaret ve Pazarlama A.Ş.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2019/193940 İhale Kayıt Numaralı “13 Kalem İlaç” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği tarafından 31.05.2019 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “13 Kalem İlaç” ihalesine ilişkin olarak Öz-Sel Ecza Depoları Ticaret ve Pazarlama A.Ş.nin 09.05.2019 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 15.05.2019 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 23.05.2019 tarih ve 21544 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 23.05.2019 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2019/542 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, Fırat Üniversitesi Hastanesi tarafından 31.05.2019 tarihinde ihale edilecek olan “13 Kalem İlaç Alımı” ihalesine ilişkin dokümanının 08.05.2019 tarihinde indirildiği, ihale dokümanında aykırılık bulunduğu, şöyle ki;

1)  İdari Şartname’de düzenlenen ihtiyaç listesinin 1. kalemindeki ilaç alımının “Rituximab 100 Mg Flk (Mabthera vb)” şeklinde ifade edildiği, “Mabthera” adı altında ticari olarak satılan belli bir ürünün marka adı verilerek düzenleme yapıldığı, 3. kaleminde ise Rituximab 500 Mg Flk (Romatoid Artrit Endikasyon Uyumlu) (Mabthera vb) şeklinde yapılan düzenleme ile Rituximab 500 Mg Flk formunun Romatoid Artrit Endikasyonuna yönelik ve yine Mabthera adı altında ticari olarak satılan bir ürünün marka adına yönelik düzenleme yapıldığı, bu durumun mevzuata aykırı olduğu, ayrıca mevzuat hükmünde marka belirtilmesi halinde “veya dengi” ifadesine yer verilmesi gerektiği belirtilmiş olup, ihale dokümanında yer alan “vb” ifadesinin Kanun’a uygun olmadığı,

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur…” hükmü,

Anılan Kanun’un “Şartnameler” başlıklı 12’nci maddesinde “İhale  konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanması esastır. Ancak, mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özelliği nedeniyle idarelerce hazırlanmasının mümkün olmadığının ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla, teknik şartnameler bu Kanun hükümlerine göre hazırlattırılabilir.

İhale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin teknik kriterlerine ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamelerde yer verilir. Belirlenecek teknik kriterler, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olacak, rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek ve bütün istekliler için fırsat eşitliği sağlayacaktır.

Teknik şartnamelerde, varsa ulusal ve/veya uluslararası teknik standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik  düzenlemeler de yapılır. Bu şartnamelerde teknik özelliklere ve tanımlamalara yer verilir. Belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilmeyecektir.

Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmaması veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmaması hallerinde "veya dengi" ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir.” hükmü,

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Teknik Şartname” başlıklı 14’üncü maddesinde “(1) Alınacak malın teknik kriterleri ve özellikleri, ihale dokümanının bir parçası olan teknik şartnamede düzenlenir. Teknik kriterlerin ve özelliklerin, verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve fırsat eşitliğini sağlaması zorunludur.

(2) Teknik şartnamede, varsa ulusal standart ve dengi uluslararası standartlara uygunluğu sağlamaya yönelik düzenleme yapılabilir. Ancak ulusal standardın bulunmaması durumunda sadece uluslararası standart esas alınarak düzenleme yapılabilir.

(3) Teknik şartnamede, belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürün belirtilemez ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilemez. Ancak, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmadığı veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmadığı hallerde, “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebilir…” hükmü,

İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu malın;

a) Adı: 13 Kalem İlaç Alımı

b) Varsa kodu:

c) Miktarı ve türü:

13 Kalem İlaç

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Teslim edileceği yer: Fırat Üniversitesi Hastanesi Ambar Birimi

d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “Kısmi teklif verilmesi” başlıklı 19’uncu maddesinde “19.1. Bu ihalede kısmi teklif verilebilir.

19.2.1. Bu ihaledeki kısım sayısı 13 dir. İhale kısımlarına ilişkin koşullar altta düzenlenmiştir;

Kısmı teklifler; her bir kalem ayrı bir kısım kabul edilerek kalem kalem teklif verilebilir. İstekliler üzerinde kalan kısım/kalemlerin her biri için ayrı ayrı sözleşme imzalanabilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

İdarece Birim Fiyat Teklif Cetvelinin ise,

 

A1

 

B2

 

Sıra No

 

Mal Kaleminin Adı ve Kısa Açıklaması

 

Birimi

 

Miktarı

 

Teklif Edilen Birim Fiyat (Para birimi belirtilerek)

 

Tutarı (Para birimi belirtilerek)

 

1

 

RİTUXİMAB 100 MG FLK (MABTHERA VB )

 

adet

 

600

 

 

 

 

 

2

 

RİTUXİMAB 1400 MG/11.7 ML  (MABTHERA S.C. 1400 MG/11.7ML)

 

adet

 

150

 

 

 

 

 

3

 

RİTUXİMAB 500 MG FLK (ROMATOİD ARTRİT ENDİKASYON UYUMLU ) ( MABTHERA VB )

 

adet

 

1.700

 

 

 

 

 

4

 

TOSİLİZUMAB 200 MG FLAKON (ACTEMRA İ.V. FLK.VB.)

 

adet

 

350

 

 

 

 

 

5

 

TOSİLİZUMAB 400 MG FLAKON (ACTEMRA İ.V. FLK.VB.)

 

adet

 

360

 

 

 

 

 

6

 

TOSİLİZUMAB 80 MG FLAKON (ACTEMRA İ.V. FLK.VB.)

 

adet

 

450

 

 

 

 

 

7

 

TRASTUZUMAB  EMTANSİN 100MG FLAKON.( KADCYLA VB)

 

adet

 

225

 

 

 

 

 

8

 

TRASTUZUMAB  EMTANSİN 160MG FLAKON.( KADCYLA VB)

 

adet

 

115

 

 

 

 

 

9

 

PERTUZUMAB  420MG FLK. (PERJETAVB)

 

adet

 

20

 

 

 

 

 

10

 

BEVASİZUMAB 100 MG. FLK. (ALTUZAN VB.)

 

adet

 

375

 

 

 

 

 

11

 

BEVASİZUMAB 400 MG. FLK. (ALTUZAN VB.)

 

adet

 

325

 

 

 

 

 

12

 

TRASTUZUMAB 150 MG. FLK.(HERCEPTİN VB)

 

adet

 

1.900

 

 

 

 

 

13

 

OBİNUTUZUMAB 1000 MG/40 ML (GAZYVA 1000 MG/40 ML )

 

adet

 

16

 

 

 

 

 

Toplam Tutar (K.D.V Hariç)

 

 

şeklinde düzenlendiği görülmüştür.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri incelendiğinde; ihale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idari ve teknik şartnamelerin idarelerce hazırlanmasının esas olduğu, teknik şartnamelerde idareler tarafından alınacak malların teknik kriterleri ve özelliklerinin belirleneceği, bunların verimliliği ve fonksiyonelliği sağlamaya yönelik olması, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve fırsat eşitliğini sağlaması gerektiği, kural olarak belli bir marka, model, patent, menşei, kaynak veya ürünün belirtilemeyeceği ve belirli bir marka veya modele yönelik özellik ve tanımlamalara yer verilemeyeceği, ancak ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmadığı veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmadığı hallerde, “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebileceği anlaşılmaktadır.

Bu çerçevede idareler alım yapacakları mal veya hizmetin teknik kriterlerini, kendi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak rekabeti engelleyici hususlar içermeyecek şekilde belirlemede takdir yetkisine sahiptir. Ancak bu takdir yetkisinin sınırsız olmadığı, alımın konusuna ilişkin teknik kriter ve özellikleri belirleme hususundaki bu takdir yetkisinin yukarıda yer verilen Kanun maddesi ile sınırlandırıldığı anlaşılmaktadır.

Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimliğince 31.05.2019 tarihinde yapılacak olan “13 Kalem İlaç Alımı” ihalesinde 5 adet ihale dokümanı alındığı, kısmi teklife açık olarak yapılan ihaleye ait Birim Fiyat Teklif Cetvelinde ilaç alımının;

1. Kalemde “600 adet Rituximab 100 mg flk (Mabthera vb)”,

3. Kalemde “1700 adet Rituximab 500 Mg Flk (Romatoid Artrit Endikasyon Uyumlu) (Mabthera vb)” şeklinde belirlendiği,

Buna göre Rituximab etken maddesi üzerinden alımın ifade edildiği, ayrıca “Mabthera vb” şeklinde ifade edilerek örnek kabilinden ilaç markası belirtildiği görülmüş olup, yukarda aktarılan, ulusal ve/veya uluslararası teknik standartların bulunmadığı veya teknik özelliklerin belirlenmesinin mümkün olmadığı hallerde, “veya dengi” ifadesine yer verilmek şartıyla marka veya model belirtilebileceğine dair Kanun ve Yönetmelik hükümleri gereğince “vb” ifadesinin kullanıldığı, bu anlamda etken maddesi “Rituximab” olan başka bir marka ürün ile teklif verilmesine engel bulunmadığı anlaşılmış olup, düzenlemede mevzuata bir aykırılık olmadığı sonucuna varılmıştır.

...

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2020, 16:04
YORUM EKLE