Mal Alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgusu nasıl yapılır?

mal alım ihalesinde aşırı düşük teklif sorgusu yapılır mı, mal alım ihalesinde aşırı düşük teklif sorgu işlemleri, Mal alımı ihalelerinde, aşırı

Mal Alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgusu nasıl yapılır?

mal alım ihalesinde aşırı düşük teklif sorgusu yapılır mı, mal alım ihalesinde aşırı düşük teklif sorgu işlemleri, Mal alımı ihalelerinde, aşırı düşük teklif sorgulaması yapılması zorunlu mudur

Mal Alım ihalelerinde aşırı düşük teklif sorgusu nasıl yapılır?

Mal Alımı İhalelerinde aşırı düşük teklif sorgusu yapılır mı ?

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 58. maddesinde yapılan düzenlemeye göre; Aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemlerine ilişkin olarak, ihale ilanı ve dokümanında belirtilmek kaydıyla, aşağıdaki seçeneklerden bir tanesi kullanılır.

a) Verilen tekliflerden diğer tekliflere veya yaklaşık maliyete göre teklif fiyatı aşırı düşük olanların, ihale komisyonu tarafından tespit edilmesi halinde, bu teklif sahiplerinden kurum tarafından belirlenen kriterlere göre teklifte önemli olduğu tespit edilen bileşenler ile ilgili ayrıntılar yazılı olarak istenir.

b) İhale, aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırılır. Yaklaşık maliyeti 4734 sayılı Kanun’un 8. maddesinde öngörülen eşik değerin dört katına eşit veya bu değerin altındaki ihalelerde, (b) bendinin kullanılması yani ihalenin aşırı düşük teklif tespit ve değerlendirme işlemleri yapılmaksızın sonuçlandırılması (ihalenin en düşük teklif fiyatını verenin üzerinde bırakılması) zorunludur.

Yaklaşık maliyeti Kanunun 8. maddesinde öngörülen eşik değerin dört katının üzerinde olan ihalelerde (a) ve (b) seçeneklerinden birinin kullanılması zorunludur.
Aşırı düşük teklif sorgulama yapılması seçeneğine başvurulması halinde İhale komisyonu tarafından;

1) İmalat sürecinin ekonomik olması,
2) Seçilen teknik çözümler ve teklif sahibinin mal ve hizmetlerin temininde kullanacağı avantajlı koşullar,
3) Teklif edilen malın özgünlüğü,
gibi hususlarda yapılan yazılı açıklamalar dikkate alınarak, aşırı düşük teklifler değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda, açıklamaları yeterli görülmeyen veya yazılı açıklamada bulunmayan isteklilerin teklifleri reddedilir.

Mal Alım İhalelerinda Aşırı düşük teklif sorgusu nasıl yapılır ?

Kamu İhale Genel Tebliğinin 79. maddesinde belirtilen yöntemlerle yani şu fiyatları kullanarak aşırı düşük tekliflerini açıklayabilir:
- Üçüncü kişilerden alınan fiyat teklifleri
- Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan mal ve hizmetlere ilişkin fiyatlar
- Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilan edilen fiyatlar
- Ticaret borsası fiyatları
- Toptancı hal fiyatları
- Özel veya münhasır hak sahibi kuruluşların uyguladığı fiyatlar
- İsteklinin kendi ürettiği, aldığı veya sattığı mallara ilişkin fiyatlar
- İsteklinin ortağı olduğu tüzel kişiye ait işletmeden mal çekmesiyle oluşan emsal bedel

YORUM EKLE