Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin İhalelerine İtirazen Şikayet Yoluna Başvurulabilir mi?

KİK, köylere hizmet götürme birliklerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayıp, Köylere Hizmet Götürme Birli

Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin İhalelerine İtirazen Şikayet Yoluna Başvurulabilir mi?

KİK, köylere hizmet götürme birliklerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayıp, Köylere Hizmet Götürme Birli

Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin İhalelerine İtirazen Şikayet Yoluna Başvurulabilir mi?

KİK, köylere hizmet götürme birliklerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayıp, Köylere Hizmet Götürme Birliği İhale Yönetmeliği’ne tabi olmalarından dolayı bu birliklerin yaptıkları ihalelere ilişkin olarak  itirazen şikaet başvurusunda bulunulamayacağına karar verdi. Kararda, birliklerin yaptığı ihalelerde mevzuata aykırı bir durum olduğu düşünüldüğünde doğrudan mahkemeye başvurulması gerektiği ifade edildi.






















Toplantı No : 2019/029
Gündem No : 10
Karar Tarihi : 13.06.2019
Karar No : 2019/UY.IV-674

BAŞVURU SAHİBİ:


Rebii Hakkı ÇOLAKOĞLU,


İHALEYİ YAPAN İDARE:


Demirköy İlçesi Köylerine Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı,


BAŞVURUYA KONU İHALE:


“Kırklareli İli - Demirköy İlçesi Demirköy Fatih Dökümhanesi Yol Yapımı İşi” İhalesi


KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:


Demirköy İlçesi Köylerine Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen “Kırklareli İli - Demirköy İlçesi Demirköy Fatih Dökümhanesi Yol Yapımı İşi İhalesi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 10.06.2019 tarih ve 23300 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.


Başvuruya ilişkin olarak 2019/606 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.


KARAR:


Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.


Başvuru dilekçesinde özetle;


1) Arşimet İnş. Tur. Gıd. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmasını ilk teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği,


2) İhale oturumunun istekliler önünde saydam bir şekilde yapılmadığı,


3) İkinci yazılı teklifler alındıktan sonra ihalenin sonuçlandırılması gerekirken, üçüncü defa teklif alınmasının mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.


4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Kamu İhale Kurumu” başlıklı 53’üncü maddesinde; “b) Bu Kanuna göre yapılacak ihaleler ile ilgili olarak Kurumun görev ve yetkileri aşağıda sayılmıştır:


1) İhalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde idarece yapılan işlemlerde bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına ilişkin şikayetleri inceleyerek sonuçlandırmak.” hükmüne,


Anılan Kanun’un “İhalelere yönelik başvurular” başlıklı 54’üncü maddesinin birinci fıkrasında; “İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybına veya zarara uğradığını veya zarara uğramasının muhtemel olduğunu iddia eden aday veya istekli ile istekli olabilecekler, bu Kanunda belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olmak şartıyla şikayet ve itirazen şikayet başvurusunda bulunabilirler.” hükmüne,


Aynı maddenin onbirinci fıkrasının (c) bendinde; “Başvurular üzerine ihaleyi yapan idare veya Kurum tarafından gerekçeli olarak; Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikayete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikayet başvurusuna konu hususun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine karar verilir.” hükmüne,


İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Ön inceleme konuları ve ön inceleme üzerine yapılacak işlemler” başlıklı 16’ncı maddesinde; “(1) Başvurular öncelikle;


a) Başvuru konusunun Kurumun görev alanında bulunup bulunmadığı,



ğ) Başvuru bedelinin, teminat alınacak hallerde ise başvuru teminatının yatırılıp yatırılmadığı,



yönlerinden sırasıyla incelenir.



(2) Başvuru dilekçesi ve ekinde yukarıda belirtilen ön inceleme konuları bakımından bir aykırılığın bulunmaması durumunda esasın incelenmesine geçilir.


(3) Birinci fıkrada yer alan bilgi ve belgeleri içermeyen ve henüz başvuru süresi dolmamış olan itirazen şikayet başvurularında, başvuru süresinin sonuna kadar söz konusu eksiklikler başvuru sahibi tarafından giderilebilir.


(4) Yapılan ön inceleme sonucunda, bir aykırılığın tespit edilmesi halinde bu hususa ilişkin ön inceleme raporu düzenlenir.” hükmüne,


Aynı Yönetmelik’in “Ön inceleme konularına aykırılık üzerine alınacak kararlar” başlıklı 17’nci maddesinde; “…(1) 16’ncı maddenin birinci fıkrası bakımından bir aykırılığın tespiti üzerine Kurul tarafından başvurunun reddine karar verilir…” hükmüne yer verilmiştir.


Kamu İhale Kurumunun görevi, “4734 sayılı Kanuna göre yapılacak ihaleler” ile ilgili olarak ihalenin başlangıcından sözleşmenin imzalanmasına kadar olan süre içerisinde idarece yapılan işlemlerde bu Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olmadığına ilişkin şikâyetleri inceleyerek sonuçlandırmaktır. Dolayısıyla Kurumun 4734 sayılı Kanuna göre yapılmayan ihaleler ile ilgili şikâyetleri inceleyerek sonuçlandırma görevi bulunmamaktadır.


Yapılan incelemede; ihaleyi yapan Demirköy İlçesi Köylerine Hizmet Götürme Birliği Başkanlığının 4734 sayılı Kanun’a tâbi olmadığı, başvuruya konu “Kırklareli İli - Demirköy İlçesi Demirköy Fatih Dökümhanesi Yol Yapımı İşi” ihalesinin Köylere Hizmet Götürme Birliği İhale Yönetmeliği’ne göre yapıldığı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre yapılmadığı, bu ihaleye ilişkin olarak yapılan başvuruyu Kurumun inceleme ve sonuçlandırma görevinin olmadığı, bu ihalede idarenin kararına karşı yetkili idare mahkemesine başvurulması gerektiği anlaşılmıştır.


Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince; başvurunun görev yönünden reddi gerekmektedir.


Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,


Başvurunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2019, 10:25
YORUM EKLE