İhale İle Yapılması Gereken İşi Doğrudan Temin İle Yapan Memura Ne Ceza Verilir

İhale İle Yapılması Gereken İşi Doğrudan Temin İle Yapan Memura Ne Ceza Verilir , alımların parçalara bölünerek doğrudan temin ile alınması disiplin

İhale İle Yapılması Gereken İşi Doğrudan Temin İle Yapan Memura Ne Ceza Verilir

İhale İle Yapılması Gereken İşi Doğrudan Temin İle Yapan Memura Ne Ceza Verilir , alımların parçalara bölünerek doğrudan temin ile alınması disiplin cezası

İhale İle Yapılması Gereken İşi Doğrudan Temin İle Yapan Memura Ne Ceza Verilir

İhale İle Yapılması Gereken İşi Doğrudan Temin İle Yapan Memura Ne Ceza Verilir

Bilindiği üzere 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda kanun kapsamında yer alan kurumların yapacak oldukları alımlara ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.Kanun kapsamında yapılacak olan alımların belirlenen usul ve esaslar dışında yapılması kanunun temel ilkeler başlık maddesinde yer alan düzenlemelere aykırı olarak yürütülmesi durumunda  kamu görevlilerinin idari ve adli yönden sorumlulukları doğmaktadır.Yazımız ekinde yer alan Danıştay Kararında da ihale yöntemi ile alımı yapılması gereken bir alımın yapılan  ihalenin iptal edilerek alımın  doğrudan temin  usulü ile alınması olayında ilgili işleri yürüten kamu personeline verilmiş olan aylıktan kesme cezası Danıştay Başkanlığınca onaylanmıştır.

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2012/3590
Karar No : 2015/6594

Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) :
Vekili :
Karşı Taraf (Davalı) :
Vekili :
İstemin Özeti : ... başhekim olarak görev yapan davacı tarafından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin birinci fıkrasının (C) bendinin (a) alt bendi uyarınca 1/10 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin 28/03/2011 tarihli ve 73025 sayılı işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kaldığı parasal haklarının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan davada; söz konusu Hastanenin merkezi oksijen sisteminin yapılması için .........Başkanlığınca uygun görülen proje bulunmasına ve bu projeye uygun sistemin yapımı için ihale yapılmasına rağmen, bu ihaleyi iptal ederek doğrudan temin usulüyle merkezi oksijen sistemi yaptıran, işi yapan firmayla sistemin bakım ve onarımına ilişkin sözleşme yapmayan ve daha sonra ikinci bir firmaya herhangi bir teknik araştırma yapmaksızın merkezi oksijen sisteminin hastane içerisinde bodrum katta küçük bir alana taşınması işini doğrudan temin usulüyle veren davacının, tarafına isnat edilen fiili işlediğinin sabit olduğu anlaşıldığından, bu sebeple verilen disiplin cezasında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda ... İdare Mahkemesince verilen ... tarihli ve E:..., K:...sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hâkimi :
Düşüncesi : İdare mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir neden de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Onikinci Dairesince işin gereği düşünüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür. İdare mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe, hukuk ve usule uygun olup bozulmasını gerektirecek bir sebep de bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere 08/12/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2020, 18:37
YORUM EKLE