Danışman unvanlı personel mali üye olarak görevlendirilebilir mi?

Danışman unvanlı personel mali üye olarak görevlendirilebilir mi?

Danışman unvanlı personel mali üye olarak görevlendirilebilir mi?

Danışman unvanlı personel mali üye olarak görevlendirilebilir mi?

Danışman unvanlı personel mali üye olarak görevlendirilebilir mi?

Danışman unvanlı personel mali üye olarak görevlendirilebilir mi?

KİK, danışman unvanında görev yapan personelin ihale komisyonunda mali üye olarak görev yapan personelin durumunu görev yaptığı birime göre değerlendirmiştir. Bu unvandaki görevli personelin Mali İşler ve Finansman Daire Başkanlığı bünyesinde görevini ifa ettiği sebebiyle ihale komisyonunda görevlendirilmesinde beis görülmemiştir.

KAMU İHALE KURULU KARARI

Toplantı No : 2020/041
Gündem No : 28
Karar Tarihi : 16.09.2020
Karar No : 2020/UM.I-1530

BAŞVURU SAHİBİ:

Dek Taahhüt Enerji Yapı İnşaat Tarım Hayvancılık Madencilik Makine Kimyevi Maddeler Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü Tedarik ve Lojistik Daire Başkanlığı,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/250482 İhale Kayıt Numaralı “22-20TDL-68144 Kumaş Kaban ve Sweatshirt” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü Tedarik ve Lojistik Daire Başkanlığı tarafından 23.06.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “22-20TDL-68144 Kumaş Kaban ve Sweatshirt” ihalesine ilişkin olarak Dek Taahhüt Enerji Yapı İnşaat Tarım Hayvancılık Madencilik Makine Kimyevi Maddeler Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.nin 30.07.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 07.08.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 14.08.2020 tarih ve 36154 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 14.08.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2020/1247 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

...

4) Kesinleşen ihale kararında yer alan komisyon üyelerinden muhasebe ve mali işlerden sorumlu üyenin “danışman” sıfatını taşıdığı, uzman üye olarak atanan üyelerin ise ihale konusu işe ilişkin bir uzmanlıklarının olmadığı, bu durum Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 17’nci maddesine aykırılık teşkil ettiğinden söz konusu ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4) Başvuru sahibinin 4’üncü iddiasına ilişkin olarak:

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale Komisyonu ” başlıklı 6’ncı maddesinde “İhale yetkilisi, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört kişinin ve muhasebe veya malî işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dahil olmak üzere görevlendirir...” hükmü yer almaktadır.

Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale komisyonunun kurulması ve çalışma esasları” başlıklı 17’nci maddesinde “(1) İhale yetkilisi, ihaleyi gerçekleştirmek üzere Kanunun 6 ncı maddesi gereğince, ihale ilanı veya ön yeterlik ilanı ya da davet tarihini izleyen en geç üç gün içinde ihale komisyonunu oluşturur.

(2) İhale komisyonu, tek sayıda olmak üzere başkan dahil en az beş kişiden oluşur. Üyelerden en az ikisinin ihale konusu işin uzmanı ve diğer bir üyenin muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olması zorunludur. İhale komisyonunun görevlendirilmesi sırasında komisyonun eksiksiz toplanacağı dikkate alınarak, asıl üyeler ile bu üyelerin yerine geçecek aynı niteliklere sahip yeterli sayıda yedek üyenin isimleri ve bu üyelerin komisyonda hangi sıfatla yer alacakları belirtilir.

(3) İhale komisyonunun idarenin personelinden oluşturulması esastır. Ancak, ihaleyi yapan idarede yeterli sayıda veya nitelikte personel bulunmaması halinde Kanun kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabilir.

(4) İhale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere oluşturulan ihale komisyonu dışında başka adlar altında komisyonlar kurulamaz.

(5) İhale komisyonu eksiksiz olarak toplanır ve kararlar çoğunlukla alınır. Komisyon üyeleri, kararlarda çekimser kalamaz. Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumlu olup; karşı oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçelerini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır. İhale komisyonunca alınan kararlar ve düzenlenen tutanaklar, komisyon başkan ve üyelerinin adları ve soyadları, unvanları ve komisyondaki sıfatları belirtilerek imzalanır.

(6) İhale komisyonu, teklif veya başvuru kapsamında yer alan belgelerin doğruluğunu teyit için gerekli gördüğü belge ve bilgileri isteyebilir. Komisyon tarafından bu doğrultuda yapılan talepler, ilgililerce ivedilikle yerine getirilir.” hükmü bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinde ihale komisyonunun, tek sayıda olmak üzere başkan dahil en az beş kişiden oluşması gerektiği, bu üyelerden en az ikisinin ihale konusu işin uzmanı ve diğer bir üyenin ise muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel olmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

İdare tarafından ihale işlem dosyası kapsamında gönderilen belgeler incelendiğinde ihale yetkilisine sunulmak üzere hazırlanan ihale komisyonu üyeleri listesinde yer alan “İhale Komisyonu Asli Üyeleri”nin; Tedarik ve Lojistik Daire Başkanı Bedri Çiftçi, Hukuk Müşavirliği biriminden Avukat Bilun Erden, İş Güvenliği ve Çevre Koruma Dairesi Başkanlığından Şef Mehmet Özyetkin ve Uzman Mühendis Celaleddin Çakar ile Mali İşler ve Finansman Daire Başkanlığından Danışman Yunus Karakayalı olduğu görülmüş olup ihale komisyonunun 5 üyeden oluştuğu tespit edilmiştir.

İhale komisyonu üyelerinin belirlenmesine ilişkin mevzuat hükümlerinde, muhasebe ve mali işlerden sorumlu üyenin lisans eğitimine veya çalıştığı/çalışmış olması gerektiği bölüme ilişkin bir belirleme yapılmadığı görülmekle birlikte, ihale komisyonu mali üyesinin muhasebe ve mali işlerle ilgili bilgi ve deneyime sahip olması beklenmektedir. Bu kapsamda mali üye olarak belirlenen Yunus Karakayalı’nın Mali İşler ve Finansman Daire Başkanlığı bünyesinde görevini ifa ettiği anlaşılmıştır.

İhale komisyonu üyelerinin belirlenmesi hususunun mevzuatta öngörülen kurallar çerçevesinde idarenin takdir yetkisinde olduğu dikkate alındığında, uzman üyelerin ihale konusu işin niteliğine uygun olarak görevlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Sonuç olarak, ihale komisyonu oluşturma noktasında mevzuatta öngörülen kurallara aykırı bir işlem tesis edilmediği, ayrıca başvuru sahibinin uzman olarak görevlendirilen üyelerin hangi gerekçelerle uygun olmadıklarına ilişkin somut delillere de yer vermediği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2020, 20:03
YORUM EKLE