Birim fiyat teklif mektubunun ilk sayfasının imzasız olması teklifi geçersiz kılar mı?

Birim fiyat teklif mektubunun ilk sayfasının imzasız olması teklifi geçersiz kılar mı?

Birim fiyat teklif mektubunun ilk sayfasının imzasız olması teklifi geçersiz kılar mı?

Birim fiyat teklif mektubunun ilk sayfasının imzasız olması teklifi geçersiz kılar mı?

Birim fiyat teklif mektubunun ilk sayfasının imzasız olması teklifi geçersiz kılar mı?

Birim fiyat teklif mektubunun ilk sayfasının imzasız olması teklifi geçersiz kılar mı?

KİK, birim fiyat teklif cetvelinin ilk sayfasında imza ve kaşenin olmaması hususunun esasa etkili bir aykırılık olmadığına ve bu gerekçeyle idare tarafından başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığına karar verdi.

Toplantı No : 2020/038
Gündem No : 38
Karar Tarihi : 02.09.2020
Karar No : 2020/UY.I-1475

BAŞVURU SAHİBİ:

Şerafettin TUTAR,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Mustafakemalpaşa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü,

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/357459 İhale Kayıt Numaralı “İlçemiz Muhtelif Cadde ve Sokaklarında (0 Km-60 Km) Beton Parke Yol Yapım, Onarım ve Tamir İşi” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Mustafakemalpaşa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 29.07.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “İlçemiz Muhtelif Cadde ve Sokaklarında (0 Km-60 Km) Beton Parke Yol Yapım, Onarım ve Tamir İşi” ihalesine ilişkin olarak Şerafettin Tutar’ın 04.08.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.08.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 11.08.2020 tarih ve 35568 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 10.08.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak 2020/1240 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 29.07.2020 tarihinde yapılan başvuruya konu ihaleye teklif verildiği, aynı tarihte EKAP üzerinden tebliğ edilen kesinleşen ihale kararına göre, teklif dosyasında sundukları ve iki sayfadan oluşan birim fiyat teklif cetvelinin ilk sayfasında kaşe ve imza olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, birim fiyat teklif mektubu ile 14 iş kaleminden ve 2 sayfadan oluşan birim fiyat teklif cetvelinin standart forma uygun sunulduğu, bu iki belgede belirtilen teklif tutarlarında farklılık bulunmadığı, birim fiyat teklif cetvelinin ilk sayfasının imzasız ve onaysız olmasının teklifin esasını etkileyecek nitelikte olmadığından tekliflerinin değerlendirmeye alınması gerektiği, bu eksikliğin esasa etkisinin bulunmadığıyla ilgili çok sayıda emsal Kurul ve mahkeme kararlarının bulunduğu iddialarına yer verilmiştir.

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinde “Teklif mektubu ve geçici teminat da dahil olmak üzere ihaleye katılabilme şartı olarak istenilen bütün belgeler bir zarfa konulur. Zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır ve mühürlenir. Teklif mektupları yazılı ve imzalı olarak sunulur. Teklif mektubunda ihale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması zorunludur.  Mal alımı ihalelerinde, ihale dokümanında alternatif teklif verilebileceğine dair hüküm bulunması halinde, alternatif tekliflerde aynı şekilde hazırlanarak sunulur.” hükmü,

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Başvuru ve teklif mektuplarının şekli” başlıklı 54’üncü maddesinde “(1) Başvuru ve teklif mektupları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlar esas alınarak hazırlanır.

(2) Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:

a) Yazılı olması.

b) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi.

c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması.

ç) Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması.

d) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin vergi kimlik numarasının belirtilmesi.

e) Ad ve soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması…

(5) Teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından yukarıda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taşıması zorunlu hususlardan herhangi birini taşımayan teklif mektuplarının değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara başvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, teklif mektuplarının yazılı ve imzalı olarak sunulacağı ve teklif mektubunda ihale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtileceği, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması gerektiği, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmayacağı ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanması gerektiği anlaşılmıştır.

İdari Şartname’nin “İhale konusu alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin

a) Adı: İLÇEMİZ MUHTELİF CADDE VE SOKAKLARINDA (0 Km-60 Km) BETON PARKE YOL YAPIM, ONARIM VE TAMİR İŞİ

b) Yatırım proje no'su/kodu:

c) Miktarı (fiziki) ve türü:

İdare malı her cins parke taşı ile parke taş döşenmesi 30000 m2, İdare malı her cins parke taşı ile parke taş tamiri yapılması 5000 m2

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

ç) Yapılacağı yer: İLÇEMİZİN MUHTELİF MAHALLELERİ CADDE VE SOKAKLARI” düzenlenmesi,

Aynı Şartname’nin “İhale dokümanının kapsamı” başlıklı 5’inci maddesinde “5.1. İhale dokümanı aşağıdaki belgelerden oluşmaktadır: … ç) Standart formlar:

Standart Form-KİK015.3/Y: Birim Fiyat Teklif Mektubu, Standart Form-KİK0015.3/Y: Birim Fiyat Teklif Cetveli …”

5.3. İstekli tarafından, ihale dokümanının içeriği dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Teklifin verilmesine ilişkin şartların yerine getirilmemesinden kaynaklanan sorumluluk teklif verene aittir. İhale dokümanında öngörülen kriterlere ve şekil kurallarına uygun olmayan teklifler değerlendirmeye alınmaz.” düzenlemesi yer almaktadır.

Ayrıca ihale dokümanı kapsamında istekli olabileceklere verilen birim fiyat teklif cetveli standart formunun 3 no’lu dipnotunun “Teklif vermeye yetkili kişi tarafından her sayfası ad soyad/ticaret unvanı yazılarak imzalanacaktır. Ortak girişim olarak teklif verilmesi halinde, her sayfası ad soyad/ticaret unvanı yazılarak bütün ortaklar veya yetki verdikleri kişiler tarafından imzalanacaktır.” şeklinde olduğu görülmüştür.

İdarece ihale işlem dosyası kapsamında gönderilen 29.07.2020 tarihli ihale komisyonu kararı incelendiğinde, başvuruya konu ihaleye 8 adet teklif zarfı sunulduğu, Kayayapı İnşaat Maden Nakliyat San. Tic. A.Ş.nin ihale dokümanı indirmediği tespit edildiğinden ihalenin ilk oturumunda teklif zarfının açılmadığı, Ebubekir Zengin ile başvuru sahibi Şerafettin Tutar’ın teklif dosyasında sunmuş oldukları birim fiyat teklif cetvellerinin ilk sayfalarında yetkili kişinin imzası ve onayı olmadığı görüldüğünden anılan isteklilerin tekliflerinin aynı gerekçeyle değerlendirme dışı bırakıldığı, kalan 5 isteklinin teklifleri geçerli teklif olarak belirlenerek ihalenin Ölb İnş. Taş. Hay. San. ve Tic. Ltd. Şti. üzerinde bırakıldığı, Mehmet Piran Kaya’nın teklifinin ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

Başvuru sahibi Şerafettin Tutar tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubu incelendiğinde, isteklinin teklif bedelinin 686.300,00 TL olduğu, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile yazılmış halinin birbiri ile uyumlu olduğu, imza ve kaşenin yer aldığı görülmüştür. Birim fiyat teklif mektubunun eki olan ve standart forma uygun olarak sunulan birim fiyat teklif cetvelinin 2 (iki) sayfadan ve 14 iş kaleminden oluştuğu, birim fiyat teklif cetvelinde sıralı bir şekilde devam eden iş kalemlerinin birimi, miktarı, birim fiyat ve tutarlarına yer verildiği görülmüştür.

Sunulan birim fiyat teklif cetvelinin ilk sayfasının imzalı ve kaşeli olmadığı görülmekle birlikte, KDV hariç toplam tutarın yer aldığı son sayfasının imzalı ve kaşeli olduğu, ayrıca birim fiyat teklif cetvelinin imzalı ve kaşeli son sayfasında yer alan toplam tutar ile birim fiyat teklif mektubundaki tutarın aynı olduğu, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan 14 adet iş kaleminin sıra numaralarının birbirini takip ettiği, bu durumun imzalı olmayan ilk sayfa dahil bütün iş kalemlerinde teklif edilen fiyatların toplam tutarla uyumunu gösterdiği ve maddi bütünlüğün sağlandığı anlaşıldığından, birim fiyat teklif cetvelinin ilk sayfasında imza ve kaşenin olmaması hususunun esasa etkili bir aykırılık olmadığı ve bu gerekçeyle idare tarafından başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesinin ikinci fıkrası yönünden yapılan inceleme sonucunda tespit edilen aykırılıklar ve buna ilişkin inceleme ve hukuki değerlendirme aşağıda yapılmıştır.

29.07.2020 tarihli ihale komisyonu kararında başvuru sahibi istekliyle aynı gerekçeyle teklifi değerlendirme dışı bırakılan Ebubekir Zengin tarafından sunulan birim fiyat teklif mektubu incelendiğinde, isteklinin teklif bedelinin 539.750,00 TL olduğu, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile yazılmış halinin birbiri ile uyumlu olduğu, imza ve kaşenin yer aldığı görülmüştür. Birim fiyat teklif mektubunun eki olan ve standart forma uygun olarak sunulan birim fiyat teklif cetvelinin 2 (iki) sayfadan ve 14 iş kaleminden oluştuğu, birim fiyat teklif cetvelinde sıralı bir şekilde devam eden iş kalemlerinin birimi, miktarı, birim fiyat ve tutarlarına yer verildiği görülmüştür.

Ebubekir Zengin tarafından sunulan birim fiyat teklif cetvelinin ilk sayfasının imzalı ve kaşeli olmadığı görülmekle birlikte, KDV hariç toplam tutarın yer aldığı son sayfasının imzalı ve kaşeli olduğu, ayrıca birim fiyat teklif cetvelinin imzalı ve kaşeli son sayfasında yer alan toplam tutar ile birim fiyat teklif mektubundaki tutarın aynı olduğu, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan 14 adet iş kaleminin sıra numaralarının birbirini takip ettiği, bu durumun imzalı olmayan ilk sayfa dahil bütün iş kalemlerinde teklif edilen fiyatların toplam tutarla uyumunu gösterdiği ve maddi bütünlüğün sağlandığı anlaşıldığından, birim fiyat teklif cetvelinin ilk sayfasında imza ve kaşenin olmaması hususunun esasa etkili bir aykırılık olmadığı ve bu gerekçeyle idare tarafından başvuru sahibi isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, yukarıda belirtilen mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğu tespit edildiğinden, Ebubekir Zengin ve başvuru sahibi Şerafettin Tutar’ın teklifinin değerlendirmeye alınması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

Oyçokluğu ile karar verildi.

YORUM EKLE