4734 sayılı kanunun 22 b maddesine göre tek kaynaktan alım yapılması

4734 sayılı kanunun 22 b maddesine göre tek kaynaktan alım yapılması, 4734 22 b tek kaynaktan doğrudan alım yapılması mevzuat hükümleri, 22 b ile alımı

4734 sayılı kanunun 22 b maddesine göre tek kaynaktan alım yapılması

4734 sayılı kanunun 22 b maddesine göre tek kaynaktan alım yapılması, 4734 22 b tek kaynaktan doğrudan alım yapılması mevzuat hükümleri, 22 b ile alımı yapılacak ihtiyaçlar nelerdir?

4734 sayılı kanunun 22 b maddesine göre tek kaynaktan alım yapılması

4734 sayılı kanunun 22 b maddesine göre tek kaynaktan alım yapılması

4734 sayılı kanunun 22 b maddesi gereğince kamu idarelerince tek kaynaktan alınacak olan ihtiyaçlar mevzuat hükümleri çerçevesinde alınabilmektedir. 22 b alımlarda dikkat edilecek olan hususlara ilişkin açıklamalar yazımız ekinde yer almaktadırç

4734 sayılı Kamu I ̇hale Kanunu'nun “Doğrudan temin” başlıklı 22’nci maddesinin (b) bendinde, sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç̧ ile ilgili özel bir hakka sahip olması durumunda ihtiyaçların ilan yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin usulü̈ ile alınabileceği belirtilmiştir.

Kamu ihale Genel Tebliği’nin “İhtiyacın özel bir hakka sahip gerçek veya tüzel tek kişiden temini” başlıklı 22.3’üncü maddesinde, “4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin (b) bendi sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç̧ile ilgili bilimsel, teknik, fikri veya sanatsal v.b. nedenlerle özel bir hakka sahip olmasını ifade etmektedir. Bu nedenle, ihale konusu mal veya hizmet, bilimsel, teknik, fikri veya sanatsal v.b. nedenlerle ve münhasır hakların korunması nedeniyle sadece belirli bir mal tedarikçisi veya hizmet sunucusu tarafından sağlanabiliyorsa, ilan yapılmaksızın anılan madde hükmüne göre doğrudan temin yoluyla ihtiyaçların karşılanması mümkün bulunmaktadır.

Örneğin idarelerin diğer usullerle temini mümkün olmayan bilimsel yayın, fikir ve sanat eseri, belirli bir akademik kişiden eğitim v.b. mal veya hizmetler bu bent kapsamında temin edilebilecektir. İdareler, 4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin (b) bendinin uygulamasında, (Tek Kaynaktan Temin Edilen İhtiyaçlara I ̇lişkin Standart Formu-KI ̇K022.0/M ve KI ̇K021.0/H) kullanarak ihtiyacın neden sadece özel bir hakka sahip gerçek veya tüzel tek kişiden karşılanabileceğini detaylı olarak yazacak, fiyat araştırması yapacak, ihtiyaç̧ konusu mal veya hizmetin niteliklerini tarif edecek ve bu hususlara ilişkin bütün belgeleri standart forma ekleyeceklerdir.” denilmiştir.

Tebliğe göre 4734 sayılı Kanun’un 22’nci maddesinin (b) bendine göre yapılacak alımlarda gerçek tek kişinin ihtiyaç̧ ile ilgili özel bir hakka sahip olması gerekir. Bu özel hak sadece belirli bir hizmet sunucusu tarafından sağlanabiliyorsa o zaman ilan yapılmadan madde hükmüne göre doğrudan temin yoluyla ihtiyaçların karşılanması mümkündür. Doğrudan teminin bu bendine göre yapılan alımlarda “Tek Kaynaktan Temin Edilen İhtiyaçlara ilişkin Standart Formuyla” ihtiyacın neden sadece özel bir hakka sahip gerçek tek kişiden karşılanabileceğinin detaylı olarak yazılması ve fiyat araştırılmasının yapılması gerekir.

Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2020, 23:26
YORUM EKLE