4734 sayılı kanuna göre yapılan ihalenin kısmi teklife açık olup olmaması

İhalenin Kısmi Teklife Açık Olup Olmaması , 4734 sayılı kanunun 27 maddesine göre ihalede kısmi teklif uygulaması , kısmi teklife açık ihalelerde sözleşme

4734 sayılı kanuna göre yapılan ihalenin kısmi teklife açık olup olmaması

İhalenin Kısmi Teklife Açık Olup Olmaması , 4734 sayılı kanunun 27 maddesine göre ihalede kısmi teklif uygulaması , kısmi teklife açık ihalelerde sözleşme imzalanması

4734 sayılı kanuna göre yapılan ihalenin kısmi teklife açık olup olmaması

4734 sayılı kanuna göre yapılan ihalenin kısmi teklife açık olup olmaması

4734 sayılı Kanunun 27 nci maddesinde idari şartnamede bulunması zorunlu hususlar arasında sayılan ihalede kısmi teklif verilip verilemeyeceği hususu, rekabet ve ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ilkesi ile doğrudan ilgili bir husustur. İhale uygulamasında kısım kısaca; idarenin ihtiyaçlarının teklif verilebilir şekilde bölündüğü parçalar olarak anlaşılmalıdır.

İhale uygulamalarında işin kısımlara ayrılması, her bir kısma ayrı olarak teklif verme imkanı sağladığı için kısımların tamamı dikkate alındığında yeterli olmayan isteklilerin, bütüne göre daha küçük yeterlik isteneceğinden kısımlara teklif vermesini sağlayacak ve bu da rekabeti yani teklif sayısını artıracaktır. Bu nedenledir ki; bölünebilir ihtiyaçların kısmi teklife açılarak ihale edilmesi idarelerin çıkarınadır.

İhalenin kısmi teklife açılmasına ilişkin özel hükümler ihale uygulama yönetmeliklerinde bulunmakta olup, bu hükümlere bakıldığında özet olarak; idarenin teklif verilebilecek kısımları birbirine yakın büyüklükte belirlemesi ve bu kısımlar için ortak veya birbirine çok yakın yeterlik koşulları öngörmesi gerektiği, bu çerçevede ilan ve ihale dokümanında gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. Ayrıca kısmi teklife açık ihalelerde her bir kısım için ayrı değerlendirme yapılarak kısımlar itibarıyla ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirleneceği, her bir kısımda ihaleyi kazanan isteklilerle ayrı ayrı sözleşme imzalanacağı , aynı istekli üzerinde birden fazla kısım kalmış ise tek sözleşme imzalanmasının şartları ve bu durumun istisnası da düzenlenmiştir.

Kısmi teklif verilen ihalelerde yaklaşık maliyetin açıklanması 

Kısmi teklif verilmesine imkân tanınan ihalelerde, ihale komisyonu yaklaşık maliyetin açıklanacağı aşamada, toplam yaklaşık maliyet tutarı ile her bir kısım için belirlenen yaklaşık maliyet tutarını ayrı ayrı açıklayacaktır. Her bir kısma ilişkin yaklaşık maliyet tutarı okunarak açıklayabileceği gibi her bir kısmın yaklaşık maliyet tutarının yer aldığı çizelgenin fotokopisi dağıtılmak suretiyle de yaklaşık maliyet tutarları açıklanabilir. 

Kısmı teklife açık ihalelerde ihale iptal işlemleri nasıl yapılır?

     Kısmı teklife açık ihalelerde     İdarenin, ihale komisyonu ve ihale yetkilisi tarafından ihalenin iptali, 4734 sayılı Kanun’un 16’ncı, 39’uncu ve 40’ıncı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu üç madde çerçevesinde kısmi teklife açık ihalenin tamamı iptal edilebileceği gibi, bir ya da birkaç kısmı da iptal edilebilir. Ancak, kısım veya kısımların iptal sebebi ihalenin tamamını etkiliyor ise ihalenin tamamının iptali söz konusu olabilir. 

Kısmi teklife açık ihalelerde sözleşme imzalanması 

Kısmi teklife açık ihalelerde İşin tamamına veya birkaç kısmına teklif veren istekli, ihalenin birkaç kısmında veya bütün kısımlarda ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlenmesi durumunda, bu istekliyle bir sözleşme imzalanacaktır

YORUM EKLE