Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan İşlerde Sözleşme İmzalanmalı mı?

Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan İşlerde Sözleşme İmzalanmalı mı?, Doğrudan Temin Usulünde Sözleşme İmzalanması Zorunlu mu?

Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan İşlerde Sözleşme İmzalanmalı mı?

Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan İşlerde Sözleşme İmzalanmalı mı?, Doğrudan Temin Usulünde Sözleşme İmzalanması Zorunlu mu?

Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan İşlerde Sözleşme İmzalanmalı mı?

Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan Alımlarda Sözleşme Yapılması Zorunlu mudur?

Doğrudan Temin Usulü Nedir?

İhtiyaçların, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 18 inci maddesinde sayılan (açık ihale usulü, belli istekliler arasında ihale usulü ve pazarlık ihale usulü) ihale usulleri için tespit edilen kurallara uyulmaksızın; ilan yapılmadan, teminat alınmadan, ihale komisyonu kurma ve anılan Kanunun 10 uncu maddesinde sayılan yeterlilik kriterlerini arama zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasa fiyat araştırması yapılarak temin edilmesidir

Görüldüğü gibi doğrudan temin usulü ile idareye bir çok kolaylık tanınmıştır. İdareler ihtiyaçlarını ilan yapmadan, teminat almadan, ihale komisyonu kurmadan temin edebilmektedirler, 

Doğrudan Temin Yöntemiyle yapılan alımlarda sözleşme yapılması zorunlu mudur?

Doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda sözleşme imzalanmasının zorunlu olup olmadığı hususunda zaman zaman hatalı uygulamalara rastalanılmaktadır. Doğrudan temin usulü ile bir defada  yapılacak alımlarda sözleşme imzalanması zorunluluğu bulunmamaktadır. İdare sözleşme imzalayabileceği gibi sözleşme imzalamayabilir. 

Doğrudan temin ile alımı yapılacak malın teslimi veya hizmetin ya da yapım işinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, ise alımın bir sözleşmeye bağlanması zorunludur. Teslimi ya da alımı belli süreyi gerektiren alımlarda idarenin takdir yetkisi bulunmamaktadır. Ayrıca 4734 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin (c) bendi kapsamında yapılan alımlarda ise madde metninde belirtildiği üzere sözleşme yapılması zorunludur.

Sayıştay tarafından yapılan 2018 yılı denetiminde, bir üniversitenin doğrudan temin yöntemi ile yapmış olduğu ve belli süreyi kapsayan yapım işinde yüklenici ile sözleşme yapılmaması bulgu maddesi olarak yer almaktadır.

"Üniversitenin doğrudan temin yöntemi ile yapmış olduğu ve belli süreyi kapsayan yapım işlerinde yüklenici ile sözleşme yapılmadığı tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 53’üncü maddesine dayanılarak hazırlanan Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Doğrudan Temine İlişkin Açıklamalar” başlıklı 22’inci maddesinde, “22.1.1.3. Bu madde kapsamında alımı yapılacak malın teslimi veya hizmetin ya da yapım işinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanması zorunlu olup bir defada yapılacak alımlarda sözleşme yapılması idarelerin takdirindedir. Buna karşılık, 22’nci maddenin (c) bendi kapsamında yapılan alımlarda ise madde metninde belirtildiği üzere sözleşme yapılması zorunludur.” Denilmektedir.

Buna göre bu madde kapsamında alımı yapılacak malın teslimi veya hizmetin ya da yapım işinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanmasının zorunlu olduğu açıkça belirtilmektedir. Yapılan denetimlerde anılan mevzuat düzenlemesi gereğince belli süreyi gerektiren doğrudan temin yapım işlerinde yükleniciler ile sözleşme imzalanması ve ödeme emri belgesine T.C. Sayıştay Başkanlığı ......... Üniversitesi 2018 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 37 söz konusu sözleşmenin bir nüshası eklenmesi gerekirken ilgili yapım işlerinde sözleşme metni aranmadan ödemelerde bulunulduğu tespit edilmiştir.

Kamu idaresi cevabında; 2019 yılı Ocak ayında yapılan Sayıştay denetimleri ve 18 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2019/32 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan Rektörlük atamasına istinaden yönetim değişikliği sonrasında; Üniversitede doğrudan temin ile yapılan yapım işlerinde, işin muhteviyatına bağlı olarak yapılacak işin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda ve diğer sözleşme yapılması gerektiren hallerde sözleşme yapıldığı, bu konuda Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığınca azami hassasiyetin gösterileceği ifade edilmiştir.

Sonuç olarak Bulguda yer verilen mevzuat düzenlemesi gereğince belli süreyi gerektiren doğrudan temin yapım işlerinde yükleniciler ile sözleşme imzalanması ve ödeme emri belgesine söz konusu sözleşmenin bir nüshası eklenmesi, böylece ilgili yüklenicilerin sorumluluklarının takibinde etkinliğin sağlanması adına mevzuatın gereğinin yerine getirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir. "

Bu yazının tüm hakları www.mevzuatinyeri.com a  aittir.. ” www.mevzuatinyeri.com” şeklinde aktif link verilmesi kaydıyla içerik kullanılabilir. Link vermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır

Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2019, 10:23
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ercan
Ercan - 4 yıl Önce

Merhaba.
Doğrudan temin yapım işlerinde all risk yapılması zorunlu mudur. Yapılmadı ise sonucu ne olur?