Kamu Hastanelerinde Olmayan Birim İçin Garanti Bedeli Ödemesi Yapılmış

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde Tüp Bebek Birimi Bulunmaması ve Hizmet Alınmamasına Rağmen Laboratuvar Hizmetleri Altında Tüp Bebek Birimi İçin

Kamu Hastanelerinde Olmayan Birim İçin Garanti Bedeli Ödemesi Yapılmış

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde Tüp Bebek Birimi Bulunmaması ve Hizmet Alınmamasına Rağmen Laboratuvar Hizmetleri Altında Tüp Bebek Birimi İçin Garanti Bedeli Ödenmesi

Kamu Hastanelerinde Olmayan Birim İçin Garanti Bedeli Ödemesi Yapılmış

Kamu Hastanelerinde Olmayan Birim İçin Garanti Bedeli Ödemesi Yapılmış

Sayıştay Başkanlığı tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına ait 2018 yılına ait denetim raporlarının yayınlanması ile birlikte kamu kurumlarında tespit edilen yanlış ve mevzuata aykırı olarak yapılan uygulamalar ilgili raporlarda yer aldı. Sağlık Bakanlığı 2018 denetim raporunda yer alan bilgilere göre Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde Tüp Bebek Birimi Bulunmaması ve Hizmet Alınmamasına Rağmen Laboratuvar Hizmetleri Altında Tüp Bebek Birimi İçin Garanti Bedeli Ödenmesi yapılmış.

İlgili rapor maddesi aşağıda yer almaktadır.

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde Tüp Bebek Birimi Bulunmaması ve Hizmet Alınmamasına Rağmen Laboratuvar Hizmetleri Altında Tüp Bebek Birimi İçin Garanti Bedeli Ödenmesi

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesinde, tüp bebek birimi bulunmaması ve hizmet alınmamasına rağmen bu sağlık hizmetleri için laboratuvar hizmetleri altında belirlenen garanti miktar ve tutarları üzerinden ödemelerin yapıldığı görülmüştür.

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi sözleşmesine ek “Ekipmanlar” başlıklı EK-13’ünde tüp bebek ünitesi ile ilgili birçok tıbbi ekipmanın bulunduğu ve tesliminin öngörüldüğü anlaşılmaktadır. Ancak mahallinde yapılan denetimde, bu ekipmanların teslim edilmediği tespit edilmiştir.

Şirket tarafından laboratuvar hizmet ödemeleri kapsamında düzenlenen fatura ve buna ilişkin ödeme evraklarında “tüp bebek” adı altında bir kalem bulunduğu ve bu kalem için hizmet alınmadığı halde garanti bedelinin tam olarak ödendiği görülmüştür. Şöyle ki; laboratuvar hizmet ödemeleri “laboratuvar hizmetleri” ve “tüp bebek” olmak üzere iki alt kalemden oluşmaktadır. “Laboratuvar hizmetleri” alt kaleminde, doktorlar tarafından istenen tahlil ve analizlere ilişkin ödemelerin; “Tüp bebek” alt kaleminde ise tüp bebek ünitesi ile ilgili tahlil ve analizlerine ilişkin ödemelerin gerçekleştirilmesinin planlanmış olduğu değerlendirilmektedir. “Tüp bebek” sağlık hizmetine ilişkin tahlil ve/veya analiz isteminin olmaması, tüp bebek ünitesinin hastanede kurulmamasının bir sonucudur.

Bu durumun, şehir hastaneleri olarak adlandırılan sağlık tesislerinin planlama aşamasından başlayarak sözleşme süresince riskleri tespit edecek bir kontrol sisteminin bulunmamasından ve sorumlu birimler arasındaki iletişim ve koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir.

Bu itibarla, Bakanlık tarafından şehir hastanelerinin yatırım ve işletme süreçlerine ilişkin riskleri tespit edebilecek bir iç kontrol mekanizmasının kurulması gerekmektedir.

Kamu idaresi cevabında; “Laboratuvar hizmeti kapsamında alınmış olan Tüp Bebek hizmeti aslında androloji laboratuvarı hizmetinin sunumudur. Şirketin hizmet kapsamında getireceği ve sperm analizi yapacak cihazla ilgili olup konu ile ilgili gerekli düzeltici çalışmalar yapılacaktır.” denilmektedir.

Sonuç olarak İdare tarafından verilen cevapta, idare tarafından onaylı uygulama projesinde tüp bebek biriminin yer aldığı, bu birimin laboratuvar hizmeti kapsamında alınmış olan tüp bebek hizmetinin aslında androloji laboratuvar hizmetinin sunumu olduğu ifade edilmiş olmakla birlikte, bulguda uygulama projesinde tüp bebek biriminin olup olmadığı irdelenmemiş bu hizmetin sunulmamış olmasına rağmen hizmet garanti bedelinin ödendiği belirtilmiştir.

Ayrıca İdare tarafından görevli şirketin teslim etmekle yükümlü olduğu tıbbi cihazın sağlık tesisine getirilmediği kabul edilerek düzeltici işlemlerin yapılacağı beyan edilmiştir.

Söz konusu husus ile ilgili olarak hizmet alınmadığı halde hizmet için öngörülen hizmet garanti bedelleri ödenmektedir.

Bu itibarla, görevli şirketin taahhüdünü yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmede öngörülen yaptırımların uygulanması gerekmektedir.

YORUM EKLE