Asgari ücret 4. toplantıya kaldı.

Asgari ücret 4. toplantıya kaldı.

Asgari ücret 4. toplantıya kaldı.

Asgari ücret 4. toplantıya kaldı.

Asgari ücret 4. toplantıya kaldı.

Asgari ücret 4. toplantıya kaldı.

Milyonlarca çalışanın gözü bugün yapılacak asgari ücret toplantısındaydı. Ancak 2022 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için yapılan üçüncü toplantıdan da sonuç çıkmadı. Önümüzdeki yıl uygulanacak asgari ücret 4. Toplantıda belli olacak.

Toplantı sonrasında işçi ve işveren temsilcisi ile ÇSGB Çalışma Genel Müdürü tarafından konuya ilişkin çeşitli açıklamalar yapıldı.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder,  işverenlerin asgari ücret teklifinin 3 bin 100 lira olduğunu, işçi sendikasının ise 3.900 lira altında bir rakamı kabul etmediğini ifade etti.

Konuya ilişkin TİSK tarafından sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada ise “Asgari Ücret Komisyonu’nun üçüncü toplantısı bugün tamamlandı. Yönetim Kurulu Başkanımız Özgür Burak Akkol, dengeli, çalışanların enflasyon karşısında ezilmeyeceği, aynı zamanda uzun vadeli yatırım ve istihdam döngüsünü kırmayacak bir asgari ücret beklentimizi ifade etti.

Bu yıl için en büyük temennimizin kamu, işçi, işveren olarak üçlü mutabakat ile kararı imzalamak olduğunu sözlerine ekledi.”denildi.

TİSK Genel Sekreteri de 3.100 gibi bir rakam telaffuz etmediklerini ve çalışanları enflasyona ezdirmemek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, üç konuda mutabakata vardıklarını; mutabakat sağladıkları konulardan birincisinin SGK işçi primlerinin 5 puan olarak revize edilerek yüzde14’ten yüzde 9’a düşürülmesi olduğunu, ikincisinin birinci vergi diliminin yıllık brüt asgari ücret miktarına çekilmesi olduğunu, üçüncüsünün ise asgari ücret işveren desteğinin toplu iş sözleşmeli yerlerde yüzde 6 olarak uygulanması, toplu sözleşme olmayan yerlerde yüzde 3 olarak uygulanması olduğunu söyledi.

İşçiler adına açıklama yapan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise içinde bulunulan şartlar içerisinde asgari ücretli ve tüm çalışanların sıkıntılarını giderecek bir asgari ücret olmasını istediklerini, iş veren temsilcisi ile aynı noktada olmadıklarını, iş veren kesimi ile uzlaşmazlıklarının olduğunu, açıklanan enflasyon oranı ile gerçek enflasyon oranı arasında faklılıklar olduğunu, yıl içerisinde döviz kurlarında yüzde 85 artış yaşandığını ve son 1,5 ayda açıklanan enflasyon rakamlarının dar kesimli insanların alım gücünü iyice düşürdüğünü ifade etti. Büyüme rakamlarının da açıklandığını, açıklanan rakamlardan refah payı alacakları bir asgari ücret istediklerini belirterek şu ana kadar bunu sağlayamadıklarını söyledi.

Nazmi Irgat, işverenlerin büyük itirazı üzerine TÜİK’in rakamları açıklayamadığını komisyon başkanının açıkladığını, enflasyonunda 435 kalemde değerlendirme yapıldığını ancak asgari ücretlinin ana kalemi 30 civarında olduğunu, kira, konut ulaşım gibi kalemlerde 50’den fazla artış olduğunu, bu hususların  asgari ücretin tespitinde alınması ve asgari ücretin bu şekilde belirlenmesini beklediklerini ancak beklentilerinin karşılanmadığını ifade etti.

Irgat, Yaşanan uyuşmazlığın son toplantıda giderilmesini umduklarını söyleyerek  açıklamalarını tamamladı.

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2021, 15:41
YORUM EKLE