Taşeron Şirketlerden Alınacak Taşınırlar ile Tüketim Malzemelerine İlişkin İşlemler

Taşeron Şirketlerden Alınacak Taşınırlar ile Tüketim Malzemelerine İlişkin İşlemler

Taşeron Şirketlerden Alınacak Taşınırlar ile Tüketim Malzemelerine İlişkin İşlemler

Taşeron Şirketlerden Alınacak Taşınırlar ile Tüketim Malzemelerine İlişkin İşlemler

Taşeron Şirketlerden Alınacak Taşınırlar ile Tüketim Malzemelerine  İlişkin İşlemler

Taşeron Şirketlerden Alınacak Taşınırlar ile Tüketim Malzemelerine İlişkin İşlemler


696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya geçirilecek olan taşeron işçiler için yapılacak olan iş ve işlemlerin neler olduğu hususunda yayımlanan usul ve esasların 22. maddesinde Taşeron firmaların sözleşmeleri fesih edildikten  sonra idarelerce ihtiyaç duyulan taşınırlar alınmasına veya kiralanmasına  tüketim malzemelerininde alınmasına idarelerde kurulan komisyonlarca karar verilebilecek.Taşeron Şirketlerin elinde bulunan taşınırların ve tüketim malzemelerinin alınması için kurulacak olan komisyon harcama yetkilisi veya birim amirince görevlendirilecek.5018 sayılı kanunun 1  sayılı cetvelinde sayılan genel bütçeli kuruluşlar ile 2 sayılı cetvelinde sayılan özel bütçeli kurumlarda oluşturulacak olan komisyonlarda kurumun bulunduğu ildeki defterdarlık tarafından görevlendirilecek Maliye Bakanlığı temsilciside görev yapacak.Bu nedenle idarelerce taşeron şirketlerden alım veya kiralama işlemi yapılmasına karar verilir ise kamu idarelerince İl Defterdarlıkların dan komisyon üyesi olarak maliye temsilcisi görevlendirilmesi talep edilmelidir.Satın alınacak olan taşınırlar ile tüketim malzemelerinin değerleri firmaca 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tutulan yasal defter ve kayıtlarında yer alan kayıtlı değerinden fazla olamaz .Ayrıca komisyonlar tarafından alınacak olan taşınırların  ve tüketim malzemlerinin tespitine  ilişkin piyasa araştırması da yapılabilecek.Alımına karar verilen taşınırların alım işlemlerinde firmadan fatura talep edilerek firmaya ödemeler fatura karşılığı yapılacak.


Taşeron İşçilerin kadroya geçirilme işlemlerine ilişkin usul ve esaslarda yer alan düzenleme aşağıda yer almaktadır.

İdarelerce ihtiyaç duyulan taşınırlar ile tüketim malzemeleri


MADDE 22 – (1) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23 üncü maddesine göre feshedilmiş sayılan veya iş eksilişi yapılan hizmet alım sözleşmeleri kapsamında idarelere ait iş yerlerinde hizmetlerin yürütülmesinde fiilen kullanılmakta olan taşınırlar ile tüketim malzemelerinden hizmetin sunulabilmesi için ihtiyaç duyulduğu idarece belirlenenlerin satın alınmasına veya kiralanmasına en az üç kişiden oluşan komisyon tarafından karar verilir. Komisyonda, malzemenin niteliğine göre konusunda uzman personel ilgili idarenin harcama yetkilisi/birim yetkilisi tarafından görevlendirilir.


(2) 5018 sayılı Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinde oluşturulacak söz konusu komisyonlarda bir Maliye Bakanlığı temsilcisi bulundurulur. Komisyonlarda görev yapacak Maliye Bakanlığı temsilcileri, idarenin bulunduğu ildeki Defterdarlık tarafından belirlenir. Ayrıca, Maliye Bakanlığı temsilcisi birden fazla idarenin işlemlerinde görevlendirilebilir.  Gerekli olması halinde idareler birden fazla komisyon oluşturabilir.


(3) Komisyon tarafından, hizmetlerin yürütülmesi için gerekli taşınırlar ile tüketim malzemelerinin tespiti yapılır. Taşınırlardan kullanılabilir olan ve idarece ihtiyaç duyulanların satın alınması ya da kiralanması hususu değerlendirilir. Bu çerçevede, tüketim malzemeleri satın alınabilir; taşınırlar için ise hizmette geçici veya sürekli kullanıldığına bakılmaksızın satın alma veya kiralama yoluna gidilebilir.


(4)  Tespiti yapılan taşınırlar ile tüketim malzemelerinden satın alınmasına karar verilenlerin komisyon tarafından rayiç değeri belirlenir. Satın alma bedeli hiçbir şekilde taşınırlar ve tüketim malzemeleri için yüklenicinin 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tutulan yasal defter ve kayıtlarında yer alan kayıtlı değerinden fazla olamaz. Komisyon, değer tespitinde ticaret odası, sanayi odası, borsa, meslek kuruluşları, ilgili diğer kuruluşlardan veya aynı nitelikteki taşınırı ve tüketim malzemesini satın alan idarelerden veya piyasa fiyat araştırması sonuçlarından yararlanabilir.


(5) Satın alınan taşınırlar, komisyonca belirlenecek bedele istinaden ilgili firmadan alınacak faturaya göre taşınır işlem fişi düzenlenerek idarenin kayıtlarına alınır. Kiralanacak taşınırlar idarece takip edilir.

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2018, 10:00
YORUM EKLE