Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler

Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler

Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Merkezi Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan değişikliklerden bazıları şöyle;


-Türk Silahlı Kuvvetlerin muhtelif okullarından mezun olanların atama onayları ikinci aya ait ödeme emrine bağlanır hükmü Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının muhtelif okullarından mezun olanların atama onayı şeklinde değiştirilmiştir. Bu değişiklikle Türk Silahlı Kuvvetlerin subay ve astsubay teminindeki yeni eğitim yapılanması ile uyum sağlanması amaçlanmıştır.


-Mahkeme harç giderleri ve ilama bağlı borç giderleri başlıklı 29 uncu maddesinde yapılan değişiklikle hazineyi temsile yetkili kişilerin yol tazminatı ödemelerinde Yurtiçi/Yurtdışı Görev Yolluğu bildirimine ilaveten keşif işlemi yapılmışsa keşif yaptı, haciz işlemi uygulanmışsa haciz tutanağı eklenmesi gerekmektedir.


-Kamu İhale Kanunu'nun istisnalar başlıklı 3 üncü maddesine göre yapılacak alımlar ile idarelerin kendilerine bağlı döner sermaye ödemelerinden yapılacak alımlar maddesine bir bent ilave edilmiştir. FATİH projesi kapsamında yapılan alımlarda ödeme emri belgesine bağlanması gereken harcama belgeleri bu bent ile düzenlenmiştir.


-Bir değişiklik de Taşınır İşlem Fişine ilişkin istisnai hükümleri düzenleyen 66 ıncı maddesinde yapılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri, Sahil Güvenlik, Jandarma, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün taşınır alımlarında taşınır işlem fişinin ödeme emri belgesine bağlanmasında bu kurumların taşınır mal yönetmelikleri hükümleri mahfuz tutulmak kaydıyla bu kurumların taşınır mal edinimlerinde Taşınır Mal Yönetmeliği gereğince TİF düzenlenmesine gerek olmayan ödemelerde bu belgenin aranmaması gerektiğine dair düzenlemeler yapılmıştır


Maliye Bakanlığından:


MERKEZÎ YÖNETİM HARCAMA BELGELERİ YÖNETMELİĞİNDE


DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK


MADDE 1 – 31/12/2005 tarihli ve 26040 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Merkezî Yönetim Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının muhtelif okullarından mezun olanların atama onayları, ikinci aya ait ödeme belgesine bağlanır.”


MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine aşağıda yer alan ibare eklenmiştir.


“ - Keşif işlemlerinde keşif zaptı, haciz işlemlerinde haciz tutanağı,”


MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 59 uncu maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, birinci fıkrasına (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.


 “4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü ve ek 10 uncu maddeleri kapsamındaki alımlar ile idarelerin kendilerine bağlı döner sermayelerden yapacakları alımlar”  


“f)  Kamu İhale Kanununun ek 10 uncu maddesine göre, Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında yapılacak mal ve hizmet alımlarına ilişkin giderlerin ödenmesinde;


- Onay Belgesi,


- Düzenlenmesi gerekli görülmüş ise sözleşme,


- Fatura,


- Gereken hallerde taşınır işlem fişi, muayene ve kabul komisyonu tutanağı, kabul işleminin idarece yapılması halinde ise idarece düzenlenmiş belge,


ödeme belgesine bağlanır.


İnternet erişimine dayalı dijital eğitim içeriklerine ulaşılmasını sağlayan Fatih Projesi Bileşenleri Hizmet Alımları giderlerinin ödenmesinde; 


- Onay Belgesi,


- Düzenlenmesi gerekli görülmüş ise sözleşme,


- Fatura,


- Varsa sözleşmede belirtilen belgeler,


ödeme belgesine bağlanır.


Alım bedellerinin bir defadan fazla tahakkuk ettirilmesi halinde Onay Belgesi ve yapılmış ise sözleşme ilk ödemeye ait ödeme belgesine bağlanır.”


MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 66 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


Madde 66 – 28/12/2006 tarihli ve 2006/11545 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Taşınır Mal Yönetmeliğine göre taşınır işlem fişi düzenlenmesi öngörülmeyen hallerde bu belge aranmaz.


Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılacak taşınır alımlarında, taşınır girişlerinde düzenlenecek belgenin ödeme belgesine bağlanması hususunda, 21/6/2010 tarihli ve 2010/616 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri, Millî İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği hükümleri saklıdır.”


MADDE 5 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


MADDE 6 – Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2017, 08:57
YORUM EKLE