Bilgi İşlemde Çalışan Taşeron İşçiler Kadroya Alınacak mı?

Bilgi İşlemde Çalışan Taşeron İşçiler Kadroya Alınacak mı? 696 sayılı KHK ile yapılan düzenleme ile 375

Bilgi İşlemde Çalışan Taşeron İşçiler Kadroya Alınacak mı?

Bilgi İşlemde Çalışan Taşeron İşçiler Kadroya Alınacak mı? 696 sayılı KHK ile yapılan düzenleme ile 375

Bilgi İşlemde Çalışan Taşeron İşçiler Kadroya Alınacak mı?

Bilgi İşlemde Çalışan Taşeron İşçiler Kadroya Alınacak mı?


696 sayılı KHK ile yapılan düzenleme ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 madde ile taşeron işçilerin sürekli işçi kadrolarına atanmalarına ilişkin düzenleme yapılmıştı.Yapılan düzenlemede 


"Bu maddenin uygulanmasında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı; 4734 sayılı Kanun ve diğer mevzuattaki hükümler uyarınca ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az %70'lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluştuğu, yıl boyunca devam eden ve niteliği gereği süreklilik arz eden işlere ilişkin hizmet alımlarını ifade eder. Hizmet alım sözleşmesi kapsamında niteliği birbirinden farklı hizmet türlerinin bulunması halinde personel çalıştırılmasına dayalı olup olmama yönünden yapılacak değerlendirme her hizmet türü için ayrı ayrı yapılır. Danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerine ilişkin alımlar personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilmez." hükmüne yer verilmişti.


Kanun hükmünde kararname de yer alan düzenlemeye göre hastane bilgi yönetim sistemlerinin işletilmesi işlerinde çalışan kişilerin ilgili KHK ile kadroya geçişleri engellenmişti.


Ancak en son Kamu İhale Kurumunca yayımlanan duyuruda


"3) Bilişim sisteminin/hizmetinin işletilmesi, geliştirilmesi, teknik desteği, daha etkin/verimli yürütülmesi ile bu işlerin bakım ve onarımına konu olan hizmet alımlarının, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen geçici 23 üncü maddede belirtilen koşulları taşıması kaydıyla personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilebileceği" yönünde bir karar alınmıştır.


696 sayılı Kanun hükümde kararnamede yer alan düzenleme ile Kamu ihale kurumu tarafından yayımlanan duyuruda yer alan düzenlemeler kamu kurum ve kuruluşlarında tereddütlere neden olmaktadır.


Kanun hükümde kararname ile kadroya alınmayacağı bildirilen bilgi yönetim sistemlerinde çalışan kişilerin Kamu İhale Kurumunun duyurusunda yer alan ifadeye göre kadroya alınabilecekleri yönünde bir anlam ortaya çıkmaktadır.


Bu nedenle kamu kurum ve kuruluşlarının kadroya geçecek olan işçiler ile ilgili iş ve işlemleri yürütmüş olduğu bu süreçte konunun açıklığa kavuşturulması ve Bilgi sistemlerinin işletilmesi kapsamındaki ihalelerin nasıl değerlendirileceği ile ilgili açıklama yapılarak eğer bilgi sistemlerinin işletilmesi işlerinde çalışanlar kadroya alınacak ise 696 sayılı KHK yer alan düzenleme yeni bir kanuni düzenleme ile değiştirilmedir.Aksi takdir de kamu kurum ve kuruşları KHK ye göre hareket edeceklerinden Bilgi işlem işlerinde çalışan kişilerin mağduriyete uğrayacaklardır.


 

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2018, 12:35
YORUM EKLE