Memuriyetten çıkarma cezasında disiplin amirinin görüşü alınmalı

Memuriyetten çıkarma cezası önerilen memurun dosyasının yüksek disiplin kurulunda gönderilmesinde disiplin amirinin bu yönde kararının bulunması gerekmektedir.

Memuriyetten çıkarma cezasında disiplin amirinin görüşü alınmalı

Memuriyetten çıkarma cezası önerilen memurun dosyasının yüksek disiplin kurulunda gönderilmesinde disiplin amirinin bu yönde kararının bulunması gerekmektedir.

Memuriyetten çıkarma cezasında disiplin amirinin görüşü alınmalı

Memuriyetten çıkarma cezasında disiplin amirinin görüşü alınmalı 

Memuriyetten çıkarılma cezası önerilen memurun cezasının görüşülmek üzere yüksek disiplin kuruluna gönderilmesinde disiplin amirinin bu yöndeki görüşü yüksek disiplin kuruluna bildirilmelidir.

Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2020/1101 E.  ,  2020/5756 K.

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı / …

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava konusu istem: … Adliyesinde zabıt katibi olarak görev yapan davacının, 657 sayılı yasanın 125/E-g ve h maddeleri uyarınca, devlet memurluğundan çıkarılmasına ilişkin 01/02/2010 tarih ve 41 sayılı ... Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu kararının iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin Danıştay Beşinci Dairesinin 29/12/2016 tarih ve E:2016/15746, K:2016/13949 sayılı bozma kararına uymak suretiyle verdiği … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; memurlara devlet memurluğundan çıkarma cezası verilebilmesi için amirlerin bu yönde isteğinin olmasının, işlemin ön şartı olduğu, uyuşmazlıkta, işlemin tesisinden önce amirlerin bu yönde herhangi bir isteği bulunmamasına ve disiplin kurullarının "amir" olarak bu yetkiyi kullanabileceğine dair Kanunda düzenlenmiş bir görevi olmamasına rağmen, dosyanın resen doğrudan yüksek disiplin kuruluna gönderilerek, kanunda öngörülen yönteme aykırı olarak amirin bu yöndeki isteği olmadan tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından; dava konusu işlemin hukuka ve mevzuata uygun olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından; İdare Mahkemesince verilen kararın hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'NİN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.

Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1. Davalının temyiz isteminin reddine,

2. Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,

3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,

4. 2577 sayılı Kanun'un (geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 10/12/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

YORUM EKLE